Ήταν 1 το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε στη χώρα μας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.
Ένα νέο πρόσωπο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, μπήκε στη δημόσια ζωή. Ήταν εκείνος που ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για μια γυναίκα 38 ετών στη Θεσσαλονίκη που είχε επιστρέψει από ταξίδι στη βόρεια Ιταλία και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Ακολουθήθηκε ένα ιατρικό πρωτόκολλο πρωτόγνωρο μέχρι τότε σε όλους μας, ρουτίνα πια για τους Έλληνες: Μπήκε στη ζωή μας η λέξη "νοσοκομείο αναφοράς", "επαφές", "οικειοθελής απομόνωση", "καραντίνα"...
Από το πρώτο, στα 821 κρούσματα, ένας μήνας απόσταση
Ένα μήνα μετά, η Ελλάδα μετρά τη δραματική αποτύπωση της πανδημίας του κορονοϊού σε αυτούς τους αριθμούς:
-821 κρούσματα κορονοϊού
-23 νεκροί, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Πρόκειται για 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Όλοι πλην ενός είχαν υποκείμενα νοσήματα.
-134 ασθενείς νοσηλεύονται, το 60% των οποίων είναι άνδρες.
-53 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οι περισσότεροι είναι άνδρες.
-36 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία της χώρας.
-10.000 εργαστηριακά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.
Μέσα σε έναν μόλις μήνα η ζωή όλων μας άλλαξε και μαζί η ζωή όλου του πλανήτη που μετρά 440.000 κρούσματα.
Για πρώτη φορά στις 26 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της επιδημίας, ορίζοντας και τα 13 πρώτα νοσοκομεία αναφοράς.
Ο πρώτος νεκρός και το ταξίδι στους Αγίους Τόπους
Από τη στιγμή εκείνη, σχεδόν κάθε μέρα ανακοινωνόταν κι ένα νέο κρούσμα. Όμως, το ένατο, ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης από την Αμαλιάδα, έμελε να είναι ο πρώτος νεκρός του κορονοϊού στη χώρα.
Είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους με ένα γκρουπ 51 ατόμων. Δεν πέρασαν 24 ώρες και ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε: 21 άνθρωποι, συνταξιδιώτες στους Αγίους Τόπους διαγνώστηκαν θετικοί. Στις 12 Μαρτίου ο 66χρονος καθηγητής απεβίωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Άλλοι δύο θάνατοι -ο ένας "επαφή" των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους- καταγράφηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα.
Η εξέλιξη οδήγησε την κυβέρνηση στο πρώτο μαζικό μέτρο αποφυγής της διασποράς του ιού, στο κλείσιμο όλων των σχολείων.
Η λίστα των θανάτων συνεχίστηκε...
1 στις 15/3,
1 στις 17/3,
1 στις 19/3,
4 στις 20/3,
3 στις 21/3,
2 στις 22/3,
2 στις 23/3,
3 στις 24/3 και
2 στις 25/3,
1 στις 26/3.
Με μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες από τα ξημερώματα της Δευτέρας, 23 Μαρτίου, όταν για πρώτη φορά επιβλήθηκαν μέτρα αυστηρών περιορισμών μετακίνησης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού στον πληθυσμό.
Οι εστίες του ιού
Έναν μήνα μετά το πρώτο κρούσμα, η Αθήνα αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, παρά το ότι το πρώτο μεγάλο κύμα ασθενών και κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί σε Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο, μετά την επιστροφή των 53 ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα εντοπίζονται σε Ανατολική Αττική και Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε ανιχνευτεί η πρώτη ασθενής του κορονοϊού, 31 κρούσματα αναφέρονται συνολικά.
Στην Ηλεία και την Αχαΐα, η εστία παραμένει ενεργή. Συνολικά 43 κρούσμα στην Ηλεία, 11 σε Αχαΐα και Ζάκυνθο. Στην Καστοριά το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε ήταν ο 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς, ο οποίος και έχασε τη ζωή του. Έως τώρα στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγραφεί συνολικά 19 κρούσματα, με μεγάλο αριθμό αυτών να εντοπίζεται στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά που έχουν μπει σε καραντίνα.
Από χθες μπήκε σε καραντίνα και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, ενώ ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στις περιοχές Σερρών, Λάρισας, Μεσσηνίας, Έβρου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Πιερίας, Μυτιλήνης, Εύβοιας, και Κιλκίς.