Εφιαλτική πρόβλεψη - Οι θάνατοι θα τριπλασιαστούν χωρίς την καθολική χρήση μάσκας

Οκτώβριος 19, 2020

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται, κρούσματα και νεκροί αυξάνονται δραματικά και μια έρευνα υπό τον καθηγητή Σαρηγιάννη έρχεται να εντείνει την ανησυχία καθώς προβλέπει ακόμη και τριπλασιασμό των θανάτων αν δεν εφαρμοστεί η καθολική χρήση μάσκας.

 

Σοκάρουν τα στοιχεία της έρευνας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα είναι επιδημιολογικά με: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους (μέχρι σήμερα οι θάνατοι είναι 507), ενώ οι ανάγκες των ΜΕΘ θα είναι 103 (ενώ σήμερα είναι 83).

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα είναι στο «κόκκινο». Κι αυτό, γιατί βάσει της έρευνας, θα έχει: 200.055 κρούσματα, 1834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Σε αριθμούς, η έρευνα προβλέπει μια αύξηση 165.874 κρουσμάτων και 1.266 θανάτων.

Το δεύτερο σενάριο
Στο δεύτερο σενάριο, υπολογίζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, εάν υπήρχε χρήση μάσκας παντού. Έτσι, εάν γινόταν παντού χρήση μάσκας, στις 31 Οκτωβρίου τα κρούσματα θα ήταν 31.800, οι θάνατοι 566, ενώ 91 συμπολίτες θα χρειαζόντουσαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Εάν η χρήση μάσκας συνεχιζόταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τα συνολικά κρούσματα έως τότε θα ήταν 45.826, οι θάνατοι 836, ενώ στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν 42 άνθρωποι.

Ποιοι κάνουν την έρευνα
Η έρευνα για την πορεία του υγειονομικού κινδύνου από την Covid-19 διεξάγεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Health and Environment Research Agenda από την ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μας για τη δυναμική της πορείας της πανδημίας Covid-19 και του σχετικού υγειονομικού κινδύνου στη χώρα προκύπτουν αποκλειστικά από την δουλειά της ερευνητικής ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

 


Η διεπιστημονική ομάδα HERACLES κάνει αυτήν την έρευνα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου HERA (Health and Environment Research Agenda), όπου ο καθηγητής Σαρηγιάννης είναι επιστημονικός υπεύθυνος για τα μοντέλα εκτίμησης επιπτώσεων στην υγεία από οιουσδήποτε επιβαρυντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 και της σχετικής task force για την COVID-19.

Η ομάδα συμπεριλαμβάνει επιστήμονες χημικούς μηχανικούς, βιολόγους, ιολόγους, βιοπληροφορικούς, τοξικολόγους, χημικούς και στα πλαίσια του έργου HERA συνεργάζεται με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας, το Ινστιτούτο Παγκόσμια Υγείας της Βαρκελώνης και τα Ινστιτούτα Προηγμένων Σπουδών της Παβία και την Ανώτατη Σχολή Sant’Anna της Πίζας μεταξύ άλλων.

Τι λένε οι ειδικοί
Την έρευνα σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρρηγιάννης και η γιατρός και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Ο κ. Σαρρηγιάνης τόνισε ότι «σωστά η πολιτεία παίρνει εμπειρία από τις άλλες χώρες. Έτσι είναι λογικό να μελετάμε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά της Γαλλίας.

Χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη και σοβαρή, λέγοντας ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε με σύνεση τα μέτρα προστασίας».

 


«Είναι ανατρέψιμη η κατάσταση. Να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας της σημασία χρήσης μάσκας παντού, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown.

Από την πλευρά της, η κ. Ανεμοδουρά, σημείωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, ζητώντας από τους νέους να προσέχουν.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η διασπορά του κορωνοϊού εντείνεται στους κλειστούς χώρους, σημειώνοντας την ανάγκη καλού αερισμού των χώρων αλλά και αποφυγής της ξηρότητας της θερμοκρασίας σε αυτούς.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/317080/koronoios-efialtiki-provlepsi-oi-thanatoi-tha-triplasiastoyn-xoris-tin-katholiki-xrisi-maskas

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot