Παραδόξως, μία από τις πλέον βασικές βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου αποτελεί και ένα από τη κορυφαία θέματα-ταμπού!
Όμως πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως ό,τι απορρίπτει το σώμα μας είναι ενδεικτικό για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, πόσο καλά λειτουργούν τα επιμέρους συστήματά του, πόσο καλά απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και πόσο καλά απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες.
Μάλιστα, τόσο η δυσκοιλιότητα όσο και η διάρροια είναι δύο πολύ συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί από εμάς και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρεπόμαστε γι' αυτά. Αντίθετα, πρέπει να μοιραζόμαστε μια πιθανή ανησυχητική ένδειξη με το γιατρό μας ώστε να απαλλαγούμε μια και καλή.
Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;
Ένα εύχρηστο εργαλείο που χρησιμοποιούν αρκετοί γαστρεντερολόγοι είναι η κλίμακα Bristol Stool Chart. Μπορείτε να δείτε μια πολύ πιο ευχάριστη παραλλαγή αυτού, όπου οδηγός σας θα είναι διάφορα είδη σοκολάτας!
- Τύπος 1 & τύπος 2: δυσκοιλιότητα
- Τύπος 3, τύπος 4 & τύπος 5: φυσιολογικό
- Τύπος 6 & τύπος 7: διάρροια
Σύμφωνα με το Δρ Bernard Aserkoff από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, «το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι το καφέ, λόγω της χολής, ο οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης».
Μπορεί να περάσουν έως και τρεις ημέρες έως ότου το σώμα μας απορρίψει εντελώς ένα γεύμα. Εάν αυτό απορριφθεί νωρίτερα, το χρώμα των κοπράνων μπορεί να είναι πιο πρασινωπό.
Εάν τα κόπρανα είναι μαύρα στο χρώμα, πρόκειται για σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας, πιθανώς λόγω έλκους ή καρκίνου, δηλώνει ο γιατρός. Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται επίσης αλλοίωση ως προς την υφή και την οσμή (τα κόπρανα είναι κολλώδη όπως η πίσσα και μυρίζουν πολύ πιο έντονα απ' ότι συνήθως).
Ο Aserkoff σημειώνει, ωστόσο, ότι τα κόπρανα μπορεί να έχουν μαύρο χρώμα απλώς λόγω της λήψης συμπληρώματος που περιέχει σίδηρο ή φαρμάκων που περιέχουν βασικό σαλικυλικό βισμούθιο.
Αν και δεν είναι συχνό φαινόμενο, όταν τα κόπρανα είναι ανοιχτόχρωμα (σχεδόν γκρι) μπορεί να υπάρχει απόφραξη στη χοληδόχο κύστη ή υποκείμενο πρόβλημα στο συκώτι.
onmed.gr