Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει την απευθείας σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή και το οποίο μπορεί να “μεταφράσει” τις σκέψεις του χρήστη σε κινήσεις των κάτω άκρων, επέτρεψε σε έναν παράλυτο άνθρωπο από την μέση και κάτω (από παλιότερη κάκωση νωτιαίου μυελού) να γίνει ο πρώτος τέτοιου τύπου ασθενής στην ιστορία που περπατάει χωρίς τη χρήση της ρομποτικής.
Τα πρώτα αργά, διστακτικά βήματα του 28χρονου παραπληγικού καταγράφηκαν σε μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of NeuroEngineering, μαζί με ένα βίντεο από το YouTube.
Το κατόρθωμα επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που επιτρέπει στον εγκέφαλο να παρακάμψει τον τραυματισμένο νωτιαίο μυελό και αντ' αυτού να στέλνει μηνύματα μέσω ενός αλγορίθμου υπολογιστή σε ειδικά ηλεκτρόδια τοποθετημένα γύρω από τα γόνατα του ασθενούς για να προκαλέσει κινήσεις των μυών που ελέγχουν πόδι.
Μια «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που φορά ο ασθενής στο κεφάλι του, καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του, ενώ ηλεκτρόδια είναι τοποθετημένα στους μυς των ποδιών. Ο ασθενής εκπαιδεύεται νοητικά σε μια οθόνη υπολογιστή, προκειμένου να στέλνει σήματα στα πόδια του, ώστε αυτά να κινηθούν. Ένα βασικό πρόβλημα που πρέπει να βελτιωθεί, είναι ότι ο ασθενής δυσκολεύεται να κρατήσει την ισορροπία του, όταν κάνει βήματα. Οι ερευνητές δήλωσαν πάντως ότι το μη επεμβατικό σύστημά τους αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο, που πηγαίνει ένα βήμα πέρα από την χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας ή ρομπτικών εξωσκελετών.
Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη αποκόπτουν τα νεύρα που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και κάτω άκρων, με συνέπεια την παραλυσία. Τα νεύρα αυτά δεν αναπτύσονται ξανά, όμως καινοτομικά συστήματα όπως το παραπάνω, μπορούν να "διαβάσουν" τα ηλεκτρικά-νευρικά σήματα του εγκεφάλου και να παρακάμψουν την κατεστραμμένη περιοχή της σπονδυλικής στήλης, έτσι ώστε οι μύες των ποδιών να δέχονται πάλι εντολές κίνησης.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν παράλυτο και, όπως είπαν, χρειάζονται περισσότερες δοκιμές με άλλους ασθενείς, προτού αξιοποιηθεί ευρύτερα από τους παραπληγικούς.
Μελλοντικά, για πρακτικούς και ψυχολογικούς λόγους, η ογκώδης εξωτερική «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα εσωτερικό εγκεφαλικό εμφύτευμα. Αυτό θα «πιάνει» τα εγκεφαλικά σήματα με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και επιπλέον πιθανώς θα επιτρέπει στον ασθενή όχι μόνο να κινεί τα πόδια του, αλλά και να τα νιώθει.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το reuters.com