Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς επισκέφθηκε την Κω όπου και είχε συναντήσεις με φορείς και κατοίκους του νησιού προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και άπτονται της διαχείρισης του προσφυγικού, των θεμάτων υγείας και της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού.
Ο κ. Μαυρωτάς συνοδευόταν από τα τοπικά στελέχη του Ποταμιού κ.κ. Θεοδόση Βασιλούδη και Βασίλη Σταυρόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση, έγινε εκτενής αναφορά στις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από το μεταναστευτικό κυρίως το 2015, σημειώνοντας ωστόσο ότι φέτος έχουν μετριασθεί οι ροές. Όπως επεσήμανε ο κ. δήμαρχος τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξακολουθούν να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος με μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομική τους ζωή. Η ορθολογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την χώρα είναι κάτι που δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στη συζήτηση τονίσθηκε επίσης και το πρόβλημα προσέλκυσης στελεχών της δημόσιας διοίκησης σε ακριτικά νησιά όπως η Κως.
Κατά τη συνάντηση με τον Έπαρχο Χίου κ. Γιώργο Χαλκηδιό αναδείχθηκε το θέμα της υποστελέχωσης των τοπικών δομών της Περιφέρειαςπαρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται σε άριστη συνεργασία με τις λιμενικές αρχές. Οκ. Μαυρωτάς επισκέφθηκε και το Αστυνομικό Τμήμα της Κω το οποίο στεγάζεται στο Επαρχείο, όπου τον υποδέχθηκε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διονύσης Καπανδρίτης.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του κ. Μαυρωτά ήταν το νοσοκομείο Κω όπου ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νεκτάριος Γεωργαντής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στη συστέγαση κέντρου υγείας και νοσοκομείου, καθώς και στις προσπάθειες νοικοκυρέματος των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου. Επεσήμανε τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν με την υπαγωγή των περιφερειακών και αγροτικών ιατρών στις ΥΠΕ και όχι στα νοσοκομεία όπως παλαιότερα. Στο πλαίσιο της συζήτησης τονίστηκε επίσης η δυσκολία στην προσέλκυση γιατρών στο νοσοκομείο μέσω των δημόσιων προκηρύξεων ενώ έγινε ειδική αναφορά στα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τηλεϊατρική στη νησιωτική Ελλάδα.
Μεταβαίνοντας στο λιμεναρχείο Κω, ο Αντιπλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιαλελής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Ποταμιού για την βελτιούμενη κατάσταση στις προσφυγικές ροές σε σχέση με πέρυσι, γεγονός το οποίο οφείλεται όπως είπε στις δράσεις πρόληψης πολλές φορές σε συνεργασία και με τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές. Ο κ. Μαυρωτάς διεπίστωσε ότι οι άνθρωποι του λιμενικού είναι παρόντες και εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες επιτελώντας με επαγγελματισμό αλλά και ευαισθησία το καθήκον τους.
Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του βουλευτή και υπεύθυνου Παιδείας του Ποταμιού ήταν και η επίσκεψη στο ΕΠΑΛ της Κω όπου και συζητήθηκε το θέμα περί καταργήσεων ειδικοτήτων των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, ζήτημα που άλλωστε είχε φέρει με ερώτησή του στη Βουλή το Ποτάμι προς τον Υπουργό Παιδείας. Όπως σημειώθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε νησιά που έχουν μόνο ένα ΕΠΑΛ (όπως η Κως) γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μαθητών σε γειτονικά ΕΠΑΛ. Επίσης ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στην κομβική σημασία της αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στην ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα που θεωρούν τα ΕΠΑΛ ως σχολεία ενός κατώτερου Θεού.
Με την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης και του κύκλου των επαφών που είχε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι: «Απ’ όλες τις επαφές το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών όπως η Κω χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση από την κεντρική διοίκηση έτσι ώστε να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα της χώρας από αναπόφευκτο μειονέκτημα σε συγκριτικό της πλεονέκτημα». ]