Συμπόσιο ιπποκρατικής ιατρικής

Οκτώβριος 05, 2022

To τμήμα δια βίου μάθησης και απασχόλησης της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το διεθνές Ιπποκράτειο ίδρυμα Κω, διοργανώνουν συμπόσιο ιπποκρατικής ιατρικής και αναπαράσταση του ιπποκρατικού όρκου, στο τέλος του μήνα στην Κω.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Ασκληπιείο της Κω και στο διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω το διάστημα από 18 έως 23 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή περίπου πενήντα ατόμων.

Σημειώνεται ότι προ ημερών πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή αναπαράστασης του «αυθεντικού» όρκου του Ιπποκράτη στο θέατρο Φρασκίνι του Πανεπιστημίου της Παβία, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και του Προέδρου κ. Γιώργου Πατούλη, Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής.

Ενενήντα τρεις νέοι και νέες ιατροί, που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβία παρέλαβαν μαζί με το πτυχίο τους τον πάπυρο με τον όρκο του πατέρα της Ιατρικής στα αρχαία ελληνικά μετά την τελετή απόδοσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη, που αναπαρέστησαν ντυμένοι και ντυμένες στις αυθεντικές στολές με τις οποίες αποδίδεται ο όρκος στο Ασκληπιείο της Κω.

 

Ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος συμμετέχει στις επίσημες τελετές του Ασκληπιείου, αναπαρέστησε τον Ιπποκράτη στην τελετή της Παβία, ενώ οκτώ νεαρές φοιτήτριες και μαθήτριες ντύθηκαν ιέρειες με άμφια για το δρώμενο της αυθεντικής αναβίωσης του όρκου του Ιπποκράτη.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου, πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής δρ. Γιώργος Πατούλης και ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας, κ. Μάρκο Μπενάτσο, ο Α’ αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Πάντος, ο Β’ αντιπρόεδρος κ. Κουσκούκης και ο Γενικός γραμματέας κ. Αντώνιος Πολυδώρου έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη για το πανεπιστήμιο της Παβία, μιας πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου που επεκτείνεται συμβολικά στις Ιατρικές σχολές της Ευρώπης και του εξωτερικού.

Έγινε επίσης η συμβολική δεντροφύτευση και τοποθετήθηκε ο πλάτανος του Ιπποκράτη στο Βοτανικό κήπο της Παβία, όπως πραγματοποιείται στις Ιατρικές Σχολές με τις οποίες διασυνδέεται το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, ως ένδειξη της μεταλαμπάδευσης της γνώσης του πατέρα της δυτικής Ιατρικής.

 

Ο δρ. Γιώργος Πατούλης προσκάλεσε, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Παβία κ. Κλαούντιο Λίσσι, την αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Παβία, και τον κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Παβία κ. Μάρκο Μπενάτσο να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία των Αρίστων Ιατρών στο Ασκληπιείο της Κω στις 22 Οκτωβρίου.

Ο ΟΡΚΟΣ
Η αναπαράσταση (απαγγελία) του όρκου του Ιπποκράτη έχει καθιερωθεί να γίνεται στον ιερό χώρο του Ασκληπιείου. Ένας στεφανωμένος άνδρας, κρατώντας μια περγαμηνή με το κείμενο του όρκου γραμμένο επάνω και συνοδευόμενος από δύο λευκοντυμένες κοπέλες, που συμβολίζουν τις ανθρωπόμορφες θεότητες Υγεία και Πανάκεια, κατεβαίνει τα σκαλιά της τρίτης κλίμακας του Ασκληπιείου.

Εν τω μεταξύ, προηγείται πομπή τριών αυλητών ντυμένων με χιτώνες, που παίζουν ένα ρυθμικό μουσικό κομμάτι, μαζί με λευκοντυμένες ιέρειες που κρατούν καλάθια.

 

Κατεβαίνουν αργά και μεγαλοπρεπώς τα σκαλιά σε διπλή σειρά και παίρνουν θέση γύρω από τον Βωμό του Ασκληπιού, τον οποίο πασπαλίζουν με ροδοπέταλα, ενώ ο νεαρός στεφανιοφόρος απαγγέλλει το αρχαίο κείμενο του Όρκου σε μια επιβλητική ατμόσφαιρα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1952, από μαθητές του Ιπποκράτειου Γυμνασίου της Κω, προς τιμήν κάποιων Ευρωπαίων γιατρών που είχαν επισκεφθεί το νησί του Ιπποκράτη. Εκείνη την περίοδο, διευθυντής του σχολείου ήταν ο Γαβριήλ Παπαθεοφάνους, ο οποίος ανέθεσε στους γυμναστές Αμαλία Εξαρχάκη και Παναγιώτη Φωτιά τη διδασκαλία της απαιτούμενης χορογραφίας στους μαθητές.

Ο καθηγητής κλασικών σπουδών και συγγρφέας Φώτης Βαρέλης, ήταν ένας από τους πρώτους εμπνευστές της τελετής και πραγματοποίησε την έρευνα που οδήγησε στην πρώτη αυτή τελετή.

Έκτοτε, η τελετή έγινε ευρέως γνωστή και αρκετοί γιατροί συνδυάζουν την επίσκεψή τους στην Κω με την αναπαράσταση του ιπποκρατικού όρκου, επιτρέποντας στον εαυτό τους να ξαναζήσουν μια στιγμή ορόσημο για την ιστορία της ιατρικής επιστήμης.

 

Φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο έχουν επίσης παρακολουθήσει με συγκίνηση την τελετή, δίνοντας τον όρκο τους στο ιερό Ασκληπιείο. Σήμερα, η τελετή πραγματοποιείται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του δήμου Κω ή κατόπιν αιτημάτων σε περίπτωση ιατρικού συνεδρίου και άλλων σχετικών με την Ιατρική εκδηλώσεων.

Θεωρείται η κορυφαία εκδήλωση των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ιπποκράτεια».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot