Την Κω επισκέπτονται σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο διευθυντής του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης κ. Δανιήλ Εσδράς, η Αντιστράτηγος κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη Γενική Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων με κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον Ταξίαρχο Α. Σκανδάλη και τον Πρόξενο του Πακιστάν από την Πακιστανική Πρεσβεία.
Αρχικά ο κ. Φιλιππάκος έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ και απάντησε στα ερωτήματα των εκπροσώπων τους, ενημερώνοντας για το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης που πάει να γίνει, αλλά και το πρόγραμμα εθελούσια επιστροφής μεταναστών.
Πρόκειται για πρόγραμμα που βοηθά νόμιμους αλλά και παράνομους αλλοδαπούς να επιστρέψουν στη χώρα τους, παρέχοντας τους κάθε συνδρομή στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, εκδίδοντάς τους εισιτήρια και χορηγώντας τους οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ, για όσους μετανάστες βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και 1.000 ευρώ για όσους βρίσκονται στα νησιά και άλλα 1500 ευρώ σε είδος(όπως ανακοίνωσε ο κ. Εσδράς στην συνέχεια στην ημερίδα ενημέρωσης λέγοντας μάλιστα ότι χάρηκε που και ο δήμαρχος Κω στη συνάντηση που είχαν συμφώνησε με αυτό).
Επίσης, αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, παρέχεται από τον Οργανισμό και εξειδικευμένη βοήθεια για την επανένταξή του στη χώρα καταγωγής του. Για παράδειγμα, σε αλλοδαπούς που κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία, μπορούν να στήσουν ακόμα και επιχείρηση στη χώρα τους.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και κατά 25% από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Και αυτό διότι οι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας εξαπατήθηκαν από τα δουλεμπορικά κυκλώματα τα οποία τους υπόσχονταν ότι «θα πάνε στην Ευρώπη και θα βρίσκουν τα λεφτά στους δρόμους», με συνέπεια να έχουν στοιβαχτεί πλέον σε συνθήκες εξαθλίωσης και τώρα οι ίδιοι μη αντέχοντας άλλο αυτή τη ζωή, την πείνα και το κρύο ως άστεγοι ζητούν να επιστρέψουν.
Στην Κω σήμερα το πρωί με το που ενημερώθηκαν έκαναν ήδη αίτηση επιστροφής 25 Πακιστανοί, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Φιλιππάκος.
Σε ότι αφορά το προαναχωρησιακό και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ότι ουσιαστικά θα είναι τρεις πτέρυγες όπου θα είναι υπό επιτήρηση οι παραβατικοί μετανάστες, αυτοί που απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου και όσοι θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής. Σε συνθήκες μάλιστα λουξ, όπως είναι σήμερα η Αμυγδαλέζα «και εγώ ο ίδιος θα πήγαινα να μείνω εκεί» όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππάκος.
Τα ερωτήματα των δημοσιογράφων επικεντρώθηκαν στους φόβους που υπάρχουν ως προς τις 500 θέσεις , τα 4,5 εκ προυπολογισμό και το αν θα ξεφύγει η κατάσταση μιας και ο ίδιος ο γενικός τόνισε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει αύριο. Σε ότι αφορά τη διαχείριση και το γιατί δεν ενημέρωσαν από το Σεπτέμβριο που το ετοιμάζουν την τοπική κοινωνία μόνο έρχονται τώρα να το επιβάλουν με τη μορφή του κατεπείγοντος έδειξε ενοχλημένος με την ερώτηση αλλά τη δέχτηκε μετά την επισήμανσή μας ότι εκφράζει την αγωνία και την ενόχληση της τοπικής κοινωνίας. Στην ομιλία του πάντως έπλεξε το εγκώμιο των νησιωτών για τη φιλοξενία, τον πολιτισμό και τις ευαισθησίες τους.
Παρόντες στην ημερίδα εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες από το ΚΥΤ Κω, την υπηρεσία ασύλου και την αστυνομία, ήταν ο Πρόεδρος του ΔΣ Κω Ν. Μυλωνάς και ο υπ. της Υπ. Αρμοστείας Μ.Προκατσίνι.
Ο κ. Μυλωνάς έθεσε ερωτήματα ως προς τη διαδικασία επιστροφής προς Πακιστάν που θα είναι μέσω Αθηνών ενώ η συνάδελφος Α. Αυγούλη ρώτησε αν τα 1000 ευρώ είναι κίνητρο να επιστρέψουν όταν έδωσαν ίσως πολύ περισσότερα στα δουλεμπορικά κυκλώματα. Ο κ. Εσδράς απάντησε πολύ παραστατικά όπως σημειώσαμε πιο πάνω ότι το ζητούν οι ίδιοι ως εξαθλιωμένοι και εξαπατημένοι από τα κυκλώματα φέρνοντας ως παράδειγμα τους έλληνες μετανάστες οι οποίοι έκαναν περιουσίες στο εξωτερικό έπειτα από εξαντλητική δουλειά και στερήσεις κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν εδώ ξοδεύοντας και με άλλους ρυθμούς εργασίας.
aegeanews.gr-dhras.gr