Χαιρετίζω εκ μέρους του ΔΣ του ΔΙΙΚΩ την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, του Υφυπουργού κ. Μάνου Κόνσολα και του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα στο νησί του Ιπποκράτη σε μια πραγματικά πρωτόγνωρη παγκοσμίως κατάσταση από την επίθεση του κορωνοϊού.
Η Κως όπως είναι γνωστό ζει και εξελίσσεται όλα τα χρόνια μέσα από τον ξένο τουρίστα που τον τιμά και για το λόγο αυτό έχει καταταχθεί ως ο 4ος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
Οι παρούσες συνθήκες φέρνουν στην επιφάνεια με πιο έντονο τρόπο από ποτέ ότι το νησί μας πρέπει να κάνει στροφή κα στον ποιοτικό τουρισμό. Και αυτό γιατί ο ποιοτικός τουρισμός ταυτίζεται με την ποιοτική Ελλάδα! Με την Ελλάδα που διακρίνεται σε παγκόσμια κλίμακα και διαδραματίζει στον τουρισμό ρόλο πρωταγωνιστή.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελλάδα, πολλώ δε μάλλω η Κως, έχει ως πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Το όνομά του είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι συνυφασμένο με την επιστημονική αλήθεια και την κατοχύρωση των βασικών αρχών πάνω στις οποίες βασίστηκε η φιλοσοφία της ιατρικής επιστήμης, η ηθική διάσταση της θεραπείας, η εξατομικευμένη προσέγγιση στην ασθένεια και η τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο.
Όπως όλοι γνωρίζετε, το ΔΙΙΚΩ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια με δράσεις που έχουν στόχο να αναδείξουν την Ιπποκρατική Ιδέα και κληρονομιά. Παράλληλα, η προσπάθεια μας είναι να καθιερωθεί και να ταυτιστεί η Κως, ως η γενεσιουργός τοποθεσία της Ιπποκρατικής Ιδέας και να αποκτήσει την αντίστοιχη πολιτιστική ταυτότητα.
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αλλά και οι υποδομές προκειμένου να αναπτυχθεί και να συστηματοποιηθεί ο «εκπαιδευτικός» τουρισμός με την δημιουργία μέσω του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος ενόςΙνστιτούτου Βιοηθικής και Δεοντολογίας, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς ιατρικών σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του, να εξελιχθεί και να σταθεροποιήσει την ανάπτυξή του σε μια πιο σύγχρονη και ώριμη τροχιά.
Το ΔΙΙΚΩ δηλώνει παρόν και πρόθυμο να συμβάλει καθοριστικά και με πρωταγωνιστικό ρόλο ως φορέας για την ανάδειξη – προβολή της Ιπποκρατικής Ιδέας. Άλλωστε ο ρόλος του αυτός εδράζεται στις καταστατικές αρχές του.
Στο πλαίσιο αυτό δουλεύουμε δυναμικά την αναβάθμισης του Ιπποκρατικού Όρκου. Επιδιώκουμε με σταθερά βήματα να γίνει ο επιτυχημένος και καθιερωμένος πλέον θεσμός, ένα παγκόσμιο ετήσιο γεγονός και να διευρυνθεί ο κύκλος των ιατρών που θα επισκέπτονται το χώρο του Ασκληπιείου. Η προοπτική είναι να αποκτήσει η τελετή αυτή διεθνή ταυτότητα και να γίνει διεθνούς εμβέλειας. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επισκέπτονται την Κω εκατοντάδες ιατροί από όλο το κόσμο.
Η αναβίωση και προβολή του Όρκου του Ιπποκράτη αποτελεί την πρόταξη του ηθικού στοιχείου και της ιστορικής κληρονομιάς που ταυτίστηκε με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης στην αρχαιότητα. Η ουσιαστική αναβίωση της Ιπποκρατικής ιδέας μέσα από την ορκωμοσία των νέων αποφοίτων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι απόφοιτοι της Ιατρικής αποτελούν την μαγιά και θα γίνει οι πρεσβευτές της Κω και της Ιπποκρατικής Ιδέας.
Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι και έχουμε όλοι την ευκαιρία με αποτελεσματικές συνέργειες και ουσιαστικές συνεργασίες να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας και της χώρας μας.
Μη ξεχνάμε ότι η περίοδος μιας κρίσης γεννά ευκαιρίες και είναι πολύ σημαντικό να τις αξιοποιήσουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
«Ερευνητές και πολιτικοί που πρέπει να αξιοποιήσουν σαν πυξίδα τον σοφό ιπποκρατικό αφορισμό «η ζωή είναι μικρή, η τέχνη (βιοϊατρική εν προκειμένω) ατέλειωτη, η ευκαιρία φευγαλέα, η πείρα απατηλή και η ορθή κρίση δύσκολη» – για να συμπληρώσουμε ότι η δεοντολογική εκτροπή σήμερα είναι τέκνο της βιοηθικής αναλγησίας την οποία υποθάλπουν η κερδοσκοπική πρακτική μερικών και η απάθεια των υπολοίπων.»
Σας ευχαριστώ πολύ!
Νικος Στ. Μανούσης
Ψυχίατρος
Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚΩ