Εξίσου μεγάλη καθίζηση σημείωσε και στην Κω η τουριστική κίνηση φέτος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα ταξίδια και τις αεροπορικές μετακινήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή μέτρων προστασίας των τουριστών και δυσκόλεψαν τις μετακινήσεις τους ή τους αποθάρρυναν από το να ταξιδέψουν.
Το νησί του Ιπποκράτη ακολούθησε την πτωτική πορεία του τουριστικού ρεύματος της Ρόδου, αν και εκεί η πτώση στον τουρισμό ήταν ακόμα μεγαλύτερη και έφτασε το 81,36%, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα «Η Ροδιακή» και είναι βασισμένα στις αφίξεις που κατέγραψε η Fraport Greece για το αεροδρόμιο του νησιού.
Ο απολογισμός ξεκινά από το μήνα Απρίλιο, διάστημα κατά το οποίο αρχίζει κάθε χρόνο η τουριστική σεζόν, αν και φέτος η τουριστική περίοδος ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου όταν και επιτράπηκαν οι διεθνείς πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Το διάστημα λοιπόν των δύο μηνών που υφίσταται τουριστική κίνηση, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στην Κω, ήταν μόλις 165.837 (61.111 τον Ιούλιο και 104.726 τον Αύγουστο) με το αντίστοιχο νούμερο της περσινής χρονιάς να είναι 889.722 άτομα, αφού το νησί δεχόταν τουρίστες μαζικά από το μήνα Απρίλιο.
Ενώ λοιπόν πέρυσι μέχρι και τον Αύγουστο είχαμε μία πεντάμηνης διάρκειας σεζόν φέτος η διάρκειά της είναι μέχρι στιγμής μόλις δύο μήνες, και οι απώλειές της ανέρχονται σε 723.885 άτομα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά τη μείωση που κατέγραψαν πτήσεις και επιβάτες, εντούτοις εν μέσω… κορωνοϊού επισκέφθηκαν για διακοπές την Κω τουρίστες από 12 χώρες ενώ οι πολίτες 14 χωρών δεν ταξίδεψαν φέτος προς το νησί, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη υστέρηση της τουριστικής κίνησης.
Συγκεκριμένα, οι αγορές από τις οποίες δεν υπήρξε καμία τουριστική κίνηση φέτος ήταν οι αγορές της Κύπρου, της Δανίας, της Φινλανδίας της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Λετονίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή κατάταξη των χωρών για τη δεκάδα, από τον απολογισμό των στοιχείων προκύπτει ότι την αποτελούν οι εξής: Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία και Αυστρία.
Φυσικά και στην Κω η καθίζηση της σκανδιναβικής αγοράς είναι από τα αξιοσημείωτα του απολογισμού, κάτι που ισχύει και για τη Ρόδο.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους Γερμανούς που ήρθαν πρώτοι στην κατάταξη για το δίμηνο που πέρασε, μπορεί να κατέγραψαν μείωση σε υψηλό ποσοστό που έφτασε το 76,9% όπως και στη Ρόδο όμως λόγω του μεγάλου αριθμού τους κάθε χρόνο οι απώλειες δεν τους εμπόδισαν να βρεθούν στην πρώτη θέση και στο νησί του Ιπποκράτη.
Το ίδιο ισχύει και για τους Άγγλους που αν και ξεπέρασαν τους Γερμανούς σε ποσοστό πτώσης και στην Κω φτάνοντας το 79,5% εντούτοις, διαμόρφωσαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της δεκάδας, με την υποσημείωση ότι η αγορά άνοιξε πολύ αργότερα από ό,τι οι προηγούμενες και αυτό αποτέλεσε μία ικανοποιητική εξέλιξη.
Αναλυτικά, οι κυριότερες τουριστικές αγορές και οι επιδόσεις τους τη φετινή σεζόν είναι για την Κω οι εξής:
- Γερμανία: 60.801 τουρίστες
- Αγγλία: 35.632 τουρίστες
- Ολλανδία: 18.788 τουρίστες
- Πολωνία: 16.081 τουρίστες
- Τσεχία: 7.424 τουρίστες
- Βέλγιο: 6.378 τουρίστες
- Ελβετία : 6.276 τουρίστες
- Ιταλία: 5.482 τουρίστες
- Γαλλία: 4.118 τουρίστες
- Αυστρία: 3.800 τουρίστες.