Την ετήσια έκθεση για το έτος 2014 υπέβαλε χθες ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Αρεοπαγίτης ε.τ. Λέανδρος Ρακιντζής, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει τη συνολική ετήσια δραστηριότητά του µε στόχο την καταπολέµηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δηµόσιο τοµέα, χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερεύνησε, νοµοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε, οι σχετικές µε την πειθαρχική του δικαιοδοσία ενέργειες και τα αποτελέσµατα του ελέγχου περιουσιακής κατάστασης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την έκθεση ο ΓΓΔΔ άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά 22 υπαλλήλων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα για διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα, επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 1.827 περιπτώσεις και την παράσταση πολιτικής αγωγής του θιγόμενου φορέα του δημοσίου σε 41 περιπτώσεις.
Κατά το 2014 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του ΓΕ∆∆ 2203 πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα αρµόδια όργανα του στενού δηµόσιου τοµέα και 765 αποφάσεις φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα.
Ο ΓΕ∆∆ υπέβαλε 149 ενστάσεις κατά οριστικών αποφάσεων και άσκησε 3 προσφυγές κατά τελεσίδικης πειθαρχικής απόφασης.
Σε ότι αφορά τα Δωδεκάνησα, η έκθεση περιλαμβάνει:
10 ποινικές διώξεις που άσκησε ο Εισαγγελέας της Κω σε βάρος διωκόμενων δημοσίων υπαλλήλων για διάφορα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα
5 ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν αντίστοιχα από την Εισαγγελία της Ρόδου για αντίστοιχα αδικήματα
Επίσης, στην έκθεση Ρακιντζή, περιλαμβάνεται επίσης και η υπόθεση του χαρακτηρισμού ως ακατοίκητου(!) του νησιού Λέβιθα. Στην έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα:
Ο ΓΕ∆∆ διερεύνησε αναφορά κατοίκου της νήσου Λέβιθα, σύµφωνα µε την οποία µε πράξεις και Αποφάσεις του ∆ήµου Λέρου τα Λέβιθα χαρακτηρίζονται ως ακατοίκητη βραχονησίδα και εκµισθώνονται για τοποθέτηση ανεµογεννητριών, µολονότι έχουν µόνιµους κατοίκους, κατοικίες και οικονοµική δραστηριότητα αδιαλείπτως και από µακρού.
Όπως προέκυψε από την εξέταση των στοιχείων που τέθηκαν υπόψη του ΓΕ∆∆ οι συγκεκριµένες πράξεις και αποφάσεις ερείδονται επί των αποτελεσµάτων της απογραφής του 2011, σύµφωνα µε τα οποία τα Λέβιθα εµφανίζονται µε µηδενικό πληθυσµό.
Ο καταγγέλλων αµφισβητούσε τον συγκεκριµένο χαρακτηρισµό επικαλούµενος Βεβαίωση Μονίµου Κατοικίας που του είχε εκδώσει ο ∆ήµος Λέρου µετά την απογραφή του 2011, στην οποία βεβαιώνεται ότι ο ίδιος και η οικογένειά του διαµένουν µονίµως στη νήσο Λέβιθα. ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ∆ΗΜΟΣΙΑΣ ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2014 97 Επί του θέµατος είχε λάβει θέση το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άµυνας δια του Αρχηγού του, µε έγγραφο στο οποίο επισηµαίνεται εµφαντικά ότι στις βραχονησίδες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νήσου, το ∆ιεθνές ∆ίκαιο (Σύµβαση 1982 ∆ικαίου Θάλασσας) δεν αναγνωρίζει δικαιώµατα Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) και Υφαλοκρηπίδας και, συνεπώς, ο χαρακτηρισµός µιας νήσου ως βραχονησίδας µειώνει τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας.
Για την υπόθεση αυτή ο ΓΕ∆∆ ενηµέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Αιγαίου, από την οποία ζήτησε να ενεργήσει ώστε να ανακληθούν άµεσα οποιεσδήποτε πράξεις και αποφάσεις του ∆ήµου Λέρου που αμφισβητούν την οντότητα της νήσου Λέβιθα ως τοιαύτης. Από το ΓΕΕΘΑ είχε ενηµερωθεί ο Εισαγγελέας Κω.
Πηγή : rodiaki.gr