Ειδικότερα η εισαγγελέας αναφέρει τα εξής:
“ Με αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» και σε εκτέλεση της με αριθμό 4495/23-5-2017 παραγγελίας της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, ιδίως δε σε εφήβους σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω «παιχνιδιού» και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματισθούν ή ακόμη και να οδηγηθούν στο θάνατο.
Συγκεκριμένα, ο διαχειριστής του παιχνιδιού αυτού έρχεται σε επαφή με ανήλικους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων ζητά όλα τα προσωπικά στοιχεία.
Ακολούθως, ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμασιών-προκλήσεων, διάρκειας 50 ημερών, λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο που καλείται «επικεφαλής». Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες (π.χ. να ακούσει νυχτερινές ώρες ένα συγκεκριμένο τραγούδι) και δυσκολεύουν σταδιακά (π.χ. να παρακολουθήσει ένα συνταρακτικό video, να χαράξει λέξεις ή σύμβολα στο σώμα του) μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας) που οδηγεί μετά βεβαιότητας στο θάνατο.
Κάθε φορά δε, που ολοκληρώνεται μια τέτοια δοκιμασία, ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει μια φωτογραφία ή video, προς απόδειξη της ολοκλήρωσης της δοκιμασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν από το να εγκαταλείψει το παιχνίδι.
Είναι φανερό, ότι οι διαχειριστές τέτοιων «παιχνιδιών» εξαιτίας των οποίων, περί τα εκατόν τριάντα (130) παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία, από όπου και ξεκίνησε, στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα των εφήβων που κατά κόρον χρησιμοποιούν το Internet και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα τους ανηλίκους που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας, είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα), να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο.
Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Ρόδου, Σύμης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου και Μεγίστης, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες, να έλθουν αμέσως σε επαφή είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11888, email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr) είτε με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου, είτε με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.
Προτρέπουμε τους ανήλικους όπως σε περίπτωση που έχουν δεχθεί ή δεχθούν τέτοιου είδους πρόσκληση-πρόκληση, να απευθύνονται άμεσα στους γονείς τους, σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ή ακόμα και στην Εισαγγελέα Ανηλίκων Ρόδου, την οποία μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά στα Γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου.
Ήδη με την με αριθμό πρωτ. 837/26-5-2017 παραγγελία μας προς τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου παραγγείλαμε την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων των νήσων Ρόδου, Σύμης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου και Μεγίστης, τα οποία εποπτεύουμε και ανήκουν στην εμβέλεια του Πρωτοδικείου Ρόδου, σχετικά με το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι με τον τίτλο «Μπλε Φάλαινα», με κάθε πρόσφορο μέσο που αυτός θα επιλέξει, και πάντως πριν τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, δεδομένου του σοβαρού κινδύνου που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι να αυτοτραυματισθούν ή και να χάσουν τη ζωή τους.
Δίδεται παραγγελία να δημοσιευθεί η παρούσα σε διαδικτυακούς τυπικούς ισότοπους και τις τοπικές εφημερίδες.
Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου
Κυριακή ΚΛΙΑΜΠΑ
Εισαγγελέας Πρωτοδικών”