Μυζηθρομελοπιτάκια Πάρου – Σαν μελιτίνια

Σεπτέμβριος 05, 2016
Τα μελιτίνια είναι το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν στη Σαντορίνη για το Πάσχα, κάτι σαν τα σκαλτσούνια στην Κρήτη.
Η προετοιμασία τους απαιτεί κόπο, χρόνο και μαεστρία, προκειμένου να πετύχει η νοικοκυρά 50-60 διακοσμητικά «τσιμπήματα». Αλλά μην ανησυχείτε! Εδώ σας προτείνω μια πολύ πιο εύκολη εκδοχή τους, αρκετά διαφορετική, αλλά εξίσου νόστιμη, με «πολίτικο» φύλλο Βηρυτού, για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα!

Υλικά Συνταγής
1 πακέτο «πολίτικο» φύλλο Βηρυτού της alfa
700 γρ. φρέσκια μυζήθρα
4 κ.σ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ. κανέλα
2 πρέζες μαστίχα
200 γρ. λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
λάδι για το τηγάνισμα
μέλι θυμαρίσιο και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τη μυζήθρα και τη λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: τα αυγά, την κανέλα, τη μαστίχα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα και κόβουμε, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, 5 λωρίδες. Κρατάμε τη μια λωρίδα να δουλεύουμε και καλύπτουμε τα υπόλοιπα φύλλα με νωπή πετσέτα.

Αλείφουμε με βούτυρο τη μια λωρίδα φύλλου, ακουμπάμε 1 κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο, όπως τα τυροπιτάκια. Αφού τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά σε καυτό λάδι. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Τα μισά μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα πασπαλίσουμε με κανελοζάχαρη.

Επίσης, αντί για τηγάνι, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες, με την ένωση προς τα κάτω και τα ψήνουμε στους 160 C, στον αέρα, για περίπου 20′ να ροδίσουν.
Ζεστά όπως είναι, τα περιχύνουμε με μέλι και κανέλα.

argiro.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot