Διαδικασία
Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε για 3-4 λεπτά περίπου. Πλάθετε τον κιμά σε κεφτέδες, τους ακουμπάτε σε ένα μεγάλο πιάτο και, μέχρι να ετοιμάσετε τη σούπα, τους βάζετε στο ψυγείο.
Για τη σούπα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνετε τον ζωμό και, μόλις πάρει μια βράση, προσθέτετε το πράσο, τα γιουβαρλάκια, αλάτι, πιπέρι και 20 ml ελαιόλαδο.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 20 λεπτά. Προσθέτετε τον τραχανά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά ακόμη. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
Για το αβγολέμονο: Βγάζετε ένα φλιτζάνι από τον ζωμό της σούπας. Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα με μίξερ χειρός. Κατόπιν ενσωματώνετε τους κρόκους.
Οταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτετε το λεμόνι και μετά λίγο από τον ζωμό της σούπας (1-2 κουτάλες), με ροή κλωστής, χτυπώντας συνεχώς με αβγοδάρτη.
Οταν έχει ζεσταθεί πολύ το μίγμα των αβγών περιχύνετε τα γιουβαρλάκια και κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Tips
Στη σούπα μπορείτε να προσθέσετε και λαχανικά εποχής, τα οποία θα βράσετε στον ζωμό λαχανικών από την αρχή μαζί με τα γιουβαρλάκια.