Μέτριας δυσκολίας
Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα + 40΄
Υλικά (για 4 άτομα):
700 γρ. μοσχαράκι, κατά προτίμηση σπάλα, κομμένο σε κύβους περίπου 3 - 4 εκ.
300 γρ. φακές
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες
σε λεπτές φέτες
2 φύλλα δάφνης
3 μέτρια κλωνάρια σέλινου, πλυμένα και χοντροκομμένα
50 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάει. Το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα και το σοτάρουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. «Σβήνουμε» με το ξίδι, περιχύνουμε με τον ντοματοπολτό και 500 ml (2 ποτήρια) νερό και προσθέτουμε τη δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις φακές.
Ελέγχουμε αν τα υγρά του φαγητού υπερκαλύπτουν τις φακές κατά 3 - 4 εκ., αλλιώς προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Οταν τα υγρά αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ξανασκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και οι φακές. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδεία λαχανοσαλάτας με καρότο.
Τι πίνουμε: Και τα δύο συστατικά του πιάτου βροντοφωνάζουν: κόκκινο! Αλλά τι κόκκινο; Αγιωργίτικο, Merlot, ένα ωραίο ελληνικό χαρμάνι από την Κρήτη.
kathimerini.gr