Γλυκό και αλμυρό αρμονικά ταιριασμένα σε μια συνταγή… σικάτη.
Εκτέλεση:
1)Κόβετε τη φέτα σε κύβους και την πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το αποξηραμένο δεντρολίβανο. Τη ραντίζετε με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και την κρατάτε στην άκρη.
2)Πλένετε και σκουπίζετε τα σύκα. Κόβετε από ένα καπελάκι στα σύκα. Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρείτε προσεκτικά όσο μπορείτε από το εσωτερικό, έτσι ώστε να μην σπάσετε ή χαλάσετε στο σχήμα τους. Τη σάρκα που βγάλατε από τα σύκα την ενώνετε με τα 2/3 της ποσότητας της φέτας (200γρ.) που θα λιώσετε με ένα πιρούνι.
3)Καβουρντίζετε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσετε λιπαρή ουσία. Κατόπιν τα χοντροκόβετε.
4)Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνετε το μίγμα της φέτας με τα σύκα, με τα αμύγδαλα και το φρέσκο δεντρολίβανο. Πασπαλίζετε γενναιόδωρα με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύετε.
5)Γεμίζετε με το παραπάνω μίγμα το εσωτερικό των σύκων. Σκεπάζετε κάθε σύκο με ένα κύβο από τη μαριναρισμένη φέτα που κρατήσατε. Τελειώνοντας, βάζετε τα καπελάκια που κόψατε από τα σύκα πάνω σε αυτά.
6)Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά και περιχύνετε με το ζωμό που βγάζουν τα σύκα.
7)Τα σερβίρετε ζεστά ενώ περιχύνετε με το βαλσαμικό ξύδι.
Tips: *Τρυπήστε τα σύκα με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία στον πάτο για να μην σπάσουν την ώρα που τα ψήνετε.
Υλικά:
18 σύκα όχι πολύ ώριμα, μαύρα ή άσπρα
300γρ. φέτα
8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
60γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
4-5 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοψαλιδισμένο
μίγμα φρεσκοτριμμένων πιπεριών
Πηγή: olivemagazine.gr