×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Νέο βιβλίο για τα Δωδεκάνησα της κατοχής από τον Βρετανό Άντονι Ρότζερς

Μάρτιος 07, 2014

67 χρόνια από την ύψωση της ελληνικής σημαίας στα Δωδεκάνησα.

Ο Βρετανός συγγραφέας Anthony Rogers στο βιβλίο του με τίτλο “Churchill’s Folly: Leros and the Aegean” ασχολήθηκε με τα γεγονότα στα Δωδεκάνησα το 1943 και τη γερμανική κατάληψη των νησιών. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2007 και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ελληνικά με τίτλο «Το ολίσθημα του Τσόρτσιλ. Οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο, Κως - Λέρος 1943». Είναι ένα βιβλίο που αναλύει σε βάθος και με επιμονή στις λεπτομέρειες, όλα τα γεγονότα τα οποία πλαισίωσαν τη συμμαχική ήττα στα Δωδεκάνησα και τη Σάμο το φθινόπωρο του 1943. Το βιβλίο αυτό ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών του συγγραφέα σε Αγγλία και Γερμανία και δεν αναφέρει μόνο τα στρατιωτικά - στρατηγικά αίτια της γερμανικής κατάληψης της Δωδεκανήσου και Σάμου, αλλά και την ανθρώπινη διάσταση μέσα από τις συνεντεύξεις των συμμετασχόντων.

Τώρα έρχεται με ένα νέο καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο “SWASTIKA OVER THE AEGEAN. September - November 1943”. Κυκλοφόρησε στο τέλος του 2013 σε περιορισμένη έκδοση που αφιερώθηκε στον εορτασμό της 70ής επετείου των πολεμικών επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα. Είναι μια φωτογραφική καταγραφή των γεγονότων που συνέβησαν στα Δωδεκάνησα και τη Σάμο το φθινόπωρο του 1943. Γεγονότα που προκάλεσαν την τελευταία σημαντική γερμανική νίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο συγγραφέας ταξίδεψε πολλές φορές στα Δωδεκάνησα, γνώρισε αρκετούς Έλληνες και έγινε φίλος με πολλούς απ’ αυτούς. Περπάτησε σε όλα τα σημαντικά πεδία μαχών και κατέγραψε τι απομένει σήμερα από εκείνη την εποχή. Δημιούργησε ένα πανέμορφο βιβλίο που περιέχει περισσότερες από 500 φωτογραφίες, παλιές και καινούργιες. Δίπλα στις παλιές φωτογραφίες τοποθετούνται οι σημερινές, ώστε ένας που δεν γνωρίζει το χώρο να καταλάβει καλύτερα τη διάσταση του χρόνου και τις μεταβολές που υπήρξαν. Η επιλογή αυτή του συγγραφέα, που εκμεταλλεύεται τη διάσταση του χρόνου, προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση, διότι μ’ αυτή τη φωτογραφική αντιπαράθεση φέρνει το χθες πιο κοντά στο σήμερα και μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τα ιστορικά μηνύματα.

Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και από την Κω, τότε και σήμερα. Ο συγγραφέας συνεργάσθηκε μαζί μου και με τον Γιώργο Ανδρουλάκη.

Το βιβλίο προστίθεται στα μέχρι τώρα ξενόγλωσσα βιβλία που αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της Δωδεκανήσου. Η ανάδειξη της μάχης και της κατοχής των νησιών, με το χρόνο αποκτά την πραγματική της ιστορική εκτίμηση και συνεχώς αυξάνονται οι συγγραφείς, Έλληνες, Βρετανοί, Ιταλοί και Γερμανοί, που ασχολούνται μ’ αυτή τη σημαντική περίοδο.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι μάχες στο Αιγαίο την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχαν εκτιμηθεί σε όλες τους τις διαστάσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία. Από στρατιωτική πλευρά είναι σύνθετες επιχειρήσεις και των τριών όπλων, με συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και τεχνολογίας πρωτοπόρας για την εποχή, με τους πρώτους τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους αέρος - θαλάσσης. Από στρατηγική πλευρά είναι υποδειγματικές για να καταλάβουμε τη γεωστρατηγική σημασία των Βαλκανίων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημαντικό επίσης είναι και όλο το διπλωματικό υπόβαθρο γύρω απ’ αυτές.

Στις μάχες για την κατάληψη της Δωδεκανήσου έλαβαν μέρος οι τρεις εμπόλεμοι, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία και συμμετείχε το ελληνικό ναυτικό και ο Ιερός Λόχος. Όλα αυτά τα παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον και η Τουρκία που συνεχώς προσπαθούσε να έχει λόγο.

Το βιβλίο (ISBN: 978-3-00-042962-0) toro.enquiries@gmail.com είναι γραμμένο στα αγγλικά, έχει σκληρό εξώφυλλο και διαστάσεις 290mm x 240mm. Αποτελείται από 208 σελίδες με περισσότερες από 500 φωτογραφίες εκ των οποίων οι 350 είναι ασπρόμαυρες εποχής. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό άτλαντα αυτών των μαχών και αποτελεί τη δευτερολογία του πρώτου βιβλίου του Anthony Rogers. Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο σε κάθε Δωδεκανήσιο που ενδιαφέρεται για την περίοδο αυτή.

Κώστας Κογιόπουλος
kostaskogiopoulos.wordpress.com
Πηγή: rodosalarm

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot