Τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου - Μπόνους +10 έδρες για το πρώτο κόμμα

Μάρτιος 20, 2022

Μπορεί το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να διαψεύσει τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι πιέσεις όμως από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές συνεχίζονται, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι με τον νόμο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, πιθανώς και στις δεύτερες εκλογές να μην επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Πολύ περισσότερο μάλιστα αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης και με δεδομένη τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους πολίτες από τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, αλλά και των τροφίμων, που όλοι εκτιμούν ότι αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Έτσι λοιπόν έχουν φουντώσει ξανά τα σενάρια όχι μόνο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια τέτοια αλλαγή. Με τον παρόντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό 37%- 38% παίρνει τις 40 έδρες μπόνους, αλλά για να πάρει και τις άλλες 10 έδρες και να φτάσει τις 50 θα πρέπει να συμπληρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 40% ή και λίγο παραπάνω.

 

Και φυσικά όλα αυτά σε συνάρτηση με τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Πάντως στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η αυτοδυναμία με τον παρόντα εκλογικό νόμο είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Μάλιστα αρκετοί αναρωτιούνται πόσο πιθανό είναι στη δεύτερη τετραετία της η Νέα Δημοκρατία να πάρει ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στην πρώτη τετραετία, όταν δεν υπήρχε και η φθορά της εξουσίας.


Τα σενάρια λοιπόν που υπάρχουν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κινούνται στο να δοθεί το μπόνους αυτών των 10 εδρών στο πρώτο κόμμα, ακόμα κι αν συμπληρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 36% με 37%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης πολύ πρόσφατα σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι κατά την άποψή του η Νέα Δημοκρατία δεν έπρεπε να φτιάξει καινούργιο εκλογικό νόμο, αλλά να επαναφέρει με μια διάταξη το νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του 2015.

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με την αλλαγή του νόμου, λέει ότι το πρώτο κόμμα, μετά τις 20 έδρες μπόνους που παίρνει αφού συμπληρώσει το 25%, για να συμπληρώσει τις 50 να μη χρειάζεται ποσοστό 0,5 για κάθε έδρα, αλλά 0,4 ή και λιγότερο, προκειμένου η αυτοδυναμία να κατακτηθεί με ένα ποσοστό μεταξύ 36% και 37%.

Ένα άλλο σενάριο λέει ότι το πρώτο κόμμα, αφού με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει πάρει τις 40 έδρες, τις υπόλοιπες 10 θα μπορούσε να τις πάρει εφόσον η διαφορά του από το δεύτερο κόμμα είναι παραπάνω από τέσσερις μονάδες. Η ψαλίδα δηλαδή, όπως λέμε και στις δημοσκοπήσεις, να πριμοδοτεί με επιπλέον έδρες το πρώτο κόμμα.

Οι θιασώτες των αλλαγών στον εκλογικό νόμο αναφέρουν ως επιχειρήματα το νέο περιβάλλον που προκαλεί ο πόλεμος, την αβεβαιότητα, τα καινούργια δεδομένα στην ενέργεια και την οικονομία και την ανάγκη η χώρα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να αποκτήσει μετά τις εκλογές μια σταθερή κυβέρνηση και όχι να οδηγηθεί σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για την συμπεριφορά των αγορών.

Άλλα στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αλλάξει τώρα τον εκλογικό νόμο επικαλούμενος τη γεωπολιτική αστάθεια στον κόσμο και μαζί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου να ξεκαθαρίσει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προκειμένου η αλλαγή να γίνει σε ένα περίπου ουδέτερο εκλογικά χρόνο.

Η στάση του πρωθυπουργού στο σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου

Ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα, σε όσους από τους συνομιλητές του του θέτουν αυτό το θέμα, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να κερδίσει τις εκλογές με τον υπάρχοντα.

Ακόμα προσθέτει ότι μία αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έδινε ένα σήμα ηττοπάθειας και φόβου το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο. Άλλωστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου θα βρει τη σκληρή αντίδραση της Κουμουνδούρου εντός και εκτός Βουλής, έστω κι αν ο κύριος Τσίπρας πρόσφατα είπε από το βήμα του κοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση αν θέλει ας αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που θα πριμοδοτεί το δεύτερο κόμμα, που ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές.


Πάντως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ισχυρίζονται ότι όλες οι πιθανές αλλαγές του εκλογικού νόμου που θα δίνουν εύκολα αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα υπάρχουν στο συρτάρι του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος θα αποφασίσει αν θα το ανοίξει και θα δώσει το πράσινο φως να υλοποιηθούν.

https://www.thetoc.gr/politiki/article/ta-senaria-allagis-tou-eklogikou-nomou---mponous-10-edres-gia-to-proto-komma/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot