φωτο eurokinissi
Με τελείως διαφορετικές θέσεις και στόχευση προσέρχονται τα κόμματα για τον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο μόνο ζήτημα που συμφωνούν είναι να μην συνδεθεί με την διάλυση της βουλής όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Η ΝΔ που άλλαξε στάση την τελευταία στιγμή μπερδεύοντας ακόμα και τους «γαλάζιους» βουλευτές, στην πρόταση της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας ακόμα και με σχετική πλειοψηφία δηλαδή με 120.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως την λύση θα πρέπει να την δίνει ο ελληνικό λαός στην περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία από τη βουλή, ενώ το ΚΙΝΑΛ ζητά ευρύτερες συναινέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο να μιλάει για 160 ψήφους στην τελευταία ψηφοφορία.
Πιθανό πάνω από μία υποψηφιότητες
Με την κυβερνητική πρόταση εκτός απροόπτου να υπερψηφιστεί, αυξάνονται οι πιθανότητες να διεκδικήσουν την προεδρία της Δημοκρατίας ακόμη και οι υποψήφιοι που θα προταθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η δυνατότητα που δίνεται με την σχετική πλειοψηφίας (120 ψήφοι) στην περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» στις τέσσερις ψηφοφορίες που θα προηγηθούν, ίσως αυξήσει τον αριθμό των προσώπων που θα διεκδικήσουν το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο και ανάλογα με τις ψήφους που θα πάρει ο κάθε υποψήφιος ενδεχομένως να δημιουργηθούν συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων κατά την διάρκεια της προεδρικής εκλογής.
Κερδίζει έδαφος η γυναικεία υποψηφιότητα
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τονίζει πως θα αποφασίσει για το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, ωστόσο ο ίδιος θα επιθυμούσε η κυβέρνηση του να προτείνει και εκλέξει για πρώτη φορά γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα γυναίκα. Είναι μια ιδέα που συνεχώς κερδίζει έδαφος χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» και αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.
Παράλληλα τα ονόματα που έχουν ακουστεί όπως αυτά της Άννας Διαμαντοπούλου και της Μαρίας Δαμανάκη έχουν να κάνουν κυρίως με τις καλές προσωπικές σχέσεις που έχει ο πρωθυπουργός και όχι τόσο με το ζήτημα της υποψηφιότητας για την προεδρία της Δημοκρατίας. Όσον αφορά την Φώφη Γεννηματά, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για προβοκάτσια. «Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Είναι προβοκάτσια, το έχουμε διαψεύσει και τελειώνει το θέμα εδώ» τόνισε ο Παύλος Χριστίδης στον Alpha. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το πρόσωπο που θα προτείνει, να μπορέσει να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις κερδίζοντας ψήφους και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ρόλος του Προκόπη Παυλόπουλου
Όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως μειώνονται οι πιθανότητες προκειμένου να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Προκόπης Παυλόπουλος. Οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό μπορεί να είναι καλές, αλλά αυτό από μόνο του δεν δείχνει τη δεδομένη στιγμή να μην αρκεί.
Ωστόσο επειδή ο πολιτικός χρόνος που απομένει είναι αρκετά μεγάλος κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς θα συμβεί. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προκόπη Παυλόπουλου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Μεσσηνία, αρκετοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήρισαν τυπική, καθώς ελάχιστες ήταν οι κοινές τους εμφανίσεις.
Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και παράταση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, το έχουν αφήσει να εννοηθεί κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος και να βρεθεί η χρυσή τομή για τον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μόνο 3 εκλογές για ΠτΔ έγιναν συναινετικά
Η προεδρική εκλογή αποτελούσε παραδοσιακά ένα δύσκολο σταυρόλεξο για οποιοδήποτε πρωθυπουργό καθώς σε περίπτωση καταψήφισης θα έπεφτε η κυβέρνηση όπως συνέβη το 2014 με την πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά για τον Σταύρο Δήμα που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 180 που απαιτούνταν στην τρίτη ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό πως από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα μόνο τρεις από τους εννέα Προέδρους της Δημοκρατίας είχαν την στήριξη περισσότερων κομμάτων.
φωτο eurokinissi