Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας, το οποίο θα προσφέρει τα κεφάλαια που τόσο χρειάζονται αυτό το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα καθυστερήσει «ευαίσθητες συζητήσεις» για την ελάφρυνση χρέους.
Αυτό τονίζουν σε άρθρο οι Financial Times που δημοσιεύει το euro2day.
Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά:
Διπλωμάτες λένε ότι η πρόταση, που έγινε από το ΔΝΤ, θα περιλαμβάνει το ότι το Ταμείο θα πάρει την επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει κεφάλαια μέχρι η ευρωζώνη να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
Οι υποστηρικτές του προγράμματος υποστηρίζουν ότι αυτό θα προσφέρει την επίσημη στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία έθεσε ως προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα νέες δόσεις από το πακέτο βοήθειας των 86 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα προσφέρει χρόνο στις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις για το πακέτο ελάφρυνσης χρέους, που το ΔΝΤ λέει ότι είναι απαραίτητο για να ανακάμψει η Ελλάδα.
Η προσέγγιση κέρδισε στήριξη από τους υπουργούς Οικονομικών, περιλαμβανομένου του Β. Σόιμπλε της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της επτάωρης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το βράδυ. Παρότι οι συζητήσεις τελείωσαν χωρίς συμφωνία, διπλωμάτες περιμένουν το σχέδιο να αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις όταν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ξανασυναντηθούν στις 15 Ιουνίου για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία.
Η ανάγκη της Ελλάδας για τα χρήματα είναι πιεστική. Είναι αντιμέτωπη με πάνω από 7 δισ. ευρώ πληρωμών τον Ιούλιο.
Το Ταμείο προηγουμένως επέμενε ότι θα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα μόνο αν η ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους που θα προσφέρει. Αλλά πηγές εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι το σχέδιο του ΔΝΤ να παρακρατήσει τα δικά του δάνεια διάσωσης θα άρει αυτή την επείγουσα κατάσταση και θα επιτρέψει οι συζητήσεις για το χρέος να συνεχιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που προέδρευσε της συνάντησης τη Δευτέρας είπε στους δημοσιογράφους μετά ότι «είμαστε πολύ κοντά» σε συμφωνία.
Οι διπλωμάτες είπαν ότι οι συζητήσεις της Δευτέρας κόλλησαν από τις αντιρρήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, που υποστήριξε ότι το πλάνο προσφέρει λίγη διαύγεια για την Αθήνα αναφορικά με το τι ελάφρυνση χρέους μπορεί να εξασφαλίσει και για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στη διάσωση.
Κρίσιμο για την Αθήνα είναι το ότι η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως πει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι κρίσιμος όρος για να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας. H συμμετοχή στο λεγόμενο QE είναι κομβικός πολιτικός στόχος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα αυξήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα προετοιμάσει την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρέους.
Μια συμφωνία δεν δίνει βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα περιληφθεί στο QE, κάτι που παραμένει απόφαση της ΕΚΤ.
Ο Πολ Τομσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε πως έγινε πρόοδος, αλλά η ευρωζώνη χρειάζεται να βάλει περισσότερο «ρεαλισμό» στις υποθέσεις για την μακροπρόθεσμη οικονομική επίδοση της Ελλάδας. «Κάνουμε πρόοδο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», είπε. «Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος ακόμα».
Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους αφορούν το πόσο μακριά είναι προετοιμασμένοι να πάνε οι υπουργοί Οικονομικών στο να πραγματοποιήσουν επιλογές που συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Η ελάφρυνση χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, αν η χώρα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και η ευρωζώνη και το ΔΝΤ πιστεύουν ότι χρειάζεται.