4η συνταγματική αναθεώρηση: 18 διατάξεις αναθεωρήθηκαν, πώς ψηφίστηκαν

Νοέμβριος 26, 2019

Η τέταρτη αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, με πολιτικά μηνύματα στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στάθηκε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά την στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένα άρθρα. Συνολικά ψηφίστηκαν και αναθεωρήθηκαν 18 διατάξεις. Οι 9 ψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα, συγκέντρωσαν 297 ψήφους και αφορούν καταργήσεις παραγράφων σε 5 άρθρα. Οι άλλες 9 αφορούν σημαντικές πολιτικές επιλογές. Επτά ψηφίστηκαν σε συμφωνία και με κόμματα της αντιπολίτευσης και 2 μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το στίγμα του πρωθυπουργού για την εκλογή ΠτΔ
O Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στην διάταξη του άρθρου 32 για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, που πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων του όσον αφορά το πρόσωπο που τελικά θα προτείνει για το προεδρικό θώκο και ανέφερε ότι παρά την διάταξη που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για εκλογή και με 151 βουλευτές, ο στόχος θα είναι η πρόταση να αφορά σε πρόσωπο με ευρύτερη συναίνεση.

Η σχετική φράση που συζητήθηκε πολύ ήταν πως «ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση».

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού βγάζει από το κάδρο των προτάσεων του, πρόσωπα που έχουν αμιγώς κομματικό στίγμα ή προέρχονται ευθέως από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ανοίγει την βεντάλια για πρόσωπα υπερκομματικά ή για πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων συζητήθηκε
Όσο συζητήθηκε η φράση του πρωθυπουργού για τον πρώτο της Δημοκρατίας, άλλο τόσο συζητήθηκε και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μόνος από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 54 για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων και έτσι στέρησε από την κυβέρνηση και την Βουλή μια ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να ψηφιστεί μια διάταξη του Συντάγματος από 300 βουλευτές.

Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να προαναγγέλλει και την αρνητική στάση που θα κρατήσει όταν θα έρθει και το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στη Βούλη τις επόμενες μέρες. Πάντως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αγχώνεται και πολύ για το τι τελικά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την θετική στάση του ΚΚΕ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, που αθροίζουν πάνω από 200 βουλευτές, που χρειάζεται το νομοσχέδιο προκειμένου να περάσει και να εφαρμοστεί.

Η αναθεώρηση του 2019 θα μείνει στην ιστορία ως μια αναθεώρηση που για ακόμα μια φορά δεν κατάφερε να συζητήσει αλλαγές σε μείζονα θέματα όπως για το άρθρο 16 που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και ως μια αναθεώρηση που επούλωσε κάποιες ανοιχτές πληγές της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, όπως η κατάργηση της παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την ψηφοφορία προέκυψαν και συναινέσεις σε άλλες περιπτώσεις ευρύτατες και σε άλλες περιπτώσεις αξιοπρόσεκτες.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πως ψήφισαν τα άρθρα
Το ρεκόρ ψήφων και συναίνεσης συγκέντρωσε το άρθρο 86, που αφορά στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για στην παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων. Πήρε 274 ψήφους και είναι το μόνο άρθρο στο όποιο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και την δική του. Παρών ψήφησαν 23 βουλευτές.

Το Δεύτερο σε υψηλό αριθμό ψήφων ήταν το άρθρο 73 για την θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που συγκέντρωσε 254 ψήφους. 32 βουλευτές ψήφισαν όχι και 4 παρών.

Το άρθρο που συγκέντρωσε τις ψήφους όλων των κομμάτων της Βουλής πλην του ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε 212 ψήφους, είναι το άρθρο 54 για την ψήφο των Ελλήνων εκτός επικρατείας. Οχι ψήφισαν 84 βουλευτές και 1 παρών.

Σημαντικό αριθμό ψήφων πήρε και το άρθρο 21 για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που συγκέντρωσε 190 ψήφους ενώ 107 βουλευτές ψήφησαν όχι.

Με 189 ψήφους πέρασε το άρθρο 68 που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα 10 βουλευτών το όποιο μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο με την ψήφο 120 βουλευτών. 94 βουλευτές ψήφισαν όχι και 14 παρών.

Με σημαντική πλειοψηφία 179 βουλευτών πέρασε και το άρθρο 62 που περιορίζει την βουλευτική ασυλία σε θέματα που αφορούν μόνο την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. 117 βουλευτές ψήφισαν όχι και ένας λευκό.
Το άρθρο 32, που τερματίζει την ομηρία στην οποία βρισκόταν το πολιτικό σύστημα όσον αφορά την πρόωρη διάλυση της Βουλής, σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, πήρε 158 θετικές ψήφους αφού το στήριξαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και 139 όχι. 158 ψήφους, δηλαδή μόνο τους βουλευτές της ΝΔ, πήρε και το άρθρο 101α που αλλάζει τον τρόπο επιλογής των ανεξάρτητων αρχών από την διάσκεψη των προέδρων, καθώς αυτή θα γίνεται με πλειοψηφία τριών πέμπτων. Και σε αυτό το άρθρο τα όχι ήταν 139.

Τέλος, το άρθρα 96 για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους πολιτικούς δικαστές, έλαβε 189 ψήφους. 94 βουλευτές ψήφησαν όχι και 14 παρών.

Κατά την ψηφοφορία ήταν παρόντες 297 βουλευτές ενώ έλειπαν ο Νίκος Φίλης και ο Μανώλης Θραψανιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/4i-syntagmatiki-anatheorisi-18-diataxeis-anatheorithikan

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot