Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Μαρίνα Κω, η εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα <<ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ : ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ>>
Αντικείμενο της ημερίδας η Διεθνής Νομοθεσία, η προστασία και η διαχείριση , ζητήματα που αφορούν την επιδημιολογία και την ψυχική υγεία των μετακινουμένων, τις μεταδοτικές ασθένειες, την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων υγείας και την Δημόσια Υγεία σε τοπικό επίπεδο.
Η Ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κω(Τμήμα Πολιτικής Προστασίας),σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομιλητές τους επιστημονικούς συνεργάτες του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών <<Διαχείριση Κρίσεως Υγείας>> κ.κ. Τερζίδη, Κάκαλου, Καρανίκα.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν όλες οι Υπηρεσίες-Φορείς και εθελοντικές ομάδες, κυρίως αυτοί που έρχονται σε πρώτη επαφή με τους μετανάστες όπως είναι η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το Νοσοκομείο.
Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν υπεύθυνα και άμεσα.
Τα Συμπεράσματα της ημερίδας είναι τα εξής:
α. Οι Μετακινήσεις των πληθυσμών (μεταναστευτικές ροές), θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια, διότι οι γενεσιουργές αιτίες(:διεθνή συμφέροντα, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή, ενημέρωση μέσω νέων τεχνολογιών), έχουν προκαλέσει βαθιά αποσταθεροποίηση, με τεράστια ανασφάλεια, αυξανόμενη φτώχεια και εντεινόμενη ανισότητα σε ευρύτατες γειτονικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.
β. Η Ελληνική Πολιτεία και η κυβέρνηση και αποδεικνύονται ανέτοιμοι να διαχειριστούν το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Το βάρος δεν επιτρέπεται να μετακυλίεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία ούτε τους αναγκαίους πόρους ούτε τις υποδομές διαθέτει. Για αυτό απαιτείται συνεργασία όλων των Κοινωνικών και Πολιτικών Δυνάμεων και υιοθέτηση των βέλτιστων Διεθνών πρακτικών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
γ. Κατηγορηματική ήταν η θέση των ομιλητών (Ιατροί της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι μολυσματικών ασθενειών για τον γενικό πληθυσμό. Οι σοβαρές ασθένειες AIDS/HIV, Ηπατίτιδες Α-Β-C, η φυματίωση και η ελονοσία δεν μεταδίδονται εξ ’αποστάσεως μέσω του αέρα και ότι μόνο οι ερχόμενοι σε επαφή με τους μετανάστες πρέπει να προσέχουν να μην έρθουν σε στενή κοινωνική επαφή μαζί τους με αίμα ή σάλια. Ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών προέρχεται από την απουσία καθαρού πόσιμου νερού, απομάκρυνσή απορριμμάτων και λυμάτων από τους χώρους διαμονής, τήρηση στοιχειωδών κανόνων καθαριότητος κλπ. Η δημιουργία ενός οργανωμένου και πλήρως στελεχωμένου με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, χώρου υποδοχής και ελέγχου είναι η πιο συνήθης καλή πρακτική αντιμετώπισής.
δ. Βασικός υπεύθυνος για μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα είναι η κεντρική κυβέρνηση η οποία πρέπει να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Οι τοπικές Αρχές(Περιφέρειες-Δήμοι)δεν έχουν τις αρμοδιότητες, τους μηχανισμούς και τις οικονομικές δυνατότητες για να παρεμβαίνουν με αξιώσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ του Δήμου Κω-Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και των Επιστημονικών Συνεργατών του Μεταπτυχιακού της Ιατρικής Σχολής στα ζητήματα της δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές.
Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω κ.Σεβαστιανός Μαραγκός, που είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, δήλωσε:
‘’Η ευαισθησία πρέπει να συμβαδίζει με την ευθύνη.
Ο Δήμος Κω, συμβάλει ουσιαστικά στην υπεύθυνη ενημέρωση των φορέων αλλά και των πολιτών σε ότι έχει σχέση με τους κινδύνους στη δημόσια υγεία, που απορρέουν από τις μετακινήσεις πληθυσμών.
Σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερώσαμε έντιμα και υπεύθυνα τους φορείς και τους πολίτες.
Δώσαμε σε όλους να αντιληφθούν την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου που θα θωρακίζει τη δημόσια υγεία.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας αφορούν την Πολιτεία, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Στο μέτρο των δυνατοτήτων της, η αυτοδιοίκηση θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
Γραφείο Τύπου Δήμου Κω