Παρατείνεται η αγωνία των περίπου 70.000 Ελλήνων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.
Η ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας που θέτει κανόνες στις τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια, παρότι προβλέπει ρυθμίσεις και για αυτά σε ξένο νόμισμα, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, αφού δεν έχει αναδρομική εφαρμογή.
Νομικοί κύκλοι μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο εξήγησαν πως το συγκεκριμένο κώλυμα (περί αναδρομικής ισχύος) πολύ δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Στελέχη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημείωσαν πως σε κάθε περίπτωση η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης αναζητά λύση-σχέδιο για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που εξαιτίας της ραγδαίας αλλαγής στην ισοτιμία (ευρώ-ελβετικού φράγκου) καλούνταν να πληρώσουν «χρυσό» το δάνειό τους. Αρμόδιες πηγές σχολίασαν περιπαικτικά: «Μακάρι η οποία διάταξη έρθει να μην είναι μια “ρουκέτα” ανάλογη αυτής για την προστασία της πρώτης κατοικίας».
Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως η ενσωμάτωση της παραπάνω Οδηγίας για τη λεγόμενη ενυπόθηκη πίστη (2014/17/Ε.Ε.), η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, ήρθε με μισό και πλέον χρόνο καθυστέρηση. Κι αυτό αφού υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έως τις 17 Μαρτίου του 2016.
«Πλαφόν»
Αναφορικά με το περιεχόμενό της, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν στον Ελεύθερο Τύπο πως παρουσιάζουν «ενδιαφέρον οι ρυθμίσεις για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα (σ.σ.: συνεπώς και για αυτά σε ελβετικό φράγκο) και η παρουσίαση λύσεων προς όφελος του καταναλωτή αν η συναλλαγματική ισοτιμία παρουσιάσει διακύμανση μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με την ισοτιμία κατά τη στιγμή της σύναψης της σύμβασης».
Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν αρμόδιες νομικές πηγές, πως ο δανειολήπτης δεν μπορεί να επιβαρυνθεί πάνω από το 20% ή εναλλακτικά θα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης κινδύνου. Αν δηλαδή η δόση του είναι 1.000 ευρώ, δεν θα καταβάλλει πάνω από 1.200 ευρώ, αφού σε αυτό το ποσό θα μπαίνει ένα είδος «κόφτη».
Πέραν αυτών, μέσω της Οδηγίας θα ρυθμίζεται η υποχρέωση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή και της αποτίμησης της αξίας του ακινήτου. Θα καταστεί υποχρέωση το λεγόμενο «υπεύθυνο δανεισμού» των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας πως «το 2006 ένας 22χρονος φοιτητής, χωρίς δουλειά, άρα και χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, δανειοδοτείτο. Ανάλογα κρούσματα ασυδοσίας δεν θα επαναληφθούν βάσει όσων προβλέπει η Οδηγία».