Αλυσιδωτές ανατιμήσεις αναμένεται να προκαλέσει σε όλη την τροφική αλυσίδα αλλά και στην εστίαση η μεγάλη αύξηση στην τιμή του λαδιού το οποίο φέτος πωλείται ακόμα και 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι.
Η μειωμένη παραγωγή που προκλήθηκε κατά κύριο λόγο την τελευταία διετία εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων το χειμώνα στη χώρα μας οδήγησαν τις τιμές στα ύψη.
Όσον αφορά το χύμα/ ασυσκεύαστο λάδι το Νοέμβρη του 2022 στοίχιζε 5,50 ευρώ το κιλό, ενώ τον Ιούνιο του 2023 έχει φτάσει τα 6,50 ευρώ και τώρα τα 10 ευρώ το κιλό. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ η τιμή του λίτρου ξεκινάει από τα 10 ευρώ και ανάλογα με την ποιότητα αυξάνεται. Το βιολογικό πωλείται ακόμα και 17 ευρώ το λίτρο.
Όπως αναφέρουν στα Dnews ελαιοπαραγωγοί φέτος, τα αποθέματα του λαδιού φαίνεται να μην φτάνουν εξαιτίας των ελλείψεων σε χώρες όπως την Ισπανία, την μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό, και την Ιταλία. «Αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από την μεγάλη σε διάρκεια ξηρασία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Η ύδρευση πλέον των δέντρων έχει δυσκολέψει αρκετά με συνέπεια η παραγωγή να μειώνεται σταδιακά. Αυτό φυσικά θα έχει αντίκτυπο και την επόμενη χρονιά, καθώς διανύσαμε τον πιο ξηρό Απρίλιο με απουσία βροχών για πάνω απο τρεις συνεχόμενους μήνες», δηλώνουν.
Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς πέρσι διαθέταμε περίπου 120.000 – 140.000 τόνους, ενώ φέτος όλα δείχνουν πως θα φτάσουμε τους 35.000 - 40.000 τόνους.
Το λάδι… πυροδοτεί νέες αυξήσεις στην εστίαση
Ένα από τα βασικότερα συστατικά στα εστιατόρια, στα σουβλατζίδικα και στο fast food δεν είναι άλλο από το λάδι. Οι αυξημένες τιμές στα είδη του έχουν προκαλέσει ήδη, ανατιμήσεις στους καταλόγους των μαγαζιών. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος τα καταστήματα χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες λαδιού πράγμα που αυξάνει αισθητά τα έξοδα μιας επιχειρήσεις.
«Καλούμαστε για ακόμη μία φορά να βρούμε τρόπο να μην φανεί στην τσέπη του πελάτη. Ωστόσο η κατάσταση έχει ξεφύγει. Από την μία τρύπα που κλείνουμε, στο αμέσως επόμενο λεπτό ανοίγει μία άλλη. Το 90% των πιάτων μας περιέχουν ως συστατικό ή παρασκευάζονται με λάδι, οπότε αναγκαστικά και εμείς θα αυξήσουμε ελάχιστα τις τιμές σε κάποια πιάτα», επισημάνει στα Dnews υπεύθυνος εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.
Αναστάτωση επικρατεί και στο καταναλωτικό κοινό, αφού ο περισσότερος κόσμος ψάχνει να βρει και να αγοράσει χύμα λάδι. Με τις τιμές να είναι στα ύψη και τη διαθεσιμότητα στα «τάρταρα» οι ίδιοι υποστηρίζουν στα Dnews, ότι τους έχει δημιουργηθεί ακόμα ένα πρόβλημα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
«Το χειμώνα έπρεπε να ελαττώσουμε το γάλα, τα όσπρια και γενικότερα όλα τα προϊόντα. Σήμερα καλούμαστε να χρησιμοποιούμε λάδι με το σταγονόμετρο. Πλέον είναι πανάκριβο, είτε είναι χύμα, είτε συσκευασμένο. Αυτήν την περίοδο ψάχνουμε να προμηθευτούμε για τον χειμώνα. Οι περισσότεροι παραγωγοί μας λένε ότι δεν έχουν διαθεσιμότητα και όσοι έχουν το πουλούν πανάκριβα», αναφέρει η κα. Γεωργία στα Dnews.