Φόροι μειώνονται, οι 120 δόσεις αλλάζουν, το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μειώνονται ή καταργούνται - Σύσκεψη σήμερα του οικονομικού επιτελείου με τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου
Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο Μητσοτάκη για να πάρουν ανάσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φόροι μειώνονται, οι 120 δόσεις αλλάζουν, το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μειώνονται ή καταργούνται. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή έως τις 10 Αυγούστου, τίθεται σήμερα στο επίκεντρο της σύσκεψης του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου.
Οι «μπλε φάκελοι» του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του σηματοδοτούν τη μετάβαση από ένα "κράτος-ρουφήχτρα" που οικοδομήθηκε μεταπολιτευτικά, προς ένα "κράτος – αρωγό" για τον πολίτη και την αγορά. Όπως αποκαλύπτουν οι φάκελοι αυτοί, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει:
- Φόρο εισοδήματος 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Δηλαδή κέρδος 300 ευρώ το χρόνο από το 2020 για έναν δημόσιο υπάλληλο των 800 ευρώ ο οποίος, από τον Ιανουάριο και μετά, θα δει αύξηση 25 ευρώ κάθε μήνα, λόγω μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου που γίνεται στο μισθό του. Το ίδιο ισχύει και για έναν ιδιωτικό υπάλληλο των 715 ευρώ το μήνα. Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η ανάσα για έναν ελεύθερο επαγγελματία με το ίδιο ετήσιο εισόδημα, που φέτος πληρώνει φόρο 2.200 ευρώ (22% από το πρώτο ευρώ) αλλά για τα κέρδη του 2020 θα πληρώσει 900 ευρώ. Με 1.300 ευρώ λιγότερο φόρο, περιορίζεται δραστικά και το κίνητρο (όφελος) που θα είχε να ρισκάρει την απόκρυψη εισοδήματος.
- Διατήρηση του αφορολογήτου και ειδικό «έξτρα» αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, δηλαδή θα φτάνει στα 12.636 ευρώ για πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά.
- Ακόμα μεγαλύτερο όφελος θα δουν το 2020 και όσα νοικοκυριά προβούν σε ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση του σπιτιού τους, καθώς το 40%-50% θα επιστρέφει στον φορολογούμενο σαν μείωση στον φόρο που πληρώνει (και όχι σαν μείωση από το φορολογητέο εισόδημα). Πρακτικά εκμηδενίζεται το περιθώριο συνδιαλλαγής για «μαύρο χρήμα» στην οικοδομή, αφού αντί κάποιος να παζαρεύει την απόδειξη για να γλιτώσει ΦΠΑ, θα γλιτώνει τα διπλάσια από φόρους εισοδήματος.
- Για όλους τους ιδιοκτήτες θα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε δύο στάδια, έως 30% σε μια διετία.
Με άλλες διατάξεις:
- θα αναστέλλεται για ακόμα 3 χρόνια η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και φόρου υπεραξίας στο υπερτίμημα από αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) με προοπτική να επανασχεδιαστεί από μηδενικής βάσης.
- Μειώνεται σταδιακά και καταργείται τελικά η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
- Αλλάζει η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισάγεται ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
- Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
Διεκδικήσεις, πιέσεις και «ισοδύναμα»
Με εξαίρεση τη μη μείωση του αφορολογήτου, όλα τα υπόλοιπα θέματα δεν αποτελούν απόκλιση από τις καθορισμένες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως η κυβέρνηση δηλώνει την προσήλωση της στην τήρησή τους, όπως για παράδειγμα είναι και η ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους σε ιδιώτες, που θα δώσει επίσης ώθηση στην οικονομία και την ανάπτυξη.
Ωστόσο δεν περνάει απαρατήρητη στο υπουργείο Οικονομικών η σπουδή των ευρωπαϊκών θεσμών και του Eurogroup, να θέλουν να στέλνουν μηνύματα 48 ώρες μετά τις εκλογές, για να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης. Η Αθήνα στηρίζεται στα επίσημα στοιχεία που έχουν αποδεχθεί και οι ίδιοι οι θεσμοί (επί ΣΥΡΙΖΑ), θεωρώντας πως έχει τον χρόνο να τους πείσει. Το κακό είναι ότι ούτε ο κύριος Γιώργος Χουλιαράκης -που εκπροσώπησε την Δευτέρα μετά τις εκλογές για τελευταία φορά την χώρα μας στο Eurogroup- φαίνεται να τους καθησύχασε πως τα πράγματα είναι τόσο καλά όσο φαίνονται, για αυτό και οι κ.κ. Ρέγκλινγκ και Σεντένο επανήλθαν με συστάσεις.
Και ενώ στο θέμα της διατήρησης του αφορολογήτου οι ευρωπαίοι δανειστές φαίνονται έτοιμοι να το συζητήσουν –ζητώντας όμως ισοδύναμα- το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση της λιτότητας και των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως.
Μετά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ήταν σειρά της Άγκελα Μέρκελ να κλείσει χθες κάθε παράθυρο συζήτησης. Ωστόσο επίκειται συνάντηση Μητσοτάκη-Ρέγκλινγκ την άλλη Τρίτη στην Αθήνα και Μητσοτάκη-Μέρκελ στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο.
Το «παζάρι» πάντως σκιάζουν τα κακά μηνύματα για την Ανάπτυξη διεθνώς που, όπως καταγράφηκαν στις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν εχθές, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την Ελλάδα. Με μικρότερη ανάπτυξη (2,1% αντί 2,2% για φέτος όπως προβλέπει τώρα η Κομισιόν) η Αθήνα θα πρέπει να διαψεύσει ευχάριστα τους δανειστές ξεπερνώντας σε επιδόσεις τις άλλες χώρες. Για αυτό και η κυβέρνηση επιμένει ιδιαίτερα στην εφαρμογή του σχεδίου της άμεσα, πριν η χώρα εγκλωβιστεί στον καθοδικό κύκλο της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας για τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια.