Δεν λέει να… ξεκολλήσει από τη δημοσιονομική κρίση η Ελλάδα, η οποία βαδίζει στον δρόμο της ύφεσης και για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% το β’ τρίμηνο του 2016, συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Μεταξύ άλλων, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 6,44% τον Μάιο, οι εξαγωγές έπεσαν κατά 7,29% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό τον Μάιο (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο του 2016), με τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να εμφανίζει σημάδια κάμψης, και ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ένας δείκτης που ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε ελαφρά πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Όπως δε, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών PMI καταγράφει χειροτέρευση των λειτουργικών συνθηκών στον τομέα της μεταποίησης για πέμπτο συνεχή μήνα μέσα στο 2016. Το σερί των τεσσάρων τριμήνων συρρίκνωσης του ΑΕΠ ήρθε ύστερα από μια περίοδο θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, που ήταν πρακτικά όλο το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πριν από αυτό, η χώρα βρισκόταν συνεχώς σε ύφεση από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.
Ο φόβος είναι τώρα μήπως ξαναγυρίσει η οικονομία σε μόνιμο καθεστώς ύφεσης ή στασιμότητας. Η Eurobank χτυπάει καμπανάκι επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί η «παγίδα στασιμότητας», όπως τη χαρακτηρίζει.
Πάντως η ύφεση 0,7% – 0,8% στην οποία πλέον επισήμως έχει βυθιστεί η οικονομία το πρώτο εξάμηνο επιβεβαιώνει τις πιέσεις στην αγορά με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο και μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,3% στο σύνολο του έτους.
Το ΑΕΠ είναι το μέγεθος το οποίο δεν αποτυπώνει μόνο την πορεία της οικονομίας αλλά και «στηρίζει» όλες τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και για το χρέος.
Ύφεση 0,3% στο σύνολο του έτους «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών παραμένει αισιόδοξο ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει από το Β’ εξάμηνο και θα παραμείνει ισχυρή έως το 2020.
Σε εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2017 στο σκέλος των εσόδων που απέστειλε προ ημερών στις δημόσιες υπηρεσίες ο αρμόδιος αναπληρωτής Γ. Χουλιαράκης καταγράφεται εκτίμηση για ύφεση 0,3% φέτος (στο 1,4% εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ την ύφεση το πρώτο τρίμηνο στις μέχρι πρότινος ανακοινώσεις).
Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει επίσης ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2017, κατά 3,1% το 2018, κατά 2,8% το 2019 και κατά 2,5% το 2020 φτάνοντας τότε σε 205,9 δισ. ευρώ από 175,14 δισ. ευρώ φέτος.
eleftherostypos.com