Εκτοξεύτηκε η τιμή πετρελαίου μετά το διάγγελμα Μπάιντεν - Άλμα 7% για τον "μαύρο χρυσό"

Μάρτιος 09, 2022

Σε νέο ράλι επιδίδονται οι τιμές του πετρελαίου μετά την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών από ΗΠΑ και Βρετανία σε μία νέα κίνηση για την άσκηση πίεσης στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το capital.gr, στο ταμπλό, το Brent παραδόσεως Μαΐου προσθέτει 9,53 δολ. ή 7,7% στα 132,74 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI Απριλίου ενισχύεται κατά 9,25 δολ. ή 7,8% στα 128,65 δολ. το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει μέχρι τα 129,44 δολ.

Την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι το εμπάργκο περιλαμβάνει και το φυσικό αέριο και γενικά όλο τον τομέα ενέργειας.

 

Η απόφαση αυτή ελήφθη "σε στενό συντονισμό" με τους συμμάχους των ΗΠΑ", πρόσθεσε. "Δεν θα συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ευρώπη αρνείται προς το παρόν να εφαρμόσει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο προϊόντων που καλύπτουν αντίστοιχα το 30% και το 40% των αναγκών της.

"Παραμένουμε ενωμένοι στο να πιέσουμε τον Πούτιν", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

"Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους", είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν έως τώρα απαλλαγεί ως επί το πλείστον από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ειδικότερα το φυσικό αέριο. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου.

Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσε περίπου το 3% του συνόλου των αποστολών αργού που έφθασαν στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Συνολικά, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσώπευαν περίπου το 8% του συνόλου των ΗΠΑ. Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από τις ΗΠΑ το 2022 μειώθηκαν στον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler.

Οι "σταθμοί" στην ιστορία του πετρελαίου
Οι ημερομηνίες σταθμοί στην ιστορία του πετρελαίου έρχονται στην επιφάνεια κάθε φορά που βιώνουμε μια ενεργειακή κρίση και αυτή που ζούμε αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι η χειρότερη. Ιδού λοιπόν η ιστορία η οποία μας πάει πίσω περισσότερο από μισό αιώνα. Ιστορία γεμάτη από εντυπωσιακά στοιχεία. Ποιος θυμάται ότι η Σαουδική Αραβία πωλούσε ένα βαρέλι πετρέλαιο προς 1,8 δολάρια το 1970; Ή ότι στον πόλεμο Ιράν Ιράκ, το βαρέλι έφτασε στα 40 δολάρια; Κάτω από τα 40 δολάρια ήταν η τιμή και όταν χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι στην Νέα Υόρκη.

Πετρέλαιο γράφημα
Ιδού λοιπόν βασικές ημερομηνίες σταθμοί:

·1970: η επίσημη τιμή του αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ορίζεται στα 1,80 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

·1974: η τιμή την οποία καταβάλλουν τα διυλιστήρια για το εισαγόμενο πετρέλαιο υπερβαίνει τα 10 δολάρια το βαρέλι, μετά το πρώτο πετρελαϊκό σοκ, το οποίο πυροδότησε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973.

·1979: η επανάσταση στο Ιράν προκαλεί το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ και η τιμή του βαρελιού πετρελαίου ξεπερνά τα 20 δολάρια.

·1980: ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ ωθεί την τιμή του βαρελιού πετρελαίου πάνω από τα 30 δολάρια. Αγγίζει τα 39 δολάρια στις αρχές του 1981.

·1983: έναρξη της διαπραγμάτευσης του προθεσμιακού συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (NYMEX).

·Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 1990: η τιμή υπερέβη, προσωρινά, τα 40 δολάρια το βαρέλι, πριν τον Πόλεμο του Κόλπου.


·Σεπτέμβριος του 2001: την εβδομάδα της 11ης Σεπτεμβρίου, η τιμή του πετρελαίου υπερβαίνει τα 30 δολάρια το βαρέλι. "Κλείνει" τη χρονιά κάτω από τα 20 δολάρια.

·Μάιος του 2004: υπερβαίνει και πάλι τα 40 δολάρια το βαρέλι.

·Σεπτέμβριος του 2004: λόγω ανησυχιών στην αγορά σχετικά με τα επίπεδα προσφοράς, η τιμή αγγίζει τα 50 δολάρια το βαρέλι. Το Ιούνιο του 2005: η τιμή αγγίζει τα 60 δολάρια το βαρέλι.

·Τέλη Αυγούστου του 2005: ο κυκλώνας Κατρίνα πλήττει την πετρελαϊκή ζώνη στον Κόλπο του Μεξικού. Η τιμή του πετρελαίου υπερβαίνει τα 70 δολάρια το βαρέλι.

·12 Σεπτεμβρίου του 2007: η πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου ωθεί την τιμή πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

·18 Οκτωβρίου του 2007: στα 90 δολάρια η τιμή του βαρελιού πετρελαίου.

·31 Οκτωβρίου του 2007: το πετρέλαιο υπερβαίνει τα 95 δολάρια το βαρέλι, μετά τη μεγάλη πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η τιμή εκτινάσσεται έως και στα 98 δολάρια το βαρέλι στις 7 Νοεμβρίου.

·21 Νοεμβρίου του 2007: η τιμή του βαρελιού ανέρχεται έως και στα 99,29 δολάρια για να υποχωρήσει στα τέλη του μηνός κάτω από τα 90 δολάρια.

·2 Ιανουαρίου του 2008: το βαρέλι πετρελαίου αγγίζει προσωρινά τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω επιθέσεων ενόπλων και πράξεων δολιοφθοράς στη Νιγηρία και λόγω φόβων για νέα πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου.

·Μάρτιος του 2008: μετά από περίοδο ανάπαυλας, η τιμή του πετρελαίου τίθεται εκ νέου σε ανοδική τροχιά στο βαθμό που εξασθενεί η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, αγγίζοντας τα 111 δολάρια στις 13 Μαρτίου. Υποχωρεί και πάλι κάτω από τα 100 δολάρια στα τέλη του μήνα.

·Απρίλιος του 2008: λόγω της πτώσης των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου, της επιμονής του ΟΠΕΚ να διατηρεί αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής του, των ιλιγγιωδών ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και, κυρίως, της εξασθένησης του δολαρίου - η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπερνά τα 1,60 δολάρια το ευρώ - η τιμή του πετρελαίου ξεκινά και πάλι να καταγράφει άνοδο. Αγγίζει τα 115 δολάρια στις 16 Απριλίου και σταματά στα 119 δολάρια στις 22 Απριλίου, σε απόσταση αναπνοής από τα 120 δολάρια.

·Μάιος 2008: μετά από προσωρινή υποχώρηση λόγω της ανάκαμψης του δολαρίου, συνδυασμός παραγόντων - μεταξύ των οποίων και νέες διακοπές της προσφοράς νιγηριανού αργού - θέτει και πάλι σε ανοδική τροχιά την τιμή του πετρελαίου. Υπερβαίνει για πρώτη φορά, στις 5 Μαΐου, τα 120 δολάρια, στις 9 Μαΐου τα 125 δολάρια , στις 21 Μαΐου τα 130 δολάρια και, στις 22 Μαΐου, τα 135 δολάρια. Το ρεκόρ σημειώθηκε στις 2 Ιουνίου του 2008 και κρατάει ακόμη και σήμερα.

https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ektoxeutike-i-timi-petrelaiou-meta-to-diaggelma-mpainten---alma-7-gia-ton-mauro-xruso/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot