Σοβαρές αλλαγές επέρχονται στον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης των τελών για τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών, όπως αυτά καταλογίζονται σε επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καφενεία και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Με ειδική τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλάζουν σχεδόν όλα και με τις προωθούμενες αλλαγές η γνωστή εταιρεία ΑΕΠΙ θα μείνει με περιορισμένες αρμοδιότητες.Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η τροπολογία θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών που αναλογούν σε κάθε επιχείρηση. Λεπτομέρειες για τις αλλαγές δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο γίνεται λόγος για δικαιότερο σύστημα υπολογισμού, που δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησης, αλλά την περιοχή όπου αυτή λειτουργεί, τον ετήσιο τζίρο και την εποχικότητα. Οι παράμετροι αυτές μέχρι σήμερα δεν ελαμβάνοντο υπόψιν από την ΑΕΠΙ, η οποία και ακολουθούσε μέτρα και σταθμά, τα οποία τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζονται τουλάχιστον «άδικα».
Η είσπραξη των τελών θα γίνεται από ανεξάρτητο, κρατικό φορέα, ο οποίος και θα είναι ο μόνος αρμόδιος στη συνέχεια για τη διαχείριση των χρημάτων.Σημαντική αλλαγή που ετοιμάζεται είναι η αποποινικοποίηση της διαδικασίας είσπραξης. Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος καταστηματάρχης δεν πληρώσει, τότε δεν θα σύρεται στα δικαστήρια όπως συμβαίνει ακόμα και σήμερα.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται με την τροπολογία είναι οι ακόλουθες:
1. Κατάργηση της Ποινικής Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων
2. Περιορισμός και αποδυνάμωση του ηθικού δικαιώματος του δημιουργού πάνω στο έργο του.
3. Υποχρεωτική σύσταση ενιαίου φορέα για την είσπραξη των δικαιωμάτων του άρθρου 18 Ν. 2121 για το ιδιωτικό αντίγραφο, ο οποίος φορέας δεν θα έχει δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων, από δυστροπούντες υπόχρεους χρήστες.
4. Σύσταση κρατικής Επιτροπής Τιμολόγησης των Δικαιωμάτων, η οποία θα καθορίζει κυριαρχικά και κατά το δοκούν, το ύψος των δικαιωμάτων που δικαιούνται οι δημιουργοί και οι υπόλοιποι δικαιούχοι για κάθε χρήση.
5. Πρόβλεψη για εξαιρέσεις εδαφικών περιοχών, ή περιορισμοί και στο ύψος των δικαιωμάτων αλλά και στις κατηγορίες χρηστών που θα υποχρεούνται στην καταβολή δικαιωμάτων.
6. Μείωση του χρόνου της νόμιμης παραγραφής των απαιτήσεων για δικαιώματα από ιδιωτική αντιγραφή στα 3 χρόνια.Οι αλλαγές αυτές ήδη έχουν τύχει θερμής υποδοχής από τους επιχειρηματίες – καταστηματάρχες που είναι σίγουροι ότι θα τερματιστούν τόσο οι υπερβολικές χρεώσεις των μουσικών δικαιωμάτων, όσο και ο διασυρμός τους στα δικαστήρια.
Αντίδραση από την ΑΕΠΙΗ αντίδραση από την ΑΕΠΙ στην τροπολογία είναι πολύπλευρη και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο ώστε αυτή να μην τεθεί σ’ εφαρμογή. Σύμφωνα με την ΑΕΠΙ, τα νέα αυτά δεδομένα θα λειτουργήσουν σε βάρος των καλλιτεχνών, αλλά επιπρόσθετα θεωρεί πως θα υπάρξουν πρόσθετα τέλη σε καταστηματάρχες καθώς θα τεθούν πνευματικά δικαιώματα και για μουσικά έργα καλλιτεχνών του εξωτερικού.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Γνωρίζαμε πως ο υπουργός πολιτισμού είναι εκεί για να θεμελιώνει και να βελτιώνει θεσμούς υπέρ αυτών που ορκίστηκε να προστατεύει τα Δίκαιά τους. Σήμερα οι όρκοι έχουν αλλάξει περιεχόμενο απ’ ό,τι φαίνεται, και η Κυβέρνηση, σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, έχει αποφασίσει ότι μαζί με ό, τι υλικό απέμεινε στην Ελλάδα, να εξαφανίσει και την ψυχή της, τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους του…»
Με εκτίμηση,
Πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος ΕΒΕΔ
Γιαλλίζης Στέργιος