Ο άγνωστος κυβερνοπόλεμος για το εμβόλιο – Προσπαθούν να υποκλέψουν επιστημονικά δεδομένα

Μάιος 17, 2020

Η μάχη όμως δεν δίνεται μόνο στα εργαστήρια αλλά και στους υπολογιστές, καθώς χάκερ και υπηρεσίες πληροφοριών κατασκοπείας εστιάζουν σε κυβερνοεπιθέσεις για την υποκλοπή επιστημονικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιθέσεις χάκερ εναντίον νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Την ίδια ώρα, ο Μπιλ Eβανίνα, επικεφαλής του Κέντρου Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ερευνητικά και ιατρικά κέντρα για τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει αν έχει επιβεβαιωθεί υποκλοπή επιστημονικών στοιχείων. Οπως εξήγησε, ξένες κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνήγι υποκλοπών στοιχείων της έρευνας για το εμβόλιο προκειμένου να έχουν πρόσβαση πρώτοι και να το διαθέσουν κατά προτεραιότητα στους πολίτες τους.

Πολλά τα «θύματα»

Παρόμοια κακόβουλη δραστηριότητα επιβεβαιώνουν και βρετανικοί φορείς, ενώ θύμα κυβερνοεπιθέσεων έπεσε και η Τσεχία, όπου δύο νοσηλευτικά ιδρύματα ανέφεραν επιθέσεις χάκερ τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο, το Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Καναδά προειδοποίησε πως «κάποιοι θα προσπαθήσουν να υποκλέψουν την πνευματική ιδιοκτησία οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα της πανδημίας Covid-19».

Στη Βρετανία καταγράφηκαν προσπάθειες υποκλοπής επιστημονικών δεδομένων από «κυβερνητικούς παίκτες». Το κέντρο κυβερνοασφάλειας της χώρας επισήμανε ότι οι προσπάθειες διείσδυσης ξένων κρατών σε βρετανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, χωρίς πάντως επιτυχία. Πίσω από τις προσπάθειες υποκλοπής των επιστημονικών δεδομένων, εκτιμούν οι Βρετανοί ειδικοί, βρίσκονται «εχθρικά κράτη», όπως το Ιράν και η Ρωσία, χωρίς να αποκλείουν ότι κάποιο ρόλο διαδραματίζει και η Κίνα. Ενδεικτικό της κατάστασης επιφυλακής που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου γίνεται πολλά υποσχόμενη προσπάθεια παρασκευής εμβολίου, με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, συνεργάζεται με το κέντρο κυβερνοασφάλειας προκειμένου να προστατεύσει την έρευνά του.

Πριν από μερικές ημέρες, το Κέντρο Κυβερνητικής Ασφάλειας της Βρετανίας και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ θεώρησαν σκόπιμη την έκδοση ειδικής ανακοίνωσης-οδηγίας σχετικά με την κακόβουλη δραστηριότητα εναντίον ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, φαρμακευτικών βιομηχανιών και παρόμοιων φορέων. Σύμφωνα με τους ειδικούς των υπηρεσιών, οι χάκερ εφαρμόζουν τη μέθοδο του «password spraying», δοκιμάζοντας, δηλαδή, τους πιο συνήθεις κωδικούς πρόσβασης σε χιλιάδες λογαριασμούς ταυτόχρονα. Με αυτήν τη γνώση, οι υπηρεσίες ασφαλείας κάλεσαν όλους τους οργανισμούς που βρίσκονται στο στόχαστρο να επιλέγουν με μεγάλη προσοχή «ισχυρούς» κωδικούς.

Οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επισημαίνουν πως πίσω από τις απόπειρες υποκλοπών βρίσκονται κοινοί εγκληματίες που αναζητούν περιεχόμενο που θα αξίζει να απειλήσουν για λύτρα τον νόμιμο κάτοχο. Επιπλέον, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, χάκερ, «μη παραδοσιακοί» παίκτες και εγκληματίες ενεργοποιούνται αυτήν την περίοδο για να υποκλέψουν πληροφορίες από πανεπιστημιακά ινστιτούτα και δημόσια εργαστήρια, αφήνοντας αιχμές πως είναι ύποπτοι ότι ενεργούν για λογαριασμό της Κίνας.

Τι κρύβει η Κίνα

Το ενδιαφέρον για τις επιστημονικές εξελίξεις δεν εξαντλείται στους χάκερ. Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και άλλων κρατών της Δύσης ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της Κίνας και ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και κρουσμάτων της πανδημίας, καθώς και να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις κινεζικές έρευνες τόσο για το εμβόλιο όσο και για αποτελεσματικά φάρμακα κατά της νόσου.

Ο Τζέιμς Σάλιβαν, του Βασιλικού Ινστιτούτου Ενιαίων Υπηρεσιών στη Βρετανία, επιστημονικού επιτελείου για τη διεθνή άμυνα και την κυβερνοασφάλεια, τόνισε πως δεν είναι παράξενο ότι κάποιοι προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία σχετικά με το εμβόλιο. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εντελώς νέα ευκαιρία για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την πρόκληση αναστάτωσης. Σίγουρα οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να συμβάλουν στη γιγάντωση της πολιτικής έντασης και δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό συμβαίνει σε έναν τομέα όπως η ανάπτυξη του νέου εμβολίου. Κράτη και εγκληματικές οργανώσεις που θέλουν να υποκλέψουν το εμβόλιο δεν έχουν ούτε όρια ούτε ενδοιασμούς», κατέληξε ο Σάλιβαν.

Οι εφημερίδες «New York Times» και «Wall Street Journal» ανέφεραν ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Βρετανίας θα εκδώσουν επίσημη προειδοποίηση για φερόμενες απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων, στόχος των οποίων είναι να αποσπάσουν «παρανόμως πολύτιμα στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας και δεδομένα δημόσιας Υγείας για τα εμβόλια, τις θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ». Τα δημοσιεύματα πυροδότησαν την αντίδραση της Κίνας, που εξέδωσε ανακοίνωση: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας για το εμβόλιο και τη θεραπεία της νόσου Covid-19. Είναι ανήθικο να στοχοποιείται η Κίνα με φήμες και συκοφαντίες απουσία αποδείξεων».

Μια τέτοια προειδοποίηση κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, που εντάθηκαν μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στο τέλος του 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές Αρχές ότι καθυστέρησαν να ειδοποιήσουν για την επιδημία και ότι έκρυψαν το μέγεθός της, κάτι το οποίο τις καθιστά «υπεύθυνες» για την παγκόσμια εξάπλωσή της, τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και την τρέχουσα πρωτοφανή οικονομική κρίση. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι υποψιάζονται πως το Πεκίνο απέκρυψε ένα ατύχημα σε εργαστήριο της Ουχάν, το οποίο μπορεί να είναι η αιτία της πανδημίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot