Σε συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, κατέληξαν σήμερα τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να παράσχει πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες στη Τουρκία και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν. Η βοήθεια εστιάζει κυρίως στη κάλυψη των άμεσων αναγκών μέσω της παροχής τροφίμων, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης.
Η Κομισιόν από την πλευρά της χαιρέτησε τη συμφωνία των κρατών - μελών σχετικά με τη διευκόλυνση των 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, την οποία η Επιτροπή είχε προτείνει στις 24 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, συμφώνησε να αυξήσει τη συνεισφορά της στο 1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 500 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προτείνει το Νοέμβριο.
Από το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ, το 1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ από συνεισφορές των κρατών μελών σύμφωνα με το μερίδιό τους στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον πίνακα που συνοδεύει την ανακοίνωση του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, η Ελλάδα θα χορηγήσει 25,1 εκατ, ευρώ στην Τουρκία.
"Εργαζόμαστε συνεχώς για να ανακόψουμε τη ροή μεταναστών στην Ευρώπη. Οι συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αποτελούν ζωτικό μέρος αυτού" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας η οποία σήμερα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans, λέγοντας ότι "είναι αυτό που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου. Τα χρήματα που βάζουμε στο τραπέζι θα ωφελήσουν άμεσα τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, βοηθώντας να βελτιωθεί η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη, ειδικότερα. Επίσης καλωσορίζω, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις τουρκικές αρχές για να δώσουν στους Σύρους πρόσφυγες πρόσβαση στην αγορά εργασίας και να μειώσουν τις ροές. Το βήμα που έγινε σήμερα θα συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών για τους Σύρους στην Τουρκία και θα ενισχύσει την εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης μας. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε αποτελέσματα, ιδίως όταν πρόκειται για την αναχαίτιση της εισροής παράνομων μεταναστών".
capital.gr