«Οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν είναι φτωχοί! Δείτε τους: έχουν όλοι τους smartphone!».
Παρόμοιες διαπιστώσεις αναρτώνται όλο και πιο συχνά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τελευταίως. Όσοι τις διατυπώνουν υπονοούν ότι το να έχει κάποιος smartphone σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια, ακόμη και αν προσπαθεί να ξεφύγει από έναν πόλεμο που έχει καταστρέψει την ζωή του και τη χώρα του.
Ο «Independent» διερεύνησε γιατί οι Σύριοι έχουν smartphone, καταλήγοντας ότι δεν χρειάζεται να είσαι λευκός δυτικός για να έχεις στην ιδιοκτησία σου ένα σχετικά φθηνό και εξαιρετικά διαδεδομένο τεχνολογικό αντικείμενο.
Μόλις πρόσφατα, όσοι είναι κατά των προσφύγων και των μεταναστών παραπονιόντουσαν ότι οι Σύριοι είναι ανειδίκευτοι και εποφθαλμιούν τα επιδόματα των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα, έχουν αλλάξει τροπάριο: αφού οι Σύριοι είναι τόσο πλούσιοι, λένε, δεν χρειάζονται βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, εγείρεται το εξής ερώτημα: πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν smartphone;
Η Συρία δεν είναι πλούσια χώρα, αλλά δεν είναι και φτωχή: η Παγκόσμια Τράπεζα την κατατάσσει στις χώρες χαμηλομεσαίου εισοδήματος. Το 2007 (τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Σύριων ήταν 1.850 δολάρια _ ενώ την ίδια χρονιά στην Αίγυπτο ήταν 1.620 δολάρια. Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, το 2014 στη Συρία υπήρχαν 87 κινητά τηλέφωνα ανά 100 κατοίκους _ ενώ στην Αίγυπτο 110 ανά 100 κατοίκους και στη Βρετανία 123.
Η Συρία λοιπόν δεν είναι στον πάτο του διεθνούς οικονομικού πηγαδιού και διαθέτει πολλά κινητά τηλέφωνα. Γιατί όμως ειδικά smartphone? «Γιατί όχι;» αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα. «Στη Δύση, πολλοί έχουν smartphone, υπολογιστή, λάπτοπ και τάμπλετ. Αν όμως έπρεπε να εγκαταλείψεις όλα σου τα υπάρχοντα, τι θα προτιμούσες απ” όλα τα παραπάνω; Όταν εγκαταλείπεις το σπίτι σου άρον – άρον, είναι δύσκολο να σκεφτείς ένα χρησιμότερο αντικείμενο από το smartphone» τονίζει το σχετικό ρεπορτάζ.
Ένας πρόσφυγας μπορεί να χωριστεί από τα μέλη της ευρύτερης, ακόμη και της άμεσης, οικογένειάς του. Αν επιθυμεί να έρθει στην Ευρώπη, ανταλλάσσει πληροφορίες στο Facebook για δουλεμπόρους και εμπόδια που μπορεί να συναντήσει στη διαδρομή από την Ελλάδα ως τη Γερμανία. Συχνά βρίσκει τον δρόμο του χάρη στο GPS.
Άλλωστε τα φθηνά smartphone με την τεχνολογία Android δεν στοιχίζουν καλά – καλά ούτε 100 ευρώ και διαθέτουν φωτογραφική μηχανή, μεγάλη οθόνη και οτιδήποτε θα περίμενε κανείς από ένα σύγχρονο τηλέφωνο. Αφού νέα μοντέλα κυκλοφορούν κάθε χρόνο, η τιμή των παλαιότερων πέφτει σημαντικά.
Εξίσου φθηνά είναι και τα iPhone δεύτερης γενιάς και, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν πριν από μερικά χρόνια, ακόμη λειτουργούν μια χαρά. Στον κόσμο σήμερα υπάρχουν περισσότερα κινητά τηλέφωνα από ανθρώπους συνεπώς είναι πολύ λογικό ότι όποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα smartphone (όπως εκατομμύρια Σύριοι), ήδη διαθέτει ένα.
«Συνεπώς», καταλήγει η βρετανική εφημερίδα, «η απάντηση στο πόσο πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι πολλοί σύριοι πρόσφυγες διαθέτουν smartphone είναι ένα βροντερό «καθόλου».
fanpage.gr