Τις τρεις προτεραιότητες που πρέπει να διέπουν ένα νέο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, κατέδειξε στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, τονίζοντας ότι ο νόμος 2612 του 1998 της κυβέρνησης Σημίτη, ήταν μια λανθασμένη θεσμική πρωτοβουλία που οδήγησε στην αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, οι προτεραιότητες είναι:
1ον: Η Ενίσχυση με προσωπικό και πόρους της δασικής υπηρεσίας.
Δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική υπηρεσία χωρίς το αναγκαίο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 1.100 ατόμων.
Τα Δασαρχεία χρειάζονται δασονόμους, δασοφύλακες. Πρέπει να είναι σε θέση να υλοποιούν έργα δασοπροστασίας και καθαρισμού στα δάση.
2ον: Η Αναδιάρθρωση της δομής της δασικής υπηρεσίας.
Ένα μόνο δασαρχείο ανά νομό με διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά και με προτεραιοποίηση έργων. Έργο άμεσης προτεραιότητες είναι η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ στις δασικές περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να επεκταθεί η ένταξη και η χρηματοδότηση αυτών των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης
3ον: Ευέλικτο πλαίσιο για να μπορούν να υλοποιούνται ταχύτατα τα έργα δασοπροστασίας.
Ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, οδηγεί στο να απαιτούνται δύο και πλέον μήνες για να ανατεθεί ένα απλό, μικρό έργο δασοπροστασίας, κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Ο κ.Κόνσολας αναφέρθηκε στο ζήτημα της δασοπυρόσβεσης και της διαχείρισης πυρκαγιών στο νησιωτικό χώρο, με δεδομένο ότι στις νησιωτικές περιοχές, όπως τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά ούτε και τα εναέρια μέσα για να υπάρχει άμεση παρέμβαση σε μια πυρκαγιά που θα ξεσπάσει σε ένα νησί.
Ο Μάνος Κόνσολας επανάφερε την πρότασή του για τη δημιουργία Ενιαίας Δομής Δασοπυρόσβεσης που θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου,θα περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες υποδομές και θα συντονίζει το προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία και η αυτοδιοίκηση.
Θα διαθέτει,επίσης, ειδικό σώμα δασοκομάντος, υπαγόμενο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με άμεση διαθεσιμότητα, αλλά και αερομεταφορά ειδικών δυνάμεων δασοπυρόσβεσης ενώ θα έχει τα δικά της εναέρια μέσα που θα σταθμεύουν μόνιμα στην περιοχή.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότιη πρότασή του, στηρίζεται τόσοστην προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 και προβλέπει τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και τη συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, όσο και στις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.