Το αργότερο μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΥΑ Ρόδου για την παροχή υπηρεσιών καθημερινής διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του έργου του Φράγματος του Γαδουρά.
Με τη σύμβαση επιδιώκεται η αντιμετώπιση κατά τρόπο καθοριστικό των μεγάλων αναγκών υδροδότησης της πόλεως Ρόδου, με τη διάθεση ποιοτικού πόσιμου νερού από το «Φράγμα Γαδουρά», επιλύνοντας έτσι μακροπρόθεσμα και ταυτόχρονα το σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία των υφιστάμενων γεωτρήσεων, η λειτουργία των οποίων επιβάλλεται να ελαχιστοποιηθεί, τόσο λόγω των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της χώρας μας προς την Ε.Ε. όσο και για λόγους που αφορούν στο περιβάλλον και στην ποιότητα του αντλούμενου νερού.
Επιδίωξη και σκοπός είναι παράλληλα και η διατήρηση του τελικού κόστους του πόσιμου νερού από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προς τον τελικό καταναλωτή σε χαμηλά ή και μειωμένα επίπεδα κόστους σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα.
Ειδικότερα, αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η λειτουργία, συντήρηση, επισκευή, παρακολούθηση και συνολική ευθύνη της Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου: ‘’Ύδρευση Ρόδου από το Φράγµα Γαδουρά’’.
Διευκρινίζεται ότι η καθημερινή «Καθηµερινή ∆ιαχείριση, Λειτουργία και Συντήρηση του έργου: Ύδρευση Ρόδου από το Φράγµα Γαδουρά» περιλαμβάνει:
• Τις εργασίες Λειτουργίας και Συντήρησης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Ρόδου.
• Τις εργασίες Λειτουργίας και Συντήρησης του Κτιρίου Δικλείδων, των Φ.Δ.Ε., των Αντλιοστασίων, της Δεξαμενής Κεφαλής και της Καθοδικής Προστασίας του Υδραγωγείου.
• Τις εργασίες Συντήρησης, Παρακολούθησης κι ελέγχου της Περιοχής του Φράγματος Γαδουρά, και του Υδραγωγείου.
• Τη λειτουργική βελτίωση των Ε.Ε.Ν.
Η Περιφέρεια υποχρεούται να διατηρεί το έργο, σε καλή κατάσταση λειτουργίας συντηρώντας αυτό ώστε να παρέχεται απρόσκοπτα στη ΔΕΥΑΡ, η δυνατότητα υποδοχής/λήψης κατά μέγιστο ποσότητας πόσιμου νερού, μέχρι την τιμή των 60.000 κ.μ. ημερησίως και καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δια του αναδόχου του έργου, υποχρεούται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (Ε.Ε.Ν.) να παρέχει την παραπάνω δυνατότητα μέχρι και τις υφιστάμενες σήμερα δεξαμενές της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ήτοι στην περιοχή Αγ. Αποστόλων και στην περιοχή Ασγούρου Ρόδου.
Ρητά συμφωνείται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ουδεμία ευθύνη φέρει για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού μετά την είσοδο του στις ως άνω δεξαμενές υποδοχής της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποχρεούται να προκαταβάλει, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα παρακάτω, το σύνολο των δαπανών για την ομαλή και συνεχή εύρυθμη λειτουργία του έργου, η εκκαθάριση των οποίων θα γίνεται και θα αποστέλλεται στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. σε τρεις (ενδεικτικές εφόσον δε συμπίπτουν με αργίες ή εξαιρετέες ημέρες) ημερομηνίες κατ’ έτος. Συμφωνείται αυτές να είναι: η 30η Απριλίου, η 30η Ιουλίου και η 30η Νοεμβρίου κάθε έτους.
Ρητά συμφωνείται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούται να εξοφλεί από ίδιους πόρους τον τελικό ετήσιο λογαριασμό, αφού αυτό αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και μόνο, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ισχύος της παρούσης η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. οφείλει να έχει εξοφλήσει το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων της, του αντίστοιχου έτους, πρός την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Επίσης, κατά τον τελευταίο χρόνο της συμφωνίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει το απαιτούμενο προσωπικό που θα υποδείξει η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δικαιούται να απαιτήσει την πληρωμή των δαπανών από την αντισυμβαλλόμενη (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.), η οποία θα γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν των τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του Λογαριασμού .
Επίσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δικαιούται και υποχρεούται να ζητήσει από την αντισυμβαλλόμενη την εξόφληση του τιμήματος για την παρεχόμενη υπηρεσία (άρθρο 2, παρ. 2 της παρούσης), το οποίο προκύπτει ως εξής:
-Ανεξαρτήτως της ποσότητας νερού που θα παίρνει η Δ.Ε.ΥΑ.Ρ., αυτή αναλαμβάνει να πληρώνει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το τίμημα που είναι απαραίτητο για να λειτουργεί το έργο, έως τη μέγιστη ετήσια δυνατότητα της υποδομής.
Το συνολικό τίμημα καθορίζεται από το άθροισμα των παρακάτω παραμέτρων:
-Από το ύψος της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Αναδόχου της «Παροχής υπηρεσιών Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου: Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά»: 6.871.104 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., για 5 έτη.
-Το κόστος ηλεκτροδότησης, όπως αυτό προκύπτει απο τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η..
Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. με την σύμβαση δεν οφείλει να καταβάλει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τίποτα πέραν των προαναφερομένων δαπανών λειτουργίας, συντήρησης και ηλεκτροδότησης (εφόσον η δαπάνη αυτής τιμολογείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.), αφού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν προσδοκά, δε διεκδικεί ούτε αποκομίζει κανένα οικονομικό όφελος από τη συμφωνία με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και από τη διαχείριση του έργου.
Έτσι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετακυλύει στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. μόνο τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και τυχόν βλαβών του έργου όπως ειδικότερα συνομολογείται και συμφωνείται στην παρούσα σύμβαση.
Επίσης δικαιούται να υποδείξει, κατά τον τελευταίο χρόνο της συμφωνίας, το απαιτούμενο προσωπικό και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αναλάβει την εκπαίδευση του για τις ανάγκες διαχείρισης και λειτουργίας του έργου.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 5ετη, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της. Η διάρκεια της μπορεί να παραταθεί μετά από απόφαση των συμβαλλομένων μερών.
Πηγή:www.dimokratiki.gr