Αμέσως μετά το Πάσχα εκτιμάται ότι θα γίνει η ανάρτηση των δασικών χαρτών και για τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, μία διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε ήδη για την Πάτμο και τη Σύμη, όσον αφορά τον νομό μας.
Αρχικά η ανάρτηση είχε καθοριστεί να γίνει περί τα μέσα Φεβρουαρίου, όμως η διαδικασία αποφασίστηκε τελικά να πραγματοποιηθεί μετά από δύο μήνες. Για το θέμα διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση των εμπλεκομένων με το αντικείμενο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου Κατερίνα Μπαλατσούκα, που ενημέρωσε για το θέμα τα μέλη του συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου, καθώς ο κλάδος τους είναι εκείνος που έχει άμεση ενασχόληση με τη διαδικασία.
Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Τσιράκος, τα πράγματα σε ό,τι αφορά τα νησιά Ρόδο, Κω και Λέρο (ένα τμήμα της) είναι πιο ξεκάθαρα καθώς δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για τα παραπάνω νησιά δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ιδιωτικής περιουσίας, καθώς σε αυτά δεν αλλάζει κάτι λόγω του ότι διαθέτουν ήδη Κτηματολόγιο.
Για τα άλλα νησιά όμως θα ξεκινήσει διαδικασία ώστε να γίνει η σύνταξη των δασικών χαρτών που απαιτούνται για το εθνικό Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με όσα θα προβλέπονται, οι πολίτες είναι εκείνοι που θα πρέπει να αποδείξουν αν οι ιδιοκτησίες τους είναι όντως δικές τους.
Κατά την ενημέρωση των επιστημόνων, παρουσιάστηκε η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη των χαρτών και η οποία περιλάμβανε τη χρήση αεροφωτογραφιών από τη δεκαετία του 1960 και τη σύγκρισή τους με αντίστοιχες αεροφωτογραφίες του 2015 για όλες τις εκτάσεις, και στις οποίες αποτυπώνονται οι αλλαγές που προέκυψαν με τα χρόνια.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν προβλήματα από την εφαρμογή τους και συστήνουν επαγρύπνηση στους πολίτες, ώστε να ενημερωθούν για το τι περιλαμβάνουν τα νέα δεδομένα και να πράξουν αναλόγως. Ίσως δηλαδή να χρειαστεί να προχωρήσουν και σε ενστάσεις ζητώντας είτε να διορθωθούν κάποια σφάλματα που έγιναν σε υπηρεσιακό επίπεδο (κάτι που μπορεί να γίνει ατελώς δηλαδή χωρίς κανένα κόστος) είτε οι ενστάσεις τους να αφορούν σφάλματα για διάφορες περιπτώσεις που έχουν κόστος και πρέπει να πληρωθούν.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν ιδιωτική περιουσία ακόμα και αν δεν υπάρχει θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ότι θα πρέπει να γίνει σωστός εντοπισμός της στο έδαφος και για το λόγο αυτό θα πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν προβλήματα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να δοθεί βάρος στο χαρακτηρισμό κάθε έκτασης ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες εντάσεις για τη διόρθωση αν χρειάζεται.
Μία κατηγορία υποθέσεων για το νησί μας αφορά όπως είναι φυσικό τις αναδασωτέες εκτάσεις μετά από φωτιές, όπου τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα. Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν αρκετές τέτοιες εκτάσεις στις οποίες υπήρχαν και ιδιωτικές περιουσίες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχουν μέσα σε αυτές ιδιωτικές περιουσίες.
Ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται είναι και το γεγονός ότι οι προθεσμίες για τις ενστάσεις είναι περιορισμένες καθώς αρχικά αναμένεται να δοθεί δίμηνη προθεσμία για την κατάθεσή τους, και ίσως μία μικρή παράταση της προθεσμίας για τη συνέχεια, όπως συνέβη και για άλλες περιοχές της χώρας. Αν οι ιδιοκτήτες δεν κινηθούν έγκαιρα ή αδιαφορήσουν και υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις γης που έχουν για παράδειγμα χαρακτηριστεί ως δασικές, τότε θα τις χάσουν ολοκληρωτικά.