Την ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου των νησιωτικών επιμελητηρίων ώστε με ισχυρή φωνή να διεκδικήσουν την επαναφορά του μέτρου των μειωμένων συντελεστών σε όσα νησιά καταργήθηκε αλλά και την εφαρμογή του στα νησιά που δεν εφαρμοζόταν, ανέδειξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γεωργίου Πάππου, κατά την πρόσφατη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με εκπροσώπους νησιωτικών επιμελητηρίων υπό τον γ.γ. κ. Μανώλη Κουτουλάκη.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη ο οποίος ήταν πολύτιμος αρωγός στη διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος GWA WINGFOIL RACE CLASS που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στη Ρόδο και για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου, αναφέρθηκε εκτενώς στην εξωστρέφεια του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στο τρίπτυχο «sailing, yachting και water sports» επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης, ειδικά στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, γι’ αυτό και τόνισε την ανάγκη άσκησης πίεσης για τη επαναφορά του μέτρου συλλογικά. Όπως είπε, ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι καταλυτικός για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων, τη διεκδίκηση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την θωράκιση της αγοράς σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο.
Με δεδομένο ότι αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας λόγω της ενεργειακής κρίσης η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στα νησιά, σύμφωνα με τον κ. Πάππου, τόσο για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ως φορέα όσο και για τον ιδιοκτήτη της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά είναι ένα μεγάλο στοίχημα, λαμβάνοντας υπ΄όψιν μάλιστα ότι προηγήθηκε μια μεγάλη και παρατεταμένη περίοδος δοκιμασίας ξεκινώντας από την δεκαετή οικονομική κρίση, περνώντας στην υγειονομική κρίση και φτάνοντας μέχρι και την ενεργειακή κρίση.
Για το λόγο αυτό, επανέφερε το θέμα των μειωμένων συντελεστών σε κεντρικό επίπεδο, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση σε όλα τα νησιωτικά επιμελητήρια για συνεργασία και σύμπραξη σημειώνοντας ότι πέρα από την επαναφορά να υποβληθεί το αίτημα εφαρμογής του μέτρου και στα νησιά όπου δεν υπήρχε, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Επιπλέον, πέρα από την συγκυρία που απαιτεί την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, πριν από έναν χρόνο το ECOFIN άνοιξε τον δρόμο για την επαναφορά του βασικότερου αναπτυξιακού μέτρου για τα νησιά μας από το 2025 και μάλιστα σε όλα τα νησιά.
Σύμφωνα με τον κ Γ. Πάππου, είναι μεγάλη κατάκτηση η διεύρυνση του μέτρου σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων διότι αυτό θα δώσει ανάσα ζωής στην τοπική οικονομία καθιστώντας παράλληλα ακόμα πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό το τουριστικό μας προϊόν. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ως συνθήκη είναι υποστηρικτική στις θέσεις και τις προσπάθειες του φορέα αλλά αυτό δεν αναιρεί ούτε υποστέλλει τον αγώνα της διοίκησης του φορέα που από την πρώτη στιγμή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά -πλην Λέρου, Λέσβου, Κω, Σάμου και Χίου- διατηρεί το αίτημα της επαναφοράς ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων.
Όπως λέει, πρόκειται για το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο που δικαίως είχαν τα νησιά μας γι΄αυτό και θα πρέπει τα νησιωτικά επιμελητήρια, να ενεργοποιηθούν και να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο ισχυροποιώντας το αίτημά του Επιμελητηρίου Δωδεκανησου όχι μόνο για επαναφορά του μέτρου αλλά και για την διεύρυνσή του σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε προ ημερών, με αφορμή τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Γεωργίου Πάππου.