Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό», ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε προς την ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας, ότι πρέπει να θεσπιστούν σκληρά μέτρα με οικονομικές συνέπειες ενάντια στη διαφθορά στον αθλητισμό αλλά και ότι, πάνω από όλα, τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται.
Αυτός, είπε, είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν οι νοσηρές νοοτροπίες. Ανέφερε, χαρακτηριστικά:
«Η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διαφθοράς. Όλες οι μετρήσεις, τα γκάλοπ διεθνώς, την έχουν στις πρώτες θέσεις και όταν μια χώρα βρίσκεται υπό τέτοιο καθεστώς, είναι πολύ δύσκολο, τομείς που το «μαύρο χρήμα, θέλει να παίξει παιχνίδι», να τους εξυγιάνεις με οποιαδήποτε νόμο. Οι νόμοι, όμως, πρέπει να υπάρχουν, αλλά κυρίως πρέπει να εφαρμόζονται και εδώ είναι το πρόβλημα. Γιατί νομίζετε ανησυχούν όσοι ανησυχούν; Ανησυχούν για την έννοια του αυτοδιοικήτου αυτού καθαυτού;
Αυτό που λέω είναι να δούμε τι κάνουν οι άλλοι, διότι το να ανατρέψεις το καθεστώς, να κάνεις όλους ενάρετους, δεν γίνεται. Είδα ιστορικά, λοιπόν, ότι όταν είχαν νεκρούς στο Βέλγιο, σε μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα σε μια αγγλική και μια ιταλική ομάδα, οι ποινές ποιες ήταν; Πέντε χρόνια απέσυρε - η Θάτσερ, ήταν πρωθυπουργός, αν δεν κάνω λάθος - τις ομάδες της από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Γιατί το έκανε αυτό, για να τιμωρήσει την Αγγλία; Όχι, βέβαια. Για να τιμωρήσει τη νοοτροπία, τους διοικούντες. Τους άγγιξε, δηλαδή, εκεί που πονούσε: στα χρήματα. Δεν εισηγούμαι την αντιγραφή του μέτρου αλλά είναι μια επανάσταση, που πρέπει να την σκεφτείτε.»
Ο Δ. Κρεμαστινός συνέχισε προτείνοντας στον Υφυπουργό ως μέτρο συμμόρφωσης για τις περιπτώσεις παράνομης δράσης τον αποκλεισμό των ομάδων από το στοίχημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Το στοίχημα είναι η αιτία του κακού. Πρέπει να αναφέρω ιστορικά ότι, όταν ήμουν γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι πολιτικός, οι διάφοροι – τότε - επιχειρηματίες του είχαν προτείνει να εισαγάγει το στοίχημα και εκείνος είχε πει «όχι, γιατί είναι εργαλείο διαφθοράς και όταν έχουμε δεδομένη τη διαφθορά, δεν θα το βάλουμε». Του είχαν αντιπροτείνει, ότι δεν θα υπάρχουν ελληνικές ομάδες στο στοίχημα. Επανέλαβε αυτός, ότι «ναι σήμερα δεν θα υπάρχουν, αλλά αύριο κάποιος άλλος θα τις βάλει». Και, δυστυχώς, οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν όπως πλέον πληροφορούμαστε και από την τηλεόραση».
Επίσης, ο Δ. Κρεμαστινός πρότεινε ευθέως τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος των ομάδων να προσκαλούν διαιτητές από τη FIFA αν δεν είναι ικανοποιημένες με τον ορισμό από την Επιτροπή Διαιτησίας, λέγοντας προς την ηγεσία του Υπουργείου:
«Βάλτε μέσα στο νόμο ότι εάν μια ομάδα διαφωνεί με τους διαιτητές που βάζει η Επιτροπή Διαιτησίας να έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τη FIFA τρεις ή τέσσερις διαιτητές, όσους θέλει, γιατί με τέτοια μέτρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη σημερινή διαφθορά που επικρατεί στη χώρα, κύριε Κοντονή.»
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπερθεμάτισε σε όλες τις προτάσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού, απαντώντας χαρακτηριστικά:
«Θα ήθελα να διευκρινίσω, κύριε Κρεμαστινέ, ειλικρινώς σας λέω, ότι συμφωνώ σχεδόν σε όλα όσα αναφέρατε για το θέμα το εκλογικό, για το θέμα της διαιτησίας και για το θέμα του στοιχήματος. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα διάλογο και με την ελληνική ομοσπονδία και με τις διεθνείς ομοσπονδίες από τις αρχές Μαρτίου … Αυτά που λέτε, πράγματι, έτσι είναι, επειδή τα εντοπίζουμε και εμείς τα έχουμε θέσει προς συζήτηση και ελπίζω γρήγορα να έχουμε αποφάσεις. Το ελπίζουμε ειλικρινώς. Για δε το στοίχημα, όπου δεν τίθεται θέμα αυτοδιοίκητου, επειδή υπάρχει μια τεχνογνωσία αρκετά σοβαρή από τη μεριά των διεθνών ομοσπονδιών, τους έχουμε ζητήσει τις γνώμες και τις απόψεις τους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νομοθετικά μέτρα.»