«Δυστυχώς οι προοπτικές για το 2016 δεν είναι θετικές.
Κοινή συνισταμένη των προβλέψεων των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2016 είναι η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα αφού για πρώτη φορά μία σημαντική μερίδα των επιχειρήσεων αδυνατούν να κάνουν πρόβλεψη για βασικά μεγέθη της επιχείρησης τους».
Την άποψη ότι στην τοπική αγορά έχει πέσει βαρυχειμωνιά, εκφράζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και υπογραμμίζει ότι ούτε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ούτε η εορταστική περίοδος βοήθησαν στην αναθέρμανση της κίνησης.«Τα νοικοκυριά πολύ δύσκολα πλέον αντεπεξέρχονται, ενώ οι επιχειρήσεις διέρχονται μια ακόμη περίοδο λουκετοποίησης. Όσα έγιναν μέσα στο 2015 διαμορφώνουν εικόνα επιδείνωσης των επιχειρήσεων, λόγω μεγάλης πτώσης των πωλήσεων, με αβέβαιη την έκβαση του 2016», δηλώνει ο κ. Γιάννης Πάππου.Σε ερώτηση σχετικά με τα δάνεια που είναι «στο κόκκινο», ο κ. Πάππου τονίζει ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση θα γίνουν η αιτία να κινδυνεύσουν με αφεληνισμό οι επιχειρήσεις.«Θα ήταν καλό επιχειρήσεις και τράπεζες να αναδιαρθρώσουν μόνοι και μεταξύ τους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού η πώλησή τους σε μη τραπεζικά ιδρύματα και μάλιστα σε τιμές ευκαιρίας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους», τονίζει ο κ. Πάππου.Η συνέντευξή του κ. Γιάννη Πάππου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά την παρούσα περίοδο καθώς μόνο μέτρα που επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες ανακοινώνονται και όχι προτάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος ; Ποιες είναι οι προοπτικές για την τοπική οικονομία το 2016;
Σε αντίθεση με τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, στην τοπική αγορά έχει πέσει βαρυχειμωνιά. Ούτε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ούτε η εορταστική περίοδος βοήθησαν στην αναθέρμανση της κίνησης. Αυτό βέβαια ήταν αναμενόμενο, λόγω των όσων έχουν προηγηθεί και της κατακόρυφης μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών. Όμως όχι σε τέτοια κλίμακα. Δυστυχώς οι προοπτικές για το 2016 δεν είναι θετικές. Κοινή συνισταμένη των προβλέψεων των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2016 είναι η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα αφού για πρώτη φορά μία σημαντική μερίδα των επιχειρήσεων αδυνατούν να κάνουν πρόβλεψη για βασικά μεγέθη της επιχείρησής τους.
• «Κλείδωσε» η υποδόση του ενός δις για την Ελλάδα ενώ οι δανειστές ζητούν και άλλα μέτρα για το 2016 χωρίς να έχουν ξεχάσει και το grexit . Όλα αυτά δείχνουν πως η Ελλάδα δεν έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Πόσο θα αντέξουν όμως τα βάρη νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Η ανάπτυξη δεν συντελείται από την μια ημέρα στην άλλη. Θα είναι πραγματικός άθλος αν δούμε τα πρώτα σημάδια της στο τέλος του 2016. Όμως με την εμμονή που επιδεικνύει και η σημερινή κυβέρνηση στην υπερφορολόγηση, ο στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται. Και ως γνωστόν, ύφεση και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί. Διότι, πολύ απλά, σε μια χώρα όπου το 98% των επιχειρήσεών της είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι αυτονόητο ότι καμία οικονομική ανάκαμψη δεν θα υπάρξει και καμία αναπτυξιακή πνοή δεν πρόκειται να δοθεί, όσο συνεχίζονται οι πολιτικές στραγγαλισμού των ΜΜΕ, όσων έχουν απομείνει ζωντανές μετά από 6 χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει από πλευράς της κυβέρνησης τις κινήσεις εκείνες που θα προλειάνουν το έδαφος για την ανάπτυξη. Ο χρόνος κυλά σε βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα νοικοκυριά πολύ δύσκολα πλέον αντεπεξέρχονται ενώ οι επιχειρήσεις διέρχονται μια ακόμη περίοδο λουκετοποίησης. Για πόσο ακόμη; Όπως σας είπα, οι προβλέψεις δεν είναι θετικές. Κάθε άλλο. Το 2014 είχαμε καταφέρει να φτάσουμε σε ένα σημείο σταθεροποίησης της οικονομίας. Όσα ακολούθησαν μέσα στο 2015 διαμορφώνουν εικόνα επιδείνωσης των επιχειρήσεων, λόγω μεγάλης πτώσης των πωλήσεων, με αβέβαιη την έκβαση του 2016.
• Πώς θα αντιμετωπιστεί η απόφαση που έχει ληφθεί στην Κω για την επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης και για την είσπραξη οφειλών στην υπηρεσία του δημοτικού φόρου; Υπάρχουν αξιώσεις και στη Ρόδο για πληρωμή οφειλών στην υπηρεσία του δημοτικού φόρου;
Είμαστε εξ ορισμού κάθετα αντίθετοι σε κάθε απόπειρα νέας φορολόγησης, άμεσης είτε έμμεσης, όπως κι αν την “ρετουσάρουν”. Τα προβλήματα της οικονομίας της Κω δεν θα λυθούν με ένα νέο τέλος. Αντιθέτως, είμαστε πεπεισμένοι ότι το κλίμα στην τοπική αγορά θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι πολύπαθες επιχειρήσεις των νησιών μας αναμένεται να πληγούν ακόμη περισσότερο από την νέα φοροεπιδρομή που συνεπάγεται η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Στην πραγματικότητα ο Δήμος της Κω μεθοδεύει πλάγιους τρόπους για να επαναφέρει τον οριστικά και αμετάκλητα καταργηθέντα - με απόφαση του ΣτΕ - ΔΗΦΟΔΩ, με ένα δικής του εμπνεύσεως «τέλος τουριστικής ανάπτυξης» για το 2016. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν πρόκειται για τέλος, όπως ισχυρίζονται, αλλά για φόρο, που όπως και ο ΔΗΦΟΔΩ, θα επιβληθεί επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων. Τονίζουμε ότι η συνταγματικότητα τέτοιων φόρων έχει ήδη κριθεί από το ΣτΕ, με την πρόσφατη απόφαση κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ, του οποίου την επαναφορά μεθοδεύει σήμερα ο Δήμος Κω. Κι επειδή ως «τυρί στην φάκα» μπαίνει ο τουρισμός, έχω να πω αυτό: Τους τελευταίους μήνες, έγιναν τραγικά λάθη στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, που έφεραν μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της Κω. Δεν θα πληρώσουν οι επιχειρηματίες τα σπασμένα άλλων. Σε τελευταία ανάλυση, αν ο Δήμος Κω θέλει πρόσθετα έσοδα, ας αναζητήσει νέες πηγές και ας αφήσει ήσυχους τους επιχειρηματίες του νησιού.
• Πώς εξελίσσεται η υπόθεση με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ καθώς οι τιμές όλων των προϊόντων έχουν πάρει την ανιούσα γεγονός που δυσκολεύει πολύ τους καταναλωτές;
Όπως ξέρετε, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Ως Επιμελητήριο μαζί με τους τοπικούς φορείς, θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να ανατρέψουμε αυτήν την παράλογη και αψυχολόγητη απόφαση. Το επιχειρείν στα νησιά μας έχει πλέον ποινικοποιθεί. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει σε όλους τους τόνους ότι το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα ήταν ασήμαντο σε σχέση με την ανυπολόγιστη βλάβη για την τοπική οικονομία, ως αποτέλεσμα της απώλειας της ανταγωνιστικότητάς της.Τις επισημάνσεις μας αυτές ήρθε να επιβεβαιώσει πανηγυρικά - αλλά δυστυχώς με καθυστέρηση - και η συγκριτική μελέτη για την έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που ο καθηγητής κ.Παναγιώτης Λιαργκόβας παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στην υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών.
• Ποια είναι η άποψη σας για την επιβολή φόρου κατανάλωσης στο κρασί;
Μετά την βόμβα στα θεμέλια της τοπικής μας οικονομίας με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αρχικά στη Ρόδο και την συνέχεια στα υπόλοιπα μας νησιά έρχεται το τελειωτικό κτύπημα σε έναν από τους πιο εξελίξιμους τομείς της Δωδεκανησιακής οικονομίας, την παραγωγή οίνου, που έχει πετύχει διεθνή αναγνώριση για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Αποτελεί πραγματικά παράδοξο η κυβέρνηση να συνεχίζει να πλήττει τους πλέον κερδοφόρους και σημαντικούς τομείς της τοπικής μας οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά τους. Ένας ακόμη παράλογος φόρος που καμία οινοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον κόσμο ολόκληρο δεν τόλμησε να επιβάλλει στα κρασιά της.
• Θα λειτουργήσει θετικά και στα Δωδεκάνησα η απόφαση για την μείωση των αντικειμενικών αξιών;
Είναι προφανές ότι οι αντικειμενικές αξίες, αμετάβλητες από το 2007, θα έπρεπε να έχουν προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, μετά από μια εξαετία οικονομικής κρίσης. Είναι επίσης προφανές ότι θα πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των εμπορικών.Το νόμισμα βέβαια έχει δύο όψεις. Εάν μειωθούν περαιτέρω οι αντικειμενικές αξίες, συνολικά στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στα πιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι θα μειωθεί σημαντικά η αξία των υποθηκών. Από την άλλη, η μείωση των αντικειμενικών αξιών συνιστά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μείωση της φορολογίας, καθώς συμπαρασύρει προς τα κάτω μεγάλο αριθμό φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Θεωρούμε, συνεπώς, ότι πρόκειται για μια ορθή απόφαση που ανακουφίζει τους φορολογούμενους.
• Σας ανησυχεί η υπόθεση με τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι «στο κόκκινο» καθώς η πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών κ. Λ Κατσέλη δήλωσε πως δεν υπάρχει δέσμευση των τραπεζών έναντι των distress funds;
Να που έγινε κι αυτό! Τα «κόκκινα δάνεια» περνάνε σε hedge funds που μπήκαν στις αυξήσεις των τραπεζών και προσδοκούν να βγάλουν κέρδη, αφού διαθέτουν εμπειρία στη διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων και θα πιέσουν τις διοικήσεις των τραπεζών προς την κατεύθυνση αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο με στόχο να οδηγηθούν σε ρευστοποίηση όσες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες, άλλες να εξυγιανθούν και όσες είναι βιώσιμες να πωληθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αφελληνισμό. Για να αποφευχθεί αυτό θα ήταν καλό επιχειρήσεις και τράπεζες να αναδιαρθρώσουν μόνοι και μεταξύ τους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού η πώλησή τους σε μη τραπεζικά ιδρύματα και μάλιστα σε τιμές ευκαιρίας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.