«Απαγορευτικό» σχεδόν το click away για τις μικρές επιχειρήσεις

Δεκέμβριος 18, 2020

Δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στο μοντέλο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς με τη μέθοδο του click away, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Μπόνης μιλώντας στα ΜΜΕ μαζί με τον οικονομολόγο-σύμβουλο επιχειρήσεων, Μπάμπη Λουκαρά για τρέχοντα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς.
Το Click Away σύμφωνα με τον κ. Μπόνη προϋποθέτει τουλάχιστον την ύπαρξη eshop που με τη σειρά του προϋποθέτει εργατοώρες και πρόσληψη προσωπικού. Για το λόγο αυτό, θα έπρεπε να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.
Αναλυτικότερα ο κ. Μπόνης δήλωσε τα εξής: «Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο στις επιχειρήσεις μέλη μας. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις κατά βάση οι οποίες δεν έχουν eshop. Πώς θα μπορέσει ο καταναλωτής να δει τα προϊόντα, να τα επιλέξει πριν τα παραλάβει; Σε όλη την Ελλάδα, μόλις το 17% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου διαθέτει eshop. Ακόμη όμως και μεγάλες εταιρείες με την απαιτούμενη υποδομή δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Στην ουσία δεν μας προσφέρει κάτι το Click Away. Κατανοούμε ότι η αγορά δεν πρέπει να ανοίξει λόγω της πανδημίας. Από την άλλη όμως οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει το 30% του κύκλου εργασιών τους κατά μέσο όρο την περίοδο αυτή, αντιμετωπίζουν όπως αντιλαμβάνεστε μεγάλη πίεση.
Από τη μία μέρα στην άλλη δεν μπορεί μια επιχείρηση να κάνει eshop. Η λειτουργία του συνεπάγεται κόστος. Κάποιος πρέπει να αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε αυτό. Και είναι πολλές φορές αδύνατο να γίνει από έναν άνθρωπο. Απαιτούνται προσωπικό και θέσεις εργασίας. Θα πρέπει μέσω ΟΑΕΔ να επιδοτηθεί έστω η μερική απασχόληση από τον ΟΑΕΔ για να γίνουν προσλήψεις γι’ αυτό το σκοπό».
Ο κ. Λουκαράς αναφερόμενος στο πρόγραμμα “ΝΗΣΙδΑ” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αξιολόγηση των περισσότερων από 10.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν και η εκταμίευση των ποσών θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2021.
«Στις 2 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων από τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΦΕΠΑΕ. Οι άλλες δύο περιφέρειες που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα έχουν δώσει παράταση στην υποβολή των αιτήσεων και προφανώς θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων του Ν. Αιγαίου. Υποβλήθηκαν πάνω από 10.000 αιτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στον τομέα Β, δηλαδή επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τουρισμού, ξενοδοχεία κλπ και ακολουθούν το λιανεμπόριο, η μεταποίηση και η εστίαση. Πιθανότατα θα είναι ανέφικτο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης μέχρι τέλος. Εντός του πρώτου τετράμηνου του 2021 εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της αξιολόγησης και θα έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα…», είπε ο κ. Λουκαράς, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα “ΝΗΣΙδΑ” της ΠΝΑΙ ως ένα επιτυχημένο μηχανισμό ενίσχυσης της επιχείρησης. «Πιθανόν να ξαναχρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιφέρειες, η παρούσα κατάσταση φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια ώστε να λάβουν μία επιπλέον ενίσχυση οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας», απάντησε σε ερώτηση εάν ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για μία ενίσχυση που θα λάβει κανείς άπαξ χωρίς να έχει δαπανήσει χρήματα. Όσοι τελικά ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα έχουν λάβει μία σημαντική ενίσχυση αναλογικά με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης».
Τέλος ο κ. Λουκαράς είπε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή ως εργαλείο χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος δεν πρέπει να έχει τη μορφή δανείου, καθώς όλες αυτές τις υποχρεώσεις θα τις βρουν μπροστά τους οι επιχειρήσεις οι οποίες δοκιμάζονται από το παρατεταμένο lockdown. Είπε μάλιστα ότι στο διάστημα που λειτούργησαν οι ξενοδοχειακές-τουριστικές επιχειρήσεις μετά το πρώτο απαγορευτικό, δεν κατάφεραν να καλύψουν καν τις υποχρεώσεις τους.
Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής για πέμπτη, έκτη φορά κλπ. Και μάλιστα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις αυτά τα χρήματα να μην επιστρέφονται, να μη χορηγούνται οι ενισχύσεις με τη μορφή δανείου.
Στο διάστημα μετά το πρώτο lockdown, όταν τέθηκαν ξανά σε λειτουργία οι επιχειρήσεις, δημιούργησαν κάποιες υποχρεώσεις. Ο τζίρος και τα έσοδα που παρήγαγαν δεν μπόρεσαν να τις εξυπηρετήσουν, τουλάχιστον κατά τη δική μου προσωπική άποψη. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία που άνοιξαν, τίθεται ένα ερώτημα… Από αυτά που παρήγαγαν μπόρεσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους; Σε ένα μεγάλο βαθμό όχι».
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες απλά συσσωρεύουν χρέη. «Οι εμπορικές επιχειρήσεις που λειτούργησαν μετά το πρώτο lockdown τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αυτό που παρήγαγαν ήταν σαφώς κατώτερο απ’ ό,τι σε φυσιολογικές συνθήκες. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι επιχειρήσεις μπήκαν μέσα. Ήταν συνεπώς αναπόφευκτη η συσσώρευση των χρεών. Γι’ αυτό και η ΕΣΕΕ ζήτησε από την Πολιτεία, να υπάρξει σοβαρή ενίσχυση των επιχειρήσεων με τη διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν όλη αυτή την περίοδο που διανύουμε», δήλωσε ο κ. Μπόνης.
Σε ερώτηση για το πρόγραμμα Νησίδα, ο κ. Μπόνης δήλωσε ότι βοηθά σημαντικά στην επιβίωση των επιχειρήσεων, καθώς δεν πρόκειται για χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψει κανείς. Επεσήμανε ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι πρωτίστως ευθύνη του κεντρικού κράτους και οι περιφέρειες έρχονται απλά να συμπληρώσουν τις αδυναμίες του Κράτους.
«Δεν θα θέλαμε να δοθεί παράταση για την υποβολή των αιτήσεων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν το συντομότερο τις χρηματικές ενισχύσεις (σ.σ. η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων στο Ν. Αιγαίο έμεινε μεγαλύτερο διάστημα ανοιχτή σε σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες). Κάθε παράταση θα καθυστερούσε την αξιολόγηση και εκταμίευση των ποσών. Μέσα στον Ιανουάριο ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώστε Μάρτιο με Απρίλιο του 2021 να λάβουν οι επιχειρήσεις τα χρήματα. Και μιλάμε για μη επιστρεπτέα ποσά που θα βοηθήσουν στην επιβίωσή τους. Σίγουρα δεν φτάνουν τα χρήματα, όμως είναι υποχρέωση του κράτους και της κυβέρνησης. Δεν είναι αρμοδιότητα των περιφερειών οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν μία αδυναμία του κράτους», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μπόνης και συμπλήρωσε για την επιστρεπτέα προκαταβολή:
«Αυτό που μας βοήθησε αρκετά, όχι στον επιθυμητό βαθμό, ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο τέταρτος κύκλος ήταν κατά βάση μη επιστρεπτέος. Το αίτημά μας είναι οι πρώτοι τρεις κύκλοι αναδρομικά, μέρος ή ολόκληρο το ποσό να είναι μη επιστρεπτέο. Είναι ανέφικτο για τις επιχειρήσεις να καλύψουν όλα αυτά τα ποσά».

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot