Όπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ, παρά το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, η χώρα μας δεν έχει προωθήσει ακόμη το project των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, το οποίο γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση, μάλιστα, τη στρατηγική των Βρυξελλών για τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκτιμάται ότι η θαλάσσια αιολική ισχύς της Ευρώπης θα αυξηθεί από 12 GW σήμερα σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050. «Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη περί το 2040», τονίζεται στη μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Σύμφωνα με όσα λέει στο Reporter, ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, τα οφέλη από την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων προκύπτουν από τρεις βασικούς πυλώνες.
Ο πρώτος σχετίζεται με τη μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Όπως εξηγεί ο κ. Παπασταματίου, η ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας μπορεί να στηρίξει την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς συνδέεται άμεσα με κομβικές υποδομές, όπως τα λιμάνια και τα ναυπηγεία, αλλά και βιομηχανίες, όπως αυτή των καλωδίων και του τσιμέντου. O δεύτερος πυλώνας αφορά τη «γεωπολιτική ιδιότητα» των έργων. «Με τις ιδιαιτερότητες στο Αιγαίο, η υλοποίηση επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτές των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, είναι και μία παράμετρος γεωπολιτικής ενδυνάμωσης για τη χώρα, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» σημειώνει ο κ. Παπασταματίου. Η αποτελεσματική επίτευξη των ενεργειακών στόχων που τίθενται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο τρίτος θετικός πυλώνας των πάρκων.
Ο κ. Παπασταματίου εξηγεί πως υπάρχει η πολιτική δέσμευση για την προώθηση του έργου και ελπίζει σύντομα να δημιουργηθεί ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο που θα το υποστηρίζει. Παράλληλα, προσθέτει, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη κάποια επαφή ακόμη με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αλλά εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι δεν θα προκύψουν αλλαγές στον πολιτικό σχεδιασμό για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Σε ερώτηση για το αν έχουν οριοθετηθεί συγκεκριμένες περιοχές για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, ο ίδιος απαντά αρνητικά, αλλά συμπληρώνει ότι η αιολική ισχύς του Αιγαίου προσφέρεται γι’ αυτόν τον σκοπό, τηρουμένων πάντα των περιβαλλοντικών κριτηρίων.
Στη μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνεται ότι κρίσιμη παράμετρος για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι η ανάπτυξη των σχετικών δικτύων. «Ο κεντρικός σχεδιασμός των βασικών grid hubs και ο ενεργός ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα, φαίνεται μια λογική επιλογή» υπογραμμίζεται σχετικά.
Σύμφωνα, τέλος, με τη μελέτη, «το προτεινόμενο μοντέλο θεσμικού πλαισίου δεν απαιτεί υπερβολικές επενδύσεις από το κράτος ούτε άριστη αποτελεσματικότητα από την Διοίκηση. Επίσης δεν εκθέτει τους επενδυτές σε μεγάλο ρίσκο ανάπτυξης, το οποίο στην Ελλάδα, συνδυαζόμενο με το ρίσκο από τις χρόνιες παθογένειες της γραφειοκρατίας και της απουσίας συγκεκριμένου σχεδιασμού, θα ήταν μη ανεκτό».
Δείτε ΕΔΩ τα βασικά σημεία της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ για το νέο θεσμικό πλαίσιο των θαλάσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και ΕΔΩ το αναλυτικό πλάνο, στο οποίο καταγράφονται και τα μοντέλα ανάπτυξης που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.
Γιώργος Γεωργίου
Πηγή: Reporter.gr