Απολιθωμένες χελώνες 3 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στην Πιερία- Η μία ζυγίζει 800 κιλά [εικόνες]

Νοέμβριος 26, 2015

Ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ έκαναν μία σπουδαία ανακάλυψη στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Εντόπισαν στην παραλία τρεις απολιθωμένες χελώνες ηλικίας 2,5-3 εκατομμυρίων χρόνων.

Ένα από τα απολιθώματα, το οποίο ζυγίζει 800 κιλά, ξεθάφτηκε από την άμμο και μεταφέρθηκε στο δημαρχείο της πόλης.

Συγκεκριμένα, στις 8 Νοεμβρίου ειδικοί από το  ΑΠΘ, έφτασαν στο Μακρύγιαλο για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της απολιθωμένης χελώνας και την μετακίνησή της από την παραλία.Η χελώνα δέθηκε με ιμάντες και μεταφέρθηκε με καΐκι μέχρι το λιμάνι των Αλυκών. Από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού κατέφτασαν ένα JCB κι ένα φορτηγό, τα οποία την μετέφεραν στην είσοδο του Δημαρχείου Μακρυγιάλου όπου και βρίσκεται σήμερα τοποθετημένη. Υπό την παρούσα μορφή η χελώνα ζυγίζει περίπου 800 κιλά.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, το οποίο βέβαια διαβρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, γι' αυτό και απαιτείται πολύ προσεκτική και επίπονη συντήρηση για να αναδειχθεί», σημειώνει η Ευαγγελία Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτές οι τιτανοχελώνες ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε μήκος, ζούσαν σε ένα περιβάλλον ελαφρώς πιο υγρό και θερμό από το σημερινό, πεδινό, με λίμνες, ποτάμια και χαμηλή βλάστηση, που προσδιορίζεται πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια. Η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως τόσο τα παράλια της Χαλκιδικής όσο και της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα από γιγαντιαίες χελώνες, όπως είναι γνωστό από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στόχος τώρα είναι η- 800 κιλών- χελώνα να συντηρηθεί και να προστατευθεί, ενώ με την απαραίτητη οικονομική συνδρομή θα προχωρήσει η μεταφορά και των άλλων δύο χελωνών που έχουν εντοπιστεί. «Εφόσον ξεκινήσει μια συστηματική έρευνα με τη βοήθεια μιας επιχορήγησης από την πλευρά του Δήμου, μπορεί να δημιουργηθεί μια έκθεση, ένα "Πάρκο Τιτανοχελώνων", που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης και των μαθητών της περιοχής, αλλά και των τουριστών. Υπάρχει πάντως ενθουσιασμός από την τοπική κοινωνία, η οποία ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα» προσθέτει η κυρία Τσουκαλά και συμπληρώνει πως η Ελλάδα κατέχει πρωτεύουσα θέση στο θέμα της Παλαιοντολογίας.

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot