Η καλύτερη ώρα για να πάρει κάποιος ασπιρίνη για να προστατευθεί από το έμφραγμα είναι το βράδυ πριν μπει για ύπνο, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ολλανδία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 290 καρδιοπαθείς εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη του φαρμάκου πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση εμποδίζει περισσότερο την δημιουργία θρόμβων το πρωί, που είναι και το χρονικό διάστημα με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές κλήθηκαν να παίρνουν καθημερινά και επί τρεις μήνες ένα δισκίο χαμηλής δόσης ασπιρίνη μόλις ξυπνούσαν το πρωί, ενώ στη συνέχεια άλλαξαν το πρόγραμμά τους και έπαιρναν το χάπι το βράδυ επί τρεις μήνες.
Στην αρχή και στο τέλος κάθε τριμήνου υποβάλλονταν σε εξετάσεις για την αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης και των αιμοπεταλίων τους.
Τα αιμοπετάλια είναι τα κύτταρα του αίματος που είναι υπεύθυνα για την πήξη του. Η «συνένωσή» τους (επιστημονικά λέγεται συγκόλληση) είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ακατάσχετης αιμορραγίας.
Όσοι έχουν μικρό αριθμό αιμοπεταλίων κινδυνεύουν από σοβαρή αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ όσοι έχουν πολύ μεγάλο κινδυνεύουν από εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα εξαιτίας της δημιουργίας θρόμβου.
Επειδή η ασπιρίνη έχει αιμολυτικές ιδιότητες, δυσχεραίνοντας ουσιαστικά την συγκόλληση των αιμοπεταλίων, χορηγείται συχνά ένα δισκίο των 100 mg σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Στην ολλανδική μελέτη, όταν οι εθελοντές έπαιρναν την ασπιρίνη το βράδυ, η δραστηριότητα των αιμοπεταλίων τους περιοριζόταν πολύ περισσότερο το πρωί απ’ ό,τι όταν είχαν πάρει το φάρμακο μόλις ξύπνησαν.
«Αυτή η απλή παρέμβαση, η αλλαγή δηλαδή της ώρας λήψης ασπιρίνης από το πρωί την ώρα της κατάκλισης, θα μπορούσε να ωφελήσει τα εκατομμύρια των καρδιοπαθών που παίρνουν ασπιρίνη σε καθημερινή βάση», εκτίμησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τομπίας Μπόντεν,από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν σε επιστημονικό συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) που διεξάγεται στο Ντάλας, του Τέξας.
Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα περαιτέρω μελέτες για να εξακριβώσουν εάν η μείωση της δραστηριότητας των αιμοπεταλίων με τη νυχτερινή λήψη ασπιρίνης «μεταφράζεται» σε λιγότερα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.
Πηγή: tanea.gr