Έντονη ανησυχία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, τα οποία εξακολουθούν να είναι σχεδόν τα μισά από όσα εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρά τα μέτρα που συνεχώς λαμβάνονται η διασπορά της νόσου στον μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Χθες ανακοινώθηκαν 306 κρούσματα από τα οποία τα 165 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Το σύστημα υγείας αρχίζει να δέχεται ασφυκτική πίεση, καθώς οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 100 διασωληνομένων. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας στην Αττική είναι 122. Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει 50 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι λοιμωξιολόγοι προβληματίζονται έντονα, καθώς στην εξίσωση θα μπει σύντομα και η γρίπη, επιβαρύνοντας ακόμη περαιτέρω την κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν παρά το γεγονός πως είμαστε στον Οκτώβριο, είναι ένα θετικό γεγονός, καθώς οι πολίτες κυκλοφορούν σε ανοιχτούς χώρους.
Εκτός από την Αττική, έχει αυξηθεί συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων και με τον μέσο όρο να κυμαίνεται το τελευταίο διάστημα λίγο κάτω από τα 400. Οι ειδικοί σημειώνουν πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ που πραγματοποιούνται συνεχώς, κάτι που δεν συνέβαινε την περίοδο του πρώτου κύματος της νόσου.
Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του ένα κατάλογο από μέτρα που έχει προτείνει η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και ήδη έχει εφαρμόσει ορισμένα από αυτά. Στην περίπτωση πάντως τις επόμενες ημέρες να μην υπάρξει μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέες κινήσεις προκειμένου να “φρενάρει” τη διασπορά της νόσου.
Ένα από τα μέτρα που έχουν προτείνει οι ειδικοί είναι η χρησιμοποίηση της μάσκας να είναι απαραίτητη και στους εξωτερικούς χώρους. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται πως υπάρξει μεγαλύτερη προστασία και η μετάδοση του κορονοϊού θα είναι μικρότερη.
Επίσης, μεγάλη είναι η ανησυχία για τις πλατείες που γεμίζουν από κόσμο μόλις στις 12 το βράδυ κλείσουν τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης. Οι συναθροίσεις είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τη διασπορά της νόσου, γι’ αυτό θεωρείται πολύ πιθανό να αποφασιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Εκείνο που επιχειρεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι ένα τοπικό lockdown στην Αττική, το οποίο θα επιφέρει ένα νέο ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από το πρώτο κύμα της νόσου, ενώ δεν έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για τους κοινοτικούς πόρους από το ταμείο ανάκαμψης.
Ο επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μπορεί να μετέχει στις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιούνται με τον πρωθυπουργό, ωστόσο έχει χαθεί από τις καθιερωμένες συνεντεύξεις τύπου. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Τσιόδρας έχει ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και στα μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν άμεσα όπου παρατηρείται έξαρση του κορονοϊού.
Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανή η επιστροφή του μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, καθώς η κυβέρνηση βλέπει πως λαμβάνει συνεχώς μέτρα τα οποία δεν εφαρμόζονται πιστά από τους πολίτες. Ο Σωτήρης Τσιόδρας θεωρείται το πρόσωπο “κλειδί” που μπορεί με το μειλίχιο, αλλά και όπου χρειάζεται αυστηρό ύφος του, τις γνώσεις του και την επαγγελματική του επάρκεια να πείσει την κοινωνία να το πράξει.
Το απέδειξε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη περίοδο της κρίσης. Είναι ο καθηγητής που σέβονται οι συνάδελφοί του και εκτιμούν οι πολίτες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από όλες τις μετρήσεις που έχουν γίνει, καταγράφοντας υψηλά ποσοστά στις θετικές γνώμες.
Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πολυπληθή συγκέντρωση που υπήρξε την προηγούμενη Τετάρτη έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες και χωρίς να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, περίμεναν επί ώρες την ιστορική απόφαση.
Τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία να φανούν μέσα στην εβδομάδα. “Είναι θέμα συγχρωτισμού και τύχης. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι αυτή η συγκέντρωση θα δώσει πολλούς μεταδότες. Έχει όμως τη δυναμική να κάνει ένα γεγονός υπερμετάδοσης. Απευχόμαστε αυτό το σενάριο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Πηγή : thetoc.gr