Χτυπούν εκεί που κανείς δεν το περιμένει, προκαλούν τρόμο, πανικό, πολλές φορές υπάρχουν θύματα και αρκετές καταστροφές.
Και η Ελλάδα δεν αποτελεί η εξαίρεση, καθώς έχει δεχτεί πολλά και ισχυρά χτυπήματα από σεισμούς. Περιοχές έχουν ισοπεδωθεί και άνθρωποι έχουν χαθεί. Η πατρίδα μας, άλλωστε, είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου.
Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Η Ελλάδα με βάση τα στατιστικά στοιχεία, κατέχει την πρώτη θέση σε σεισμικότητα στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τις Ιαπωνία, Νέες Εβρίδες, Περού, νησιά Σολομώντα και Χιλή.
Τα τελευταία εκατό χρόνια η χώρα μας έχει χτυπηθεί ουκ ολίγες φορές από σεισμούς με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές.
Το EThe Magazine του EleftherosTypos.gr σας παρουσιάζει τους φονικότερους σεισμούς που σημειωθήκαν στην Ελλάδα με την ευχή στο μέλλον να μην βιώσουμε παρόμοιες καταστάσεις.
Οι 4200 νεκροί στη Χίο
Ο κατάλογος των σεισμών στην Ελλάδα δεν έχει τελειωμό… Στις 16 Φεβρουαρίου του 1810 άνοιξε η γη στην Κρήτη από τα 7,8 Ρίχτερ. Οι καταστροφές ανυπολόγιστες και οι νεκροί ήταν 2.500. Στις 23 Απριλίου του 1933 στην Κω σημειώθηκε σεισμός 6,6 βαθμών με 200 θύματα, ενώ στις 3 Απριλίου του 1881 στη Χίο το νησί υπέστη τεράστιες ζημιές και με τους νεκρούς να φτάνουν τους 4.200. Και τα Φιλιατρά στο μακρινό παρελθόν έχουν βιώσει τη μανία του Εγκέλαδου. Στις 27 Ιουνίου του 1889 τα 7,5 Ρίχτερ είχαν ως συνέπεια 326 νεκρούς.
Στον Αρχάγγελο της Ρόδου
Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα έγινε πριν ακριβώς 90 χρόνια. Ήταν στις 26/6/1926 στον Αρχάγγελο της Ρόδου και ήταν 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός κατέστρεψε εντελώς τον Αρχάγγελο και έγινε πολύ αισθητός στις γύρω περιοχές. Συνολικά κατέρρευσαν 3.200 σπίτια, ενώ 550 έπαθαν ανεπανόρθωτες βλάβες. Οι τραυματίες δεν είχαν υπολογιστεί και οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 12.
Πολλές καταστροφές στη Χαλκιδική
Ακόμα ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη Χαλκιδική το 1932, όπου οι τραυματίες άγγιξαν τους 669 και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 160. Οι δύο μετασεισμοί που ακολούθησαν μετά τον κύριο των 7 ρίχτερ, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Στρατωνίου και της Ιερισσού, ενώ συνολικά 4.106 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 3.218 υπέστησαν σοβαρότατες βλάβες. Μεγάλη καταστροφή και στο Άγιον Όρος στο οποίο μόνο 2 μονές άντεξαν.
Ισοπεδώθηκε η Κεφαλονιά
Από τα φονικότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου είναι ο σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στη Κεφαλονιά. Το νησί στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε και καταστράφηκε το Αργοστόλι και το Ληξούρι. Ο απολογισμός ήταν 476 νεκροί, 2.412 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. Σε σύνολο 33.000 σπιτιών που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394 σπίτια.
Σεισμός με τσουνάμι στην Αμοργό
Ήταν 9 Ιουλίου του 1956. Στις 3:11 τα ξημερώματα, ένας ισχυρός σεισμός της τάξεως 7,5 Ρίχτερ χτυπά την Αμοργό. Προκαλεί μεγάλες ζημιές στα νησιά Αστυπάλαια, Ανάφη, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και κυρίως στη Σαντορίνη. Ο σεισμός συνοδεύεται από ένα θαλάσσιο κύμα βαρύτητας (τσουνάμι), λόγω μιας υποθαλάσσιας κατολίσθησης, που το ύψος του έφτασε τα 25 μέτρα στην νοτιοανατολική Αμοργό, 10 μέτρα στην Αστυπάλαια και περίπου 3μέτρα στην βορειοδυτική ακτή της Κω. Επίσης, μεγάλα κύματα έπληξαν τα λιμάνια των νησιών της Καλύμνου, Λέρου, Πάρου. Ο απολογισμός ήταν 53 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 100 να τραυματιστούν.
Καταστράφηκε ο Άγιος Ευστράτιος
Το επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν στις 19 Φεβρουαρίου του 1968. Είχε μέγεθος 7,1 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και σημειώθηκε σε ένα μικρό νησί του βοεριοανατολικού Αιγαίου τον Άγιο Ευστράτιο. Συνολικά 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι καταστροφές ήταν πολλές.
Από την Αθήνα μέχρι την Κόρινθο
Το 1981 χτυπήθηκε μια μεγάλη περιοχή από σεισμό. Ήταν στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 όταν 6,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν τις Αλκυονίδες ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου. Συνέπεια αυτού ήταν να θρηνήσουμε 20 θύματα, να υπάρξουν τουλάχιστον 500 τραυματίες ενώ μεγάλες ήταν οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Φωκίδα και Εύβοια. Συνολικά 22.554 κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα.
Ισχυρό χτύπημα στη Θεσσαλονίκη
Ούτε η Θεσσαλονίκη έχει γλιτώσει από τη μανία του εγκέλαδου. Στις 20 Ιουνίου του 1978 η πρωτεύουσα της Μακεδονίας πέρασε δύσκολα. Χτυπήθηκε από σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ . Ο απολογισμός ήταν 49 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι και εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν ή που πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα. Τα περισσότερα θύματα προκάλεσε η κατάρρευση της πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Στο έλεος του Εγκέλαδου η Καλαμάτα
Από τον κατάλογο των περιοχών που έχουν ζήσει σεισμό δεν λείπει η Καλαμάτα. Ήταν 13 Ιουνίου του 1986 όταν τα 6 Ρίχτερ χτυπήσαν την μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Οι νεκροί έφτασαν 20, δεκάδες ήταν οι τραυματίες, χιλιάδες οι άστεγοι και πάνω από 9.000 κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Μόλις το 28% των κτιρίων της Καλαμάτας έμεινε ανέπαφο.
Νεκροί και τραυματίες στο Αίγιο
Ξημερώματα (3.15) της 15ης Ιουνίου του 1995 το Αίγιο παραδόθηκε στο έλεος του εγκέλαδου. Σεισμός εντάσεως 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε μεγάλες ζημιές με 26 άτομα (16 Έλληνες και 10 Γάλλοι) να χάνουν τη ζωή τους. Οι νεκροί προήλθαν από κατάρρευσης μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα. Το ρήγμα του Αιγίου ήταν αυτό που εκτόνωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του σεισμού.
Όταν η Αθήνα βίωσε την καταστροφή
Εκείνο το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 δεν ήταν σαν όλα τα άλλα. Στις 14.56 η γη σείστηκε κάτω από τα πόδια εκατομμυρίων Αθηναίων και το ρήγμα της Πάρνηθας ξύπνησε. Οι μετρήσεις έδειξαν σεισμό 5,9 της Κλίμακας Ρίχτερ, αλλά ήταν επιφανειακός και σκόρπισε το θάνατο… Ο απολογισμός του ήταν τραγικός. Άφησε πίσω του περίπου 143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες.
Ο σεισμός είχε για επίκεντρο ένα σημείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια, σε μια περιοχή μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και το εστιακό του βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα κάνοντας το χτύπημα πολύ δυνατό.
Όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής βυθίστηκε λίγο σε σχέση με την Πάρνηθα, με την περιοχή στο Θριάσιο Πεδίο να μετακινείται περίπου 8 εκατοστά! Οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο. Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Μεταμόρφωση κ.λπ, είχαν τεράστιες καταστροφές.
Τραγικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν σε τρία εργοστάσια που κατέρρευσαν, μεταξύ των οποίων εκείνο της Ρικομέξ. Στο μοιραίο κτήριο, με τις άπειρες κακοτεχνίες, έχασαν την ζωή τους 39 άνθρωποι. Συνολικα 8 σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, 3 στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ και 6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ. 7 έχασαν την ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση.