Σε επίταξη ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη προχωρά η κυβέρνηση

Νοέμβριος 20, 2020

Με ... «φύλλο πορείας» η μεταφορά ασθενών με COVID-19 σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Εκδίδεται άμεσα Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, μετά την άρνηση του συνόλου των κλινικών στη Β. Ελλάδα.

 

«Υπάρχει σχέδιο για την επίταξη, πράγματι. Αν χρειαστεί βεβαίως και θα το υλοποιήσουμε», έλεγε στο πλαίσιο της ενημέρωσης στις 13 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζάμανής. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης αυτό χρειάστηκε...

Τα νοσοκομεία που καλύπτουν την περιφέρεια λειτουργούν εδώ και ημέρες στο κόκκινο, τα κρεββάτια δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν. Απλές κλίνες, ΜΕΘ, ΜΑΦ φθάνουν στην πληρότητα και η ανάγκη για εξεύρεση νέων κρεβατιών είναι ένας διαρκής αγώνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφερε να εξασφαλίσει το News4Health, στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας από τις 211 διαθέσιμες ΜΕΘ COVID της Θεσσαλονίκης, που συμπεριλαμβάνονται και εκείνες των Νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας, μόνο οι 10 ήταν διαθέσιμες. Οι νέες εισαγωγές έφθασαν 159. Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες, δε, έφθασαν τις 1.201 αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο της Αττικής!


Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως μία Υγειονομική Περιφέρεια. Στο πλαίσιο του σχεδίου για τη διασφάλιση των αντοχών του συστήματος υγείας στη Β. Ελλάδα εντάσσεται η μετακίνηση νοσηλευτών στα νοσοκομεία της περιοχής. Ειδικότερα, μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, μεταβαίνουν εκεί ακόμα 23 συνάδελφοί τους: 6 από Άργος, 5 από Κομοτηνή, 5 από Κόρινθο, 3 από Κέρκυρα, 3 από Γιάννενα και 1 από Σπάρτη. Στην προσπάθεια συμμετείχαν και ιδιωτικές κλινικές διαθέτοντας κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών που δεν νοσούν από COVID-19.

Αν και αρκετές ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη διαθέσει κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για τη νοσηλεία και περιστατικών με τη νόσο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, το οποίο συνέδραμε στην εφημερία του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, στο οποίο αναφέρθηκε σε διάφορες δηλώσεις του και ο Υπουργός Υγείας.\

Η κατάσταση, όμως, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν μοιάζει να βελτιώνεται και η ανάγκη για τη διασφάλιση κλινών για τους ασθενείς με COVID-19 οδηγεί στην αναζήτηση λύσεων. Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν στράφηκε στις ιδιωτικές κλινικές. Προφανώς, αρχικά για τη νοσηλεία των ηπιότερων περιστατικών. Αρχικά, το ενδεχόμενο νοσηλείας ασθενών με COVID-19, πιθανόν ακόμη και μίας ολόκληρης κλινικής, συζητήθηκε με τις ιδιωτικές κλινικές. Οι σκέψεις αυτές όμως βρήκαν άμεσα ενστάσεις από τις ιδιωτικές κλινικές, κυρίως λόγω των δυσκολιών εφαρμογής της. Προτάθηκαν, μάλιστα, και εναλλακτικές λύσεις, όπως να αναλάβουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά μη COVID από νοσοκομεία όμορων δήμων, προκειμένου να αδειάσουν εκεί κρεβατια για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, πρόταση που φέρεται να μη βρήκε ανταπόκριση από το Υπουργείο, αλλά και την αξιοποίηση δύο κέντρων αποκατάτασης, η οποία δεν προχώρησε. Παρόλα αυτά, με διάταξη που εντάχθηκε σε νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές του Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας επαναπροσδιόρισε τη δυνατότητα επίταξη, ή για την ακρίβεια αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, ιδιωτικών δομών και χώρων υγείας, έως τις 28 Φεβρουαρίου.
«Η επίταξη είναι το τελευταίο όπλο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Γιατί η επίταξη δεν είναι δωρεάν στο Κράτος. Πληρώνουμε ό,τι και να επιτάξουμε, είτε είναι ιδιώτης, είτε είναι προσωπικό», είχε τονίσει ο κ. Κοντοζαμάνης.

Εν τω μεταξύ, εξεδόθη και ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, με την οποία ρύθμισεται η αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, όπως έγραψε σήμερα το News4Health.
Αναρτήθηκε ΚΥΑ με το πλαίσιο αποζημίωσης των κλινών των ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία ασθενών με COVID-19
Η επόμενη κίνηση ήταν στη μεριά της Αριστοτέλους. Ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας απέστειλε τελεσίγραφο στο Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) και στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) ζητώντας τους να δηλώσουν έως τις 21.00 σήμερα το βράδυ, τα 200 κρεβάτια που θα διαθέσουν για ασθενείς με COVID, στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, καθίστατο σαφές πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε το Υπουργείο θα προχωρήσει στη λύση της καθολικής επίταξης. Θετική απάντηση δεν υπήρξε, ούτε στο πλαίσιο των συζητήσεων ούτε στο τελεσίγραφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιεί την επίταξη και ρυθμίζει τη διαδικασία θα εκδοθεί αύριο, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών άμεσα. Στην πράξη, η ιδιωτική κλινική θα λάβει φύλλο επίταξης και οι εργαζόμενο φύλλα πορείας. Μάλιστα, αν κάποιος επικεφαλής ιδιωτικής κλινικής αρνηθεί την επίταξη, τότε θα δίνεται δυνατότητα στον διοικητής της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας να τον αντικαταστήσει.

Η επίταξη σημαίνει ότι η οποιαδήποτε κλινική δεν μπορεί να αρνηθεί τη νοσηλεία ασθενούς που θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της, εφόσον θα διαθέτει τα σχετικά έγγραφα. Η νοσηλεία τους καθίσταται υποχρεωτική. Αύριο λοιπόν αναμένονται εξελίξεις...https://www.news4health.gr/politiki-ygeias/4952/se-adieksodo-oi-sxeseis-idiotikon-klinikon-yp-ygeias-stin-ekdosi-ya-gia-epitaksi-proxoraei-i-aristotelous

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot