Πορτοκαλί συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία με την περαιτέρω, αλλά αναμενόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα κυρίως στο νησί της Κρήτης.
Παρ΄όλο που όλοι οι ειδικοί έχουν τονίσει τον τελευταίο καιρό πως η νέα «παραλλαγή Δέλτα» θα επισκεφτεί όλες τις χώρες της Ευρώπης, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας υπήρξε μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται 18 κρούσματα της νέας παραλλαγής Δέλτα.
Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης
Τα 15 από τα 18 στελέχη αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, 1 δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 1 από τη Π.Ε.Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα ΑΘηνών Ελ. Βενιζέλος).
Αν και τα κρούσματα δεν θεωρούνται πολλά, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι στενές επαφές τους οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση και ξεπερνούν τις δέκα στο σύνολο.
Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη καταγραφή του ΕΟΔΥ, τα συνολικά κρούσματα που φέρουν το παραλλαγμένο στέλεχος Δ ήταν 11.
Σε αυτά σήμερα προστέθηκαν 18, με αποτέλεσμα στο σύνολο τους τα κρούσματα στη χώρα μας με την ινδική μετάλλαξη να φτάνουν συνολικά τα 29.
Τα αυξημένα κρούσματα του στελέχους Δέλτα στην Κρήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πολιτική Προστασία με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι εξέτασαν την συνολική επιδημιολογική εικόνα του νησιού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώθηκε πως και τα 15 κρούσματα που φέρουν το στέλεχος Δ δεν είχαν εμβολιαστεί.
Ασπίδα ο πλήρης εμβολιασμός
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του κατά την διάρκεια της σύσκεψης, κυρίως εξαιτίας της εκτίμησης του ECDC πως η μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κοροναϊού θα επικρατήσει σε ποσοστό 90% στην Ευρώπη ως το τέλος Αυγούστου.
Τόσο ο καθηγητής όσο και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, συμφώνησαν πως το βασικό όπλο προστασίας από την παραλλαγή Δέλτα είναι ο εμβολιασμός.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το εμβόλιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στην ανάγκη για γρήγορη ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περεταίρω η ινδική μετάλλαξη στο νησί.
Στη σύσκεψη τονίστηκε επίσης πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις αποτελεί και τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα και για τον λόγο αυτό οι πολίτες δεν θα πρέπει να αμελήσουν το δεύτερο ραντεβού για… τσίμπημα, καθώς αν δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο ινδικό στέλεχος που επικρατεί ήδη σε άλλα κράτη της Ευρώπης.