Υποστηρίζουν ότι δυναμώνει τους μύες και χαρίζει μακροζωία καθώς διατηρεί σε φόρμα τα μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων
Επιστήμονες από την Ελβετία υποστηρίζουν ότι ένα συστατικό του ζουμερού αυτού φρούτου δυναμώνει τους μύες και χαρίζει μακροζωία.
Η θετική του επίδραση οφείλεται στο ότι διατηρεί σε φόρμα για περισσότερο χρονικό διάστημα τα μιτοχόνδρια, τα "εργοστάσια παραγωγής ενέργειας" των κυττάρων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση "Nature Medicine", χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο ρόδι, μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν φυσιολογικά στο έντερο σε μια σύνθετη ουσία με την ονομασία "ουρολιθίνη Α".
Η ουσία αυτή προωθεί την "ανακύκλωση" των μιτοχονδρίων ώστε να γεμίσουν τις μπαταρίες τους τα κύτταρα και να καθυστερήσει η διαδικασία της γήρανσης. Στο πλαίσιο πειραμάτων σε οργανισμούς όπως τα ποντίκια και οι σκώληκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η "ουρολιθίνη Α" μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής και βελτιώνει τις επιδόσεις.
Συγκεκριμένα, οι σκώληκες που έλαβαν τη σύνθετη ουσία έζησαν σχεδόν κατά 50% περισσότερο, ενώ τα ηλικιωμένα ποντίκια μπορούσαν να καλύψουν κατά 42% μεγαλύτερη απόσταση τρέχοντας. Με την πάροδο των ετών, τα μιτοχόνδρια λειτουργούν λιγότερο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι μύες και να ενισχύεται η αδυναμία του οργανισμού. Κρατώντας τους μύες νέους μέσω της ενίσχυσης των μιτοχονδρίων μπορεί να παραταθεί σημαντικά η περίοδος λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας ενός ατόμου αλλά και να περιοριστούν σημαντικά τα περιστατικά πτώσης και τραυματισμού στους ηλικιωμένους.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους, χορηγώντας την ουρολιθίνη Α σε μορφή συμπληρώματος.«Εκτιμούμε ότι η έρευνα αυτή αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της αντιγήρανσης» δηλώνουν οι Ελβετοί επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης.
protothema.gr