Να τι έκανε τελικά ο νεαρός Βρετανός που μάζευε λεφτά για το ελληνικό χρέος

Ιούλιος 17, 2016
Είναι ωραίο να ξέρεις ότι ένα όνειρο που δεν έγινε πραγματικότητα μετασχηματίστηκε σε κάτι άλλο και έγινε βοήθεια ουσιαστική.
Πριν από λίγο καιρό η επιθυμία ενός νεαρού φιλέλληνα, του Thom Feeney, να συγκεντρώσει 1,6 δις ευρώ για να βοηθήσει να ξεπεραστεί η ελληνική οικονομική κρίση είχε γίνει viral, όπως άλλωστε και το #GreekBailOutFund.
Μόνος, σε μία εκστρατεία, που – ας μη γελιόμαστε κάποιοι θεώρησαν ρομαντική, αλλά με στόχο άπιαστο – ο Feeney κατάφερε να συγκεντρώσει 289.152 ευρώ. Σ’ αυτό συνέβαλαν 13.885 δωρητές απ’ όλον τον κόσμο, η ευγενική σκέψη συγκίνησε, γράφτηκαν διάφορα υμνητικά, αλλά η σκληρή πραγματικότητα επικράτησε και ο αρχικός δεν επετεύχθη: η σκληρή πραγματικότητα επικράτησε και το θέμα μαζί με το όνειρο φαινομενικά ξεχάστηκε.   Φαινομενικά, γιατί ο ευφυής βρετανός δεν το έβαλε κάτω. Όταν αξιολόγησε την ανταπόκριση του κόσμου στις πραγματικές της διαστάσεις και συνειδητοποίησε την απήχηση του topic #Greek Crowdfund είχε την έμπνευση να συνεργαστεί με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός» που δημιουργήθηκε το 2012 από μία ομάδα νέων, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Όπως επισημαίνουν τα μέλη του «Δεσμού», «με τη νεανική ανεργία στη χώρα μας να βρίσκεται στο 52,4% τον Μάρτιο του 2016 και έναν στους τρείς Έλληνες να ζει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα αποτελέσματα του προγράμματος κατά το πρώτο μόλις εξάμηνο εργασίας των νέων είναι πολύ ενθαρρυντικά με τη συνέχιση του προγράμματος να διαφαίνεται επιτακτική».  
Η επαφή έφερε τη δημιουργία του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους» και τώρα ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια αλυσίδα βοήθειας για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.   Η Μαρίνα Σωτήριου, ιδρυτικό μέλος του Δεσμού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, με τον Thom Feeney και την Ειρήνη Παπαγιαννούλη, υπεύθυνη του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους» στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πρώτων 6 μηνών
Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με την Ειρήνη Παπαγιαννούλη, υπεύθυνη του προγράμματος, η οποία και παρουσίασε τον αντίκτυπο των πρώτων 6 μηνών, πρακτικά, από τον περασμένο Ιανουάριο μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος που επιχορηγείται αποκλειστικά από δωρητές, ο «Δεσμός» υποστήριξε τη δημιουργία 15 θέσεων εργασίας αποκλειστικά για νέους 18-29 ετών, που ως τότε ήταν άνεργοι, σε 15 κοινωφελείς οργανισμούς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Δράμα. Οι οργανισμοί και υποψήφιοι εργαζόμενοι επελέγησαν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης για προτάσεις και αφού αξιολογήθηκαν περισσότερες από 100 αιτήσεις.  
Στην παρούσα φάση ο αντίκτυπος του προγράμματος αγγίζει 20.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με γεωγραφική κάλυψη που ολοένα και επεκτείνεται πέρα από τις έδρες των οργανισμών σε περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Τρίπολη, η Λαμία, το Ναύπλιο, το Άργος, η Λέρος, το Κιλκίς, αλλά και πόλεις εκτός Ελλάδος όπως η Λεμεσός, η Λευκωσία κ.α.  
O Thom Feeney, μιλάει για το πως ξεκίνησε την εκστρατεία του Greek Crowdfund, αλλά και πως αισθάνεται σήμερα, βλέποντας τα αποτελέσματα της εκστρατείας αυτής, ένα χρόνο αργότερα.  
Για την κυρία Παπαγιαννούλη, εξίσου σημαντικός είναι και ο ποιοτικός αντίκτυπος, καθώς τόσο καθώς, τόσο οι νέοι εργαζόμενοι, όσο και πολλοί από τους 20.000 έμμεσα επωφελούμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά.  
«Χάρις στο σημαντικό έργο που παράγεται από τους συμμετέχοντες του προγράμματος και το ζήλο που αυτοί επιδεικνύουν, οι οργανισμοί έχουν καταφέρει να οργανωθούν επαγγελματικά, να αναπτύξουν μεθοδικά τη δράση και τα προγράμματά τους, να μειώσουν το χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα επωφελουμένων τους, βελτιώνοντας την ποιότητα του έργου τους, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα περισσότερους εθελοντές, να επεκτείνουν το δίκτυο των συνεργατών τους, αλλά και να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση», εξηγεί.      
Όπως επισημαίνουν τα μέλη του «Δεσμού», «με τη νεανική ανεργία στη χώρα μας να βρίσκεται στο 52,4% τον Μάρτιο του 2016 και έναν στους τρείς Έλληνες να ζει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα αποτελέσματα του προγράμματος κατά το πρώτο μόλις εξάμηνο εργασίας των νέων είναι πολύ ενθαρρυντικά με τη συνέχιση του προγράμματος να διαφαίνεται επιτακτική».  
Αυτοί ήταν οι πρώτοι 6 μήνες. Ούτε ο Feeney (που πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα ως επίτιμος προσκεκλημένος του «Δεσμού»), ωστόσο, ούτε τα μέλη του «Δεσμού» σταματούν εδώ. Πιστεύουν – και για την ώρα το αποτέλεσμα τους δικαιώνει – ότι αν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να αλλάξουν τόσο τα δεδομένα με τη δημιουργία προϋποθέσεων για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και για την έμπρακτη βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες, η συνέχεια μόνο καλύτερη μπορεί να είναι.    
Κι αυτό δεν είναι όνειρο ή απλώς μια αισιόδοξη σκέψη: αν μπόρεσε κάποιος, έξω από το ελληνικό πρόβλημα, να σκεφτεί σαν να ζούσε μέσα σ’ αυτό και να δημιουργήσει ένα τόσο ισχυρό κάλεσμα με χειροπιαστό αποτέλεσμα, σίγουρα η εκ τω έσω ευαισθητοποίηση μπορεί να διατηρήσει ανθρώπους στην αγορά εργασίας, ακόμη και τώρα, ένα καλοκαίρι μετά την επιβολή των capital controls και τη χειρότερη φάση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Πηγή:www.lifo.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot