Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα 1/11, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους προχώρησαν σε ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Πότε πρέπει να κάνουν εμβόλιο όσοι νόσησαν, η «σωτήρια» υβριδική ανοσία.
Νωρίτερα σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αριθμό στα κρούσματα σήμερα, καθώς «άγγιξαν» τα 5.500, ενώ οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 430, την ίδια ώρα που 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας από κορονοϊό.
Αρχικά, τον λόγο πήρε η κα Θεοδωρίδου, που αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και την ανοσία (διαρκεί 6 ή και περισσότερους μήνες), ενώ αναφέρθηκε στο αν είναι αναγκαίος ο εμβολιασμ΄ός για όσους είχαν νοσήσει με 1 ή 2 δόσεις, τονίζοντας ότι η 1 δόση εμβολίου στους 6 μήνες μετά τη νόσηση παρέχει «υβριδική» ανοσία (συνδυασμός φυσικής και τεχνητής ανοσίας), ακόμα και από τη μετάλλαξη Δέλτα.
«Μελέτες των αντισωμάτων και των επαναλοιμώξεων συνέβαλαν στην διαμόρφωση της σύστασης που διατυπώνεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τη χορήγηση μια δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά τη νόσηση. Το σχήμα αυτό δείχνει ότι η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου. Η υβριδική ανοσία παρέχει υψηλή προστασία ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε νέα μελέτη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης (συγκεκριμένα της Pfizer), η οποία έδειξε ότι όσοι είχαν κάνει 3η δόση είχαν 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στα νοσοκομεία, 92% σοβαρής νόσου και 81% μικρότερη κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους έχουν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου, τουλάχιστον 5 μήνες πριν.
«Η ανοσία από τα εμβόλια και από τη νόσο, είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Η ανοσία επηρεάζεται από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις.
Τα διαθέσιμα στοιχεία για την ανοσία είναι περισσότερα για το εμβόλιο παρά για τη φυσική νόσο. Δεν είναι γνωστοί οι παράγοντες ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή για την ανοσία στα παιδιά.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο CDC, οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει με Covid 3 έως 5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους, είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με Covid που διαπιστώθηκε εργαστηριακά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη.
Τα δεδομένα της μελέτης ισχυροποιούν το ότι ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία η οποία υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση και αποδυναμώνει τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και γι’ αυτό και το προτιμούν.
Ο κορονοϊός, όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι στη χώρα μας και όχι μόνο, είναι απειλητικός και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής».
Στο τραπέζι η επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης
Παράλληλα, σημείωσε πως μελετάται η ηλικιακή επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, η τρίτη δόση χορηγείται σε ειδικές ομάδες (με υποκείμενα νοσήματα, υγειονομικούς) και πολίτες άνω των 50 ετών.
Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη για τους απρόθυμους να εμβολιαστούν από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ερωτηματολόγια 250.000 ατόμων από 51 χώρες.
Όπως είπε, κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πολλών ότι είναι άτρωτοι από τη λοίμωξη, ενώ με τη στάση αυτή συμβάδιζε και η αδιαφορία στα μέτρα αποστασιοποίησης.
Θεμιστοκλέους: Υπό εξέταση η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα 12.900.000, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το 63,4% έχει λάβει έστω και μία δόση από το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
«Πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στη σχετική λίστα της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση του Johnson&Johnson».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως ένα από τα υπό εξέταση μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα είναι η αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους, ο κ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε πως είναι μια σκέψη που είναι στο τραπέζι της Επιτροπής των ειδικών.
Η ενημέρωση από Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους: