Το «βαθύ λαρύγγι» στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ακόμη και σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγει για τη διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Οι συγκεκριμένες αρχές και υπηρεσίες έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κάδρο της έρευνας που διενεργεί ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα ποιοι και γιατί άνοιξαν το στόμα τους, διακινώντας ευαίσθητο υλικό, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί, βάσει νόμου, επτασφράγιστο μυστικό.
Οι προβολείς μάλιστα της δημοσιότητας έχουν στραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην έρευνα που διενεργεί ο κ. Ντογιάκος αναζητώντας όσους διακίνησαν απόρρητες πληροφορίες, ωστόσο, την ίδια στιγμή δύο ακόμη ποινικές έρευνες για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, υπό την επίβλεψη της προϊσταμένης της Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. Αμφότερες οι έρευνες αφορούν την ουσία της όλης υπόθεσης, καθώς επιχειρούν να ξετυλίξουν το κουβάρι των υποκλοπών και να φέρουν στο προσκήνιο τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές.
DOGIAKOS
Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ακόμη και σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναζητεί τα πρόσωπα που έκαναν τις διαρροές για τις παρακολουθήσεις ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος
Οι εν λόγω δικογραφίες έχουν ως αντικείμενο τη διερεύνηση των καταγγελιών για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη αλλά των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη. Εν ολίγοις, ενώπιον των εισαγγελικών αρχών αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανοιχτές συνολικά τρεις δικογραφίες που στόχο έχουν να απαντήσουν αρχικά αν οι επίμαχες καταγγελίες έχουν βάση, αν οι παρακολουθήσεις έγιναν όπως ο νόμος ορίζει και, τέλος, αν συγκεκριμένα πρόσωπα από την ΕΥΠ, την ΑΔΑΕ ενδεχομένως και από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, διέπραξαν αξιόποινη πράξη διακινώντας ευαίσθητες πληροφορίες που εμπεριέχονται σε κρατικά έγγραφα για άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το ζητούμενο για τις εισαγγελικές αρχές είναι να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης, η οποία προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί πολιτική θύελλα.\
Η έρευνα Ντογιάκου
Ειδικότερα, αντικείμενο της έρευνας που διενεργεί ο κ. Ντογιάκος είναι να εντοπιστούν τα πρόσωπα που έκαναν τις διαρροές για τις παρακολουθήσεις και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία η κοινοποίηση τέτοιου είδους στοιχείων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Υπό τα δεδομένα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα κρατήσει ανοιχτή την έρευνά του για όσο διάστημα χρειαστεί, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για την υπόθεση των υποκλοπών, οι οποίες δεν τον δεσμεύουν σε κανένα επίπεδο.
Ηδη, ενώπιόν του έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος και έχει καταγγείλει ότι το κινητό του τηλέφωνο ήταν παγιδευμένο αρχικά από την ΕΥΠ και κατόπιν από το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Πλέον, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός μελετά τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της έρευνάς του, ώστε να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του για το τόσο λεπτό αυτό θέμα. Αντίθετα, οι άλλες δύο ποινικές έρευνες που τρέχουν εισαγγελείς Πρωτοδικών έχουν ευρύτερο αντικείμενο και αφορούν την καρδιά των καταγγελιών.
Ποια πρόσωπα διενήργησαν τις παρακολουθήσεις; Για ποιον λόγο αυτές έγιναν και ποια μέσα χρησιμοποιήθηκαν; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο των δύο ερευνών που διενεργεί. Η απάντηση, ωστόσο, αυτών των ερωτημάτων χρειάζεται χρόνο, όπως ανέφεραν στο «ΘΕΜΑ» αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, δεδομένου ότι απαιτούνται έγγραφες απαντήσεις σε τεχνικά ζητήματα από τη στιγμή μάλιστα που γίνεται και επίκληση του κακόβουλου λογισμικού Pretador, το οποίο «οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ούτε έχουν αγοράσει, ούτε έχουν χρησιμοποιήσει» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
androulakis_ypoklopes_XR
Ενώπιον των εισαγγελικών αρχών αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανοιχτές συνολικά τρεις δικογραφίες που στόχο έχουν να απαντήσουν αρχικά αν οι επίμαχες καταγγελίες έχουν βάση, αν οι παρακολουθήσεις έγιναν όπως ο νόμος ορίζει και, τέλος, αν συγκεκριμένα πρόσωπα από την ΕΥΠ, την ΑΔΑΕ, ενδεχομένως και από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας διέπραξαν αξιόποινη πράξη διακινώντας ευαίσθητες πληροφορίες που εμπεριέχονται σε κρατικά έγγραφα για άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το ζητούμενο για τις εισαγγελικές αρχές είναι να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης
Οι έρευνες για Ανδρουλάκη και δημοσιογράφους
Την έρευνα που διενεργείται μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ο κ. Ανδρουλάκης, καταγγέλλοντας τηλεφωνική παρακολούθησή του από την ΕΥΠ αλλά και απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Pretador, χειρίζεται ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος. Η συγκεκριμένη δικογραφία χρεώθηκε στον κ. Σπυρόπουλο ως αυτοπρόσωπη (βρίσκεται δηλαδή υπό την πλήρη εποπτεία του). Ηδη, μάλιστα, έχει δοθεί παραγγελία στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια έρευνας με στόχο τη συλλογή στοιχείων, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει ο κ. Ανδρουλάκης, οι μάρτυρες που ο ίδιος έχει προτείνει, καθώς και άλλα πρόσωπα, τα οποία εκ της θέσεώς τους και της ιδιότητάς τους, ενδέχεται να γνωρίζουν στοιχεία που αφορούν την υπόθεση.
Ακόμη, είναι βέβαιο ότι θα αναζητηθούν στοιχεία από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, θα χρειαστεί ανάλυση δεδομένων, κ.ά. Αντίθετα, πάντως, με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ο κ. Ανδρουλάκης και για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία μόλις στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η υπόθεση του δημοσιογράφου Κουκάκη έχει μπει στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών από τις 13 Απριλίου. Τότε, η προϊσταμένη της, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, παρενέβη αυτεπαγγέλτως και έδωσε εντολή για τη διενέργεια ποινικής έρευνας. Μάλιστα, ο προκάτοχος του κ. Ντογιάκου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας είχε ενημερωθεί σχετικά και είχε ζητήσει την άμεση και πλήρη εκκαθάριση της συγκεκριμένης δικογραφίας.
Ο Θανάσης Κουκάκης, μάλιστα, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα κλήθηκε και κατέθεσε σε πταισματοδίκη, ενώ του ζητήθηκε να προσκομίσει ενώπιον της δικαστικής αρχής όλα τα έγγραφα που σχετίζονταν με την καταγγελία του. Την έρευνα για την υπόθεση του δημοσιογράφου διενεργεί ο προϊστάμενος Ποινικής Δίωξης, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, εισαγγελικές πηγές που έχουν γνώση και πείρα επί τέτοιων ζητημάτων επισημαίνουν ότι χρειάζεται χρόνος για πλήρη διαλεύκανση, δεδομένου ότι και οι κύριοι Κουκάκης και Ανδρουλάκης επικαλούνται το κακόβουλο λογισμικό Pretador (ο πρώτος καταγγέλλει παγίδευσή του από αυτό, ο δεύτερος απόπειρα), μια παράμετρο ιδιαίτερα σοβαρή, την οποία η εισαγγελική αρχή οφείλει να διερευνήσει αναζητώντας από ποιους έγινε χρήση του και πώς αυτό έφτασε στα χέρια τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αναφορά για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων είχε υποβληθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές από τον περασμένο Φεβρουάριο. Προερχόταν από ομάδα δημοσιογράφων και αναφερόταν σε παρακολούθηση του συναδέλφου τους Σταύρου Μαλιχούδη. Αμέσως σχηματίστηκε δικογραφία, αν και η συγκεκριμένη αναφορά ήταν γενική και δεν αναφερόταν στο κακόβουλο λογισμικό Predator. Ακολούθησαν στη συνέχεια τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και στη συνέχεια η δικογραφία για την υπόθεση Μαλιχούδη συνενώθηκε με αυτή που αφορά την υπόθεση Κουκάκη.
https://www.protothema.gr/greece/article/1276154/fakelos-eup-psahnoun-to-vathu-laruggi/