Κατηγορηματικός υπήρξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός έναντι των αντιρρησιών στη χρήση μάσκας, υπογραμμίζοντας πως η όποια παραβίαση συνιστά στην πράξη κακουργηματικό αδίκημα.
«Από τη στιγμή που υπάρχει ΚΥΑ που υποχρεώνει τη χρήση της μάσκας μιλάμε για κακουργηματικό αδίκημα και παραβίαση του ποινικού νόμου» τόνισε ο κ. Βερβεσός για όσους εμφανίζονται έτοιμοι να μην κάνουν χρήση ειδικά στα παιδιά ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων.
«Εδώ υπάρχουν διατάξεις της δημόσιας τάξης που αφορούν την υγιεινή, την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Αυτές οι διατάξεις έχουν και διοικητικές κυρώσεις με τα πρόστιμα, έχουν και ποινικές παραβατικές συμπεριφορές γιατί αν κάποιος χωρίς μάσκα κολλήσει τον ιό και τον μεταβιβάσει είναι αδίκημα που τιμωρείται και με κακουργηματική δίωξη» τόνισε στον Real FM 97,8.
Όπως διευκρίνισε είναι άλλο η όποια κριτική για τις διαφορετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τη χρήση μάσκας –από την αρχική να μην την χρησιμοποιούν όσοι δεν νοσούν, μέχρι την σημερινή πως είναι απαραίτητη σε όλους- και διαφορετικό η τήρηση των νόμων.
«Κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι σε μια συντεταγμένη πολιτεία οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, κι όποιος λέει ότι αυτά είναι κατασκευές, αυτά είναι άλλα. Κι εγώ έχω πολλές ενστάσεις και αμφιβολίες για την εναλλακτική στάση του ΕΟΔΥ για τη μάσκα, μας έχει προβληματίσει, άλλο αυτό. Αλλά από τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ για τους δικούς του λόγους έτσι έκρινε, καλώς ή κακώς θα το κρίνουμε στο πλαίσιο μιας κριτικής που ασκούμε σαν συντεταγμένη πολιτεία και με τα όργανα και ο καθένας από τη θέση του και ατομικά μπορούμε να το κρίνουμε και άλλο παραβιάζω τον νόμο και θέτω τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο» σημείωσε.
«Ο γονιός που δεν αφήνει το παιδί να φορέσει μάσκα, εκθέτει όχι μόνο το παιδί του σε κίνδυνο αλλά και όσους το παιδί του πιθανόν ως ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να μεταδώσει και σε άλλους τον ιό και δη σε ηλικιωμένους, σε ευπαθείς ομάδες και ούτω καθεξής. Δεν έχει να κάνει μόνο με το παιδί, αλλά έχει να κάνει ότι το παιδί μπορεί να δει τον παππού… δεν έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια αλλά με το κοινωνικό σύνολο, μιλάμε για δημόσια υγεία, ομιλούμε για αδίκημα που διώκεται κακουργηματικώς, το να κοροϊδεύουμε και να λέμε πράγματα είναι εύκολο, το να παραβιάζουμε τον νόμο είναι δύσκολο» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Και απαντώντας στους αρνητές της μάσκας σημείωσε: «Σε μια πολιτεία θεσμοθετημένη, το έχουμε δει και με τους σεισμολόγους, όπου έβγαινε κάποιος σεισμολόγος και έλεγε κάτι άλλο, υπάρχουν όμως θεσμικά συγκροτημένα όργανα… Η πολιτεία έχει επιλέξει αυτούς τους συγκεκριμένους λοιμωξιολόγους να συγκροτούν την επιτροπή του ΕΟΔΥ, αυτή η επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει, η γνώμη του καθενός σεβαστή αλλά δεν μπορεί να αποτελεί νόμο του κράτους».
Και κατέληξε: «Αρκετά έχουμε υπομείνει ως κοινωνία από κάποιους που κάνουν τους ειδικούς σε διάφορα θέματα. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η δημόσια συντεταγμένη, νομοθετημένη, θεσμοθετημένο όργανο που λέγεται ΕΟΔΥ και αυτός θα αποφασίσει».
Αντιρρησίες στη μάσκα και δικηγόροι
Οι αντιδράσεις, πάντως, συνεχίζονται και είναι ενδεικτικό πως στο πλευρό τους –παρά τη σαφή θέση του προέδρου του ΔΣΑ- τάσσονται και κάποιοι δικηγόροι. Την άποψη πως η σχετική ΚΥΑ είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας εξέφρασε συγκεκριμένα ο δικηγόρος Βασίλης Νουλέζας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, παρέπεμψε στη διχογνωμία που υπάρχει και μεταξύ της ιατρικής κοινότητας για τη χρήση μάσκας και όπως είπε μέσω της ΚΥΑ καταστρατηγούνται διατάξεις του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, όπου προβλέπεται συναίνεση του πάσχοντος.
Αναφέρθηκε σε κύμα επιθέσεων χωρίς λόγο κατά πολιτών, που στοχοποιούνται και για αυταρχισμό που –όπως είπε- βίωσε και ο ίδιος. Δεν παρέλειψε μάλιστα να φέρει ως παράδειγμα την Ελβετία όπου θα γίνει δημοψήφισμα μεταξύ άλλων και το θέμα της χρήσης μάσκας, ενώ στη χώρα μας η κυβέρνηση παρακάμπτει τη Βουλή και άλλους θεσμικούς φορείς.
Έφτασε δε στο σημείο να μιλήσει για «γκρουπούσκουλο λοιμωξιολόγων» των οποίων η αντιφάσκουσα συμπεριφορά τους δημιουργεί προβλήματα και είπε πως το θέμα της πανδημίας είναι πρωτίστως ζήτημα κυβερνητικό και μετά ατομικής ευθύνης.
Πηγή: dikastiko.gr