Η Ελλάδα μπαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση μεριδίου από τα περίπου 4 εκατ. Ρώσους τουρίστες που αφήνουν 4 δισ. ευρώ ετησίως στην Τουρκία.
Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χώρων προκαλούν επιπτώσεις και στον τουρκικό τουρισμό μετά την απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων από τη Ρωσία προς τη γειτονική χώρα. Η οικονομική απώλεια υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, αν και η ρωσική πλευρά ανεβάζει αρκετά υψηλότερα το ποσό αυτό, στα 10 δισ. ευρώ.
Ηδη οι τour operators αναζητούν εναλλακτικές λύσεις προορισμών για τη σεζόν του 2016 προκειμένου να διοχετεύσουν τους περισσότερους από 3,6 εκατ. Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν φέτος την Τουρκία. Με δεδομένο ότι και η Αίγυπτος είναι «κλειστή» μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιβατηγού οι λύσεις για τους tour operators περιορίζονται.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων επιλογών για τους tour operators οι οποίοι άρχισαν συζητήσεις για την ενίσχυση των θέσεών τους στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά για του χρόνου.
Το βάρος των αποφάσεων εάν η χώρα μας κερδίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ των Ρώσων τουριστών το 2016 ή εάν αυτά κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς, όπως η Ισπανία ή η Κύπρος, ανήκει, πλέον, στην ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό γιατί με τη νέα «βιομετρική» βίζα που υποχρεούνται να εξασφαλίζουν οι Ρώσοι, μεγάλο μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας έχει μεταφερθεί στις προξενικές αρχές. Αν δεν ενισχυθούν με προσωπικό οι ελληνικές προξενικές αρχές θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς όπως η Ισπανία, η οποία προσφέρει μέχρι και τη δυνατότητα έκδοσης «βίζας κατ’ οίκον».
Τουρκικές απώλειες
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία κατάφεραν φέτος να ενισχύσουν τα τουριστικά τους μεγέθη –παρά τις απώλειες που είχαν από την πτώση του αριθμού των Ρώσων τουριστών– σε αντίθεση με την Τουρκία, όπου η τουριστική κίνηση εμφάνισε έπειτα από πολλά χρόνια πτωτική τροχιά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 5,5% ξεπερνώντας τα 16,3 εκατ. Η πτώση των αφίξεων από τη Ρωσία έως και τον Σεπτέμβριο έφθασε το ποσοστό 62,1%, που αντιστοιχεί σε απώλειες περίπου 700.000 τουριστών. Σε επίπεδο εσόδων, οι απώλειες από τη ρωσική αγορά έφθασαν περίπου τα 700 εκατ. ευρώ. Στην Κύπρο οι συνολικές αφίξεις για το δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 7,4% αγγίζοντας τα 2,5 εκατ. Οι συνολικές αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 20% αγγίζοντας τις 500.000.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών για το δεκάμηνο στη γειτονική χώρα μειώθηκε κατά 1,4% υπερβαίνοντας τα 33 εκατ. Οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 19% φθάνοντας τα 3,5 εκατ. Στην Ισπανία, που οδεύει προς νέο τουριστικό ρεκόρ, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,8% αγγίζοντας τα 54,4 εκατ. Οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών μειώθηκαν κατά 36% φθάνοντας τις 806.386.
Καθημερινή